ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΗΠΑ: Συνέθλιψαν 6 τόνους παράνομου ελεφαντοστού

ηπα-συνέθλιψαν-6-τόνους-παράνομου-ελεφ-583545

Πάνω από 6 τόνοι κατασχεθέντος ελεφαντόδοντου, συμπεριλαμβανομένων χαυλιόδοντων, γλυπτών και κοσμημάτων, καταστράφηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χιλιάδες αντικείμενα που είχαν συγκεντρωθεί τα τελευταία 25 χρόνια καταστράφηκαν χθες σε έναν χαλύβδινο θραυστήρα στο Εθνικό Κέντρο Άγριας Ζωής, βόρεια του Ντένβερ.

Τα αντικείμενα είχαν κατασχεθεί από λαθρεμπόρους, εμπόρους, και τουρίστες στα αμερικανικά λιμάνια μετά το διεθνές εμπάργκο που τέθηκε σε ισχύ το 1989 για το εμπόριο ελεφαντοστού.

Οι ελέφαντες συνεχίζουν να θανατώνονται για τους πανάκριβους χαυλιόδοντές τους, παρά την παγκόσμια απαγόρευση.

«Πρέπει να καταστραφούν τα αποθέματα ελεφαντοστού παγκοσμίως» δήλωσε ο Νταν Ας, διευθυντής της αμερικανικής Υπηρεσίας για την Άγρια Ζωή.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν πως η συγκεκριμένη συλλογή αντιπροσώπευε τη δολοφονία πάνω από 2.000 ενήλικων ελεφάντων.

Το παράνομο εμπόριο ελεφαντοστού απειλεί την ίδια την ύπαρξη του αφρικανικού ελέφαντα, του μεγαλύτερου ζώου πάνω στη Γη, προειδοποιούν οι εμπειρογνώμονες.

Πέρυσι παρατηρήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός κατασχεθέντος παράνομου ελεφαντοστού των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ανακοίνωσε την αμοιβή 1 εκατομμυρίου δολαρίων ως έπαθλο για τη βοήθεια στην καταστροφή ενός συνδικάτου λαθροθηρίας με βάση το Λάος, που σκοτώνει απειλούμενους ελέφαντες και ρινόκερους για τους χαυλιόδοντες και τα κέρατά τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως τα κέρδη από την εμπορία άγριων ζώων διοχετεύονται σε άλλες παράνομες δσραστηριότητες, όπως τα ναρκωτικά, τα όπλα και το εμπόριο ανθρώπων.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου