ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Χρ. Βολικάκης: Πρωταθλητής κόσμου σε καθημερινό κίνδυνο

χρ-βολικάκης-πρωταθλητής-κόσμου-σε-κα-440149

Δύο χρυσά μετάλλια κατέκτησε στους πρόσφατους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο Μινσκ ο Βολιώτης ποδηλάτης Χρήστος Βολικάκης, έχοντας αναδειχθεί ο κορυφαίος Ελληνας αθλητής στη Λευκορωσία.

Συνέντευξη στους

ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΤΤΑ

ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Πίσω από τη λάμψη των χρυσών ωστόσο, κρύβεται η δύσκολη πλευρά της καθημερινότητας για τους έλληνες ποδηλάτες, οι οποίοι βγαίνουν στο δρόμο για προπόνηση, παίζοντας τη ζωή τους κορόνα – γράμματα.

Ο Χρήστος Βολικάκης που αργά η γρήγορα θα βρίσκεται και επίσημα στη λίστα των αθλητών που θα βρεθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, επισκέφθηκε λίγο μετά τη Λευκορωσία τα γραφεία του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, μιλώντας για τα πρόσφατα κατορθώματα του και όχι μόνο.

«Oι αγώνες στο Μινσκ ήταν μέσα στους στόχους μου, ουσιαστικά ήταν το πιο μεγάλο τεστ ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, ακριβώς ένα χρόνο πριν το Τόκιο. Στην ουσία μπήκαμε στο κλίμα των Ο.Α. στους Ευρωπαϊκούς Ολυμπιακούς Αγώνες με όλες τις Ολυμπιακές Επιτροπές παρούσες και με τις εθνικές ομάδες να συμμετέχουν με την αφρόκρεμα στα αγωνίσματα» αναφέρει αρχικά και συμπληρώνει: «Το επίπεδο ήταν πολύ υψηλό και στα δύο αγωνίσματα το βάθρο καταλήφθηκε από τους Παγκόσμιους Πρωταθλητές και βρέθηκαν πίσω μου τόσο ο Ολλανδός στους πόντους όσο και ο Λευκορώσος στο σκρατς».

Μάλιστα όπως ο ίδιος αποκαλύπτει θα μπορούσε η τεράστια επιτυχία του να έχει και συνέχεια, ίσως με ένα ακόμη μετάλλιο αλλά: «Θα είχαμε ένα ακόμη μετάλλιο στο όμνιουμ αλλά στο ένα αγώνισμα μου δόθηκε ποινή και μάλιστα άδικα, αφού πέρασα πρώτος τη γραμμή και οι κριτές άφησαν εμένα εκτός και πέρασε ο Πολωνός, που ήταν τελευταίος. Δεν ξέρω τι έγινε εκεί. Θέλανε από το αρχηγείο να γίνει ένσταση αλλά το αποτέλεσμα είχε ήδη κριθεί.

Στο αγώνισμα του μάντισον επίσης είμαστε καλά αλλά ο Ζαφείρης καταπονημένος από τον πυρετό των τελευταίων ημερών δεν μπόρεσε να αγωνιστεί όπως θα θέλαμε παρά την προσπάθεια που κατέβαλε. Είμαστε ωστόσο υπερευχαριστημένοι, θέλαμε ένα καλό αποτέλεσμα αλλά τα δύο μετάλλια σίγουρα ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας».

Ο Βολιώτης πρωταθλητής μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος από την προσπάθεια του δεν παύει όμως να θέλει ακόμη περισσότερα και να ανεβάζει ακόμη πιο ψηλά τον πήχη: «Ηταν μια δικαίωση, μετά από μία σειρά αγώνων με μεγάλη κούραση. Παίζαμε στα όρια μας με την κούραση. Θέλαμε τόσο τους βαθμούς όσο και τη διάκριση στους αγώνες και έτσι κινούμασταν στα όρια. Νωρίτερα στην Ιταλία με τον Ζαφείρη είχαμε βγει 2οι, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στα χρονικά της Ελληνικής ποδηλασίας. Σίγουρα έχουμε περισσότερη βοήθεια πλέον αλλά θέλουμε κι άλλη οικονομική και υλική ενίσχυση. Κερδίζουμε αθλητές αυτή τη στιγμή που έχουν μπάτζετ δυσθεώρητα για εμάς. Παλεύουμε με μία καλή ρόδα και προσπαθούμε να μη χαλάσει για να είμαστε στους αγώνες.

Θέλαμε για παράδειγμα να πάμε στη Μαγιόρκα για προετοιμασία αλλά δεν υπήρχε η δυνατότητα και δεν πήγαμε. Δουλεύουμε με λύσεις ανάγκης. Πηγαίνουμε με ένα άτομο ως βοήθεια τη στιγμή που οι ξένοι βρίσκονται στους αγώνες με ολόκληρα επιτελεία. Αυτές οι λεπτομέρειες θα μας έκαναν τη ζωή πιο απλή και θα είχαμε σίγουρα λιγότερο άγχος, προκειμένου να επικεντρωθούμε στο αγωνιστικό κομμάτι και μόνο».

Ο Χρήστος Βολικάκης επιλέχθηκε ως σημαιοφόρος της Ελληνικής αποστολής στο Μινσκ και στην τελετή λήξης και αυτό είναι κάτι που δεν θα ξεχάσει: «Η επιλογή του σημαιοφόρου ήταν πολύ μεγάλη τιμή και μοναδική εμπειρία σε ένα γεμάτο στάδιο. Την τελετή έναρξης την παρακολούθησα από την τηλεόραση αλλά και η τελετή λήξης ήταν πανέμορφη. Οι Λευκορώσοι ήθελαν να εντυπωσιάσουν και το κατάφεραν. Παρόντες ήταν όλοι οι επίσημοι, ο Πούτιν από τη Ρωσία, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκανσενκο. Ηταν πολύ συγκινητική η στιγμή που με βράβευσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο κ. Καπράλος, ο οποίος ως «αθάνατος» έτυχε να βραβεύσει εμένα πρώτα».

Πέρα από τα δικά του μετάλλια όμως υπήρχε κι άλλο κέρδος για τον ίδιο μετά τους αγώνες, για να επισημάνει: «Για μένα το μεγάλο κέρδος ήταν ότι ο κόσμος είδε την ποδηλασία αφού «μπήκε» μέσα στα σπίτια του μέσω της τηλεόρασης με τη ζωντανή κάλυψη των αγώνων από την ΕΡΤ. Πολύς κόσμος μου στέλνει μηνύματα εκφράζοντας τον θαυμασμό του για την ποδηλασία και σίγουρα αυτό είναι κάτι που με γεμίζει χαρά και υπερηφάνεια. Πιστεύω ότι πρέπει η ποδηλασία και ειδικά η ποδηλασία πίστας, που είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αθλήματα στον κόσμο, να προβάλλεται και μέσω της τηλεόρασης».

Η κατάκτηση των δύο μεταλλίων αφιερώθηκε από τον Χρ. Βολικάκη στους αδικοχαμένους ποδηλάτες από την Πτολεμαΐδα, οι οποίοι χάθηκαν άδικα και πρόωρα μετά από τροχαίο ατύχημα με τον ίδιο να τονίζει: «Προσωπικά δεν τους ήξερα, αλλά είναι αυτή η ποδηλατική αλληλεγγύη. Το μάθαμε πριν τους αγώνες και σοκαριστήκαμε γιατί θα μπορούσε να το πάθει ο οποιοσδήποτε από εμάς. Καθημερινά ρισκάρουμε τη ζωή μας. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Δεν υπάρχει παιδεία. Θέλουμε να προσπαθήσουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο και μέσω της τροχαίας πως υπάρχουν αθλητές εδώ που κάνουν προπόνηση. Δεν μπορεί κάποιος να περνά σύριζα με τον ποδηλάτη. Για το λόγο αυτό περιμένουμε να προκηρυχτεί η μελέτη για να ξεκινήσει το Ποδηλατοδρόμιο του Βόλου. Είναι διαφορετικό να έχεις ένα στάδιο, που θα μπορείς να προπονηθείς και να προπονήσεις μικρά παιδιά, μακριά από τους κινδύνους που κρύβουν οι ελληνικοί δρόμοι».

«Να σαρώσουμε τα πάντα σαν Βόλος»

Από αύριο Τρίτη μέχρι και τις 22 Ιουλίου ο Ποδηλατικός Ομιλος Βόλου όπως και ο Χρήστος Βολικάκης θα βρίσκονται στην Ιταλία για την προετοιμασία της ομάδας ενόψει και του Πανελληνίου Πρωταθλήματος, με τον παγκόσμιο πρωταθλητή να τονίζει: «Επόμενος στόχος είναι να πάμε στην Ιταλία με τον Ποδηλατικό Ομιλο Βόλου, εκεί που μας έχουν προσκαλέσει για προετοιμασία και αγώνες. Θα πάμε με 10 άτομα από τον Βόλο με άνδρες και έφηβους κάτι που είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Στόχος μας είναι στο Πανελλήνιο να σαρώσει τα πάντα ο Βόλος τον Σεπτέμβριο και ακολουθεί το Πανευρωπαϊκό».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου