ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εξακόσια κατοικίδια πέθαναν και 3.600 αρρώστησαν από δηλητηριασμένες ζωοτροφές

εξακόσια-κατοικίδια-πέθαναν-και-3-600-αρρ-615616

Περίπου 600 σκυλιά και γάτες πέθαναν στις ΗΠΑ από το 2007 λόγω δηλητηριασμένων ζωοτροφών, ενώ άλλα 3.600 αρρώστησαν, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Τα ζώα άρχισαν να πεθαίνουν και να αρρωσταίνουν σχεδόν μαζικά από τον Ιανουάριο, διάστημα κατά το οποίοι καταγράφηκαν πάνω από 3.200 περιστατικά δηλητηρίασης και 500 θάνατοι γατών και σκύλων, πιθανότατα λόγω κατανάλωσης ζωοτροφών με κοτόπουλο, πάπια, πατάτα και φρούτα, πολλές εκ των οποίων εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα.

Ο FDA συνεχίζει την έρευνα, καθώς όπως δηλώνει δεν έχει εξακριβώσει με βεβαιότητα τα αίτια των θανάτων. Παράλληλα ζητά από τους πολίτες να συνδράμουν με πληροφορίες στην έρευνα.

Οι αναφορές για άρρωστα ζώα άρχισαν σταδιακά να μειώνονται όταν τα pet shop αποφάσισαν να αποσύρουν κάποια προϊόντα από τα ράφια τους.

Η απόφαση ελήφθη από τα καταστήματα ζώων μετά την ανακοίνωση των απαντήσεων του εργαστηρίου της Νέας Υόρκης, που εντόπισε ίχνη έξι διαφορετικών τύπων αντιβιοτικών σε «λιχουδιές για ζώα» με γεύση κοτόπουλο, οι οποίες εισάγονταν από την Κίνα.

Σημειώνεται ότι πέντε από τα έξι αντιβιοτικά που ανιχνεύθηκαν απαγορεύονται στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο FDA ανακοίνωσε ότι οι συγκεντρώσεις των αντιβιοτικών στις ζωοτροφές ήταν πολύ μικρές για να προκαλέσουν τους θανάτους, ενώ από τις έρευνες σε κινεζικά εργοστάσια παραγωγής ζωοτροφών δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο, οπότε η απάντηση ενδέχεται να βρίσκεται στους προμηθευτές των εργοστασίων και τα υλικά που χορηγούν.

Ο Οργανισμός συνεχίζει τους ελέγχους στις ζωοτροφές για τον εντοπισμό επικίνδυνων χημικών ουσιών, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία με τις κινεζικές Αρχές και τις αμερικανικές εταιρείες ζωοτροφών για τη συγκέντρωση πληροφοριών.

econews.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου