ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο γαλαξίας μας κυματίζει σαν σημαία

ο-γαλαξίας-μας-κυματίζει-σαν-σημαία-614000

Γηράσκουμε αεί διδασκόμενοι αλλά και αεί ανακαλύπτοντας νέα μυστήρια σε ένα Σύμπαν που δεν παύει να μας εντυπωσιάζει και να μας εκπλήσσει. Ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Αστροφυσικής Λάϊμπνιτς του Πότσνταμ στη Γερμανία, έκανε μια εντυπωσιακή ανακάλυψη: ο γαλαξίας μας φαίνεται να κάνει κυματιστές κινήσεις πάνω – κάτω, όπως μια σημαία που τη φυσάει ο αέρας.

Πέρα από τη νέα γνώση που προσφέρει η ανακάλυψη, γεννά ένα ακόμα κοσμικό μυστήριο.

Για πρώτη φορά οι αστρονόμοι δημιούργησαν ένα τρισδιάστατο χάρτη όπου αποτύπωσαν τις ταχύτητες και τις αποστάσεις μεταξύ χιλιάδων άστρων, από όπου προκύπτει το συμπέρασμα ότι -χωρίς κανείς να ξέρει γιατί- ο γαλαξίας μας κινείται σαν… μιλκσέικ.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες γνώριζαν ότι ο πεπλατυσμένος δίσκος του γαλαξία μας, όπου βρίσκονται τα περισσότερα άστρα του, εκτελεί μια οριζόντια περιστροφική κίνηση γύρω από μια κεντρική περιοχή (τον λεγόμενο “Τοξότη Α”), όπου βρίσκεται και μια μεγάλη μαύρη τρύπα. Τώρα όμως ανακαλύπτεται ότι κατά πάσα πιθανότητα ο γαλαξίας μας έχει και μια κάθετη κίνηση (η οποία πάντως πρέπει να επιβεβαιωθεί και από άλλες παρατηρήσεις).

Η κυματιστή κίνηση μπορεί να οφείλεται σε συγκρούσεις με άλλους γαλαξίες στο μακρινό παρελθόν, στην επίδραση της μυστηριώδους σκοτεινής ύλης ή σε κάτι άλλο ακόμα πιο εξωτικό. Η κατανόηση του μυστηρίου θα ρίξει περισσότερο φως στην προϊστορία του σπειροειδούς γαλαξία μας.

news.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου