ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Επιπλέον δανεισμός για την απορρύπανση της Φουκουσίμα

επιπλέον-δανεισμός-για-την-απορρύπαν-588834

Στο τελικό στάδιο προγραμματισμού για το δανεισμό 3 τρισεκατομμυρίων γεν (22,4 δισεκ. ευρώ) βρίσκεται η κυβέρνηση της Ιαπωνίας.

Η χώρα θα δώσει αυτά τα χρήματα για να αποζημιώσει όσους υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Φουκουσίμα καθώς και για την απορρύπανση της περιοχής γύρω από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο, σύμφωνα με πηγές που είναι ενήμερες για τους σχεδιασμούς της.

Ο δανεισμός του επιπλέον αυτού ποσού δείχνει ότι αναγνωρίζεται τόσο η μεγάλη διόγκωση του κόστους του σχεδίου καθαρισμού της περιοχής, όσο και η δυσκολία επίτευξης των αρχικών στόχων για την μείωση των επιπέδων ραδιενέργειας σε πόλεις και χωριά που επλήγησαν περισσότερο από το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσέρνομπιλ.

Το νέο πρόγραμμα δανεισμού της κυβέρνησης θα αυξήσει το ποσό που ήταν σχεδιασμένο να διατεθεί για τα επακόλουθα της καταστροφής στην Φουκουσίμα σε περίπου 60 δισεκατομμύρια ευρώ από περίπου 37 δισ. ευρώ.

Σε αυτά τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ δεν περιλαμβάνεται το κόστος παροπλισμού των έξι αντιδραστήρων της Φουκουσίμα, μία διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει 30 χρόνια ή και περισσότερα.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου