ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Βολιώτικη σφαίρα… για μετάλλιο

βολιώτικη-σφαίρα-για-μετάλλιο-803920

Από τους δρόμους της Βιομηχανικής, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ο Χρήστος Βολικάκης

Με όνειρα και φιλοδοξίες αναχώρησε για το Ρίο της Βραζιλίας, ο Χρήστος Βολικάκης ο κορυφαίος Βολιώτης ποδηλάτης, ο οποίος θα συμμετάσχει στην 3η Ολυμπιάδα της καριέρας του. Με πλήθος προβλημάτων στην πορεία της προετοιμασίας του -μεταξύ των οποίων, μια εγχείρηση αποκατάστασης κήλης, αλλά και οι προπονήσεις σε επικίνδυνους δρόμους της Βιομηχανικής Ζώνης Βόλου ελλείψει εγκαταστάσεων- ο Βολικάκης είναι πανέτοιμος για τη νέα μεγάλη πρόκληση της καριέρας του.

Συνέντευξη στη ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Το πλούσιο παλμαρέ του 28χρονου αθλητή περιλαμβάνει ευρωπαϊκές και παγκόσμιες νίκες και πλήθος μεταλλίων, κάθε χρώματος, σε όλα τα επίπεδα, από την εφηβική του ηλικία. Το μόνο που λείπει από τη συλλογή του χαρισματικού Βολιώτη ποδηλάτη είναι το Ολυμπιακό μετάλλιο, η κορυφαία διάκριση στην καριέρα ενός αθλητή.

Η σταθερή ανοδική πορεία του Βολικάκη όμως, του επιτρέπει, αυτή τη φορά να σκέφτεται το βάθρο των Ολυμπιακών αγώνων, όχι ως μακρινό, αλλά ως εφικτό στόχο. Από την πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιάδα, το 2008, στο Πεκίνο, όταν και αγωνίστηκε στα προκριματικά, στο 2012 και στο Λονδίνο, όπου πέρασε στον μικρό τελικό, κατακτώντας εν τέλει την 9η θέση, ο Βολικάκης έχει κατακτήσει πλήθος εμπειριών, που του επιτρέπουν να δηλώνει πανέτοιμος για την καλύτερη στιγμή της καριέρας του: το μετάλλιο.

Λίγο πριν αναχωρήσει για τη Βραζιλία, ο Βολιώτης ποδηλάτης μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τις προσδοκίες του από τη συμμετοχή του στην Ολυμπιάδα, αλλά και τις δυσκολίες στην προετοιμασία του ίδιου, αλλά και της Εθνικής ομάδας. Ο ίδιος, κρατώντας πάντοτε χαμηλό προφίλ δήλωσε αποφασισμένος να κυνηγήσει τη διάκριση: «Οι μεγάλες λέξεις δε βοηθούν ποτέ, δε μπορώ να κρύψω ότι οι προσδοκίες μου είναι μεγάλες, αλλά για να έρθει το αποτέλεσμα, πρέπει να όλα να πάνε καλά. Στην ποδηλασία, η τύχη παίζει ρόλο, αρκεί μία άσχημη πτώση, ώστε όλες οι προσπάθειες να πάνε χαμένες. Η προετοιμασία μου πήγε αρκετά καλά, είχα κάποιες επιτυχίες το τελευταίο διάστημα, είμαι ικανοποιημένος και πλέον, όντας στην τελική ευθεία, φιλοδοξώ για το καλύτερο αποτέλεσμα. Αν έρθει το αποτέλεσμα που θέλω, θα έχει παίξει ρόλο και η σκληρή δουλειά, του προηγούμενου διαστήματος».

Ατυχος, κατά τη διάρκεια της χρονιάς στάθηκε ο Βολικάκης, όταν στερήθηκε μερικούς μήνες προετοιμασίας, καθώς χρειάστηκε να χειρουργηθεί στην κήλη, ώστε να μπορεί να επιστρέψει στις προπονήσεις τον περασμένο Ιανουάριο. Πλέον, ο Βολιώτης αθλητής, βρίσκεται σε καλή κατάσταση, κάτι το οποίο πιστοποίησαν οι καλές του εμφανίσεις σε Λευκορωσία, Ρωσία και Γαλλία, στο πλαίσιο μίτινγκ προετοιμασίας ενόψει του Ολυμπιακού τουρνουά. Μιλώντας για την πορεία της αποθεραπείας του, επεσήμανε: «Η αλήθεια είναι ότι ήταν σε άσχημο χρονικό σημείο, το διάστημα κατά το οποίο έλειψε από τις προπονήσεις, αλλά η εγχείριση έπρεπε να γίνει, ώστε να απαλλαγώ από τους πόνους στη μέση και να επανέλθω δυναμικά. Πλέον, έχω επιστρέψει και η ψυχολογία μου τους τελευταίους μήνες ανέβηκε, μετά από κάποιες επιτυχημένες προσπάθειες σε διεθνείς αγώνες. Ήταν ένα ομολογουμένως δύσκολο διάστημα, αλλά απαραίτητο, ώστε να είμαι απόλυτα υγιής, ενόψει της δύσκολης συνέχειας».

Στο Βόλο βρέθηκε για προετοιμασία η Εθνική ομάδα ποδηλασίας, μετά την ανακοίνωση της συμμετοχής της Ελλάδας, στους Ολυμπιακούς αγώνες, που πιστοποιήθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία τον περασμένο Μάρτιο. Εκεί, οι αθλητές που συμμετείχαν, παρόντος του Βολικάκη, αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα, κάτι στο οποίο όμως είναι συνηθισμένοι, όπως ο 28χρονος ποδηλάτης σημειώνει: «Η ποδηλασία είναι ένα άθλημα, το οποίο θέλει ιδιαίτερο εξοπλισμό. Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει ένα ποδηλατοδρόμιο, στο ΟΑΚΑ, το οποίο δεν είναι πάντοτε διαθέσιμο για προπονήσεις, κάτι το οποίο δυσχεραίνει την προσπάθειά μας. Εμείς βρεθήκαμε στο Βόλο για προετοιμασία, αλλά προπονούμασταν σε εξωτερικό χώρο ακόμη και στους δρόμους της Βιομηχανικής περιοχής, κάτι που είναι επικίνδυνο και δε βοηθά στη σωστή προπόνησή μας. Είναι κάτι που γνωρίζουμε, η ποδηλασία δε τυγχάνει σημαντικής βοήθειας, οι εγκαταστάσεις κοστίζουν, τα πρόγραμμα είναι δύσκολα».

Κορυφαίοι ποδηλάτες θα είναι οι αντίπαλοι του Βολικάκη στους Ολυμπιακούς αγώνες, ο ίδιος όμως πιστεύει στις δυνατότητές του, έχοντας μάλιστα αντιμετωπίσει και νικήσει τους ανταγωνιστές του, στο δρόμο προς τη διάκριση: «Υπάρχουν έμπειροι και καλοί ποδηλάτες, οι οποίοι έχουν και το σημαντικό πλεονέκτημα εγκαταστάσεων και εξοπλισμών, που εμείς, ως Εθνική Ελλάδας, δεν μπορούμε να φανταστούμε. Προσωπικά, χρειάζεται να κάνω 2-3 προπονήσεις την ημέρα, ώστε να είμαι σε υψηλό επίπεδο. Από κει και πέρα, ξέρω τους αντιπάλους μου, ξέρω τι να προσέξω και μάλιστα, σε διαφορετικούς αγώνες, τους έχω νικήσει. Πιστεύω στις δυνατότητές μου, θα γίνει ένας συναρπαστικός αγώνας».

Σημειώνεται ότι την ελληνική αποστολή που βρίσκεται στο Ρίο απαρτίζουν οι Γιάννης Ταμουρίδης (δρόμο), Χρήστος Βολικάκης (πίστα) Δημήτρης Αντωνιάδης (ορεινή). Ο Βολικάκης θα αγωνιστεί στις 16 Αυγούστου, τελευταία ημέρα των αγωνισμάτων ποδηλασίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου