ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φουκουσίμα: άλλοι έξι εργάτες μολύνθηκαν από ραδιενέργεια – Εκτός ελέγχου η κατάσταση

φουκουσίμα-άλλοι-έξι-εργάτες-μολύνθη-639111

Άλλοι έξι εργάτες μολύνθηκαν από ραδιενεργό νερό στη Φουκουσίμα, όπως ανακοίνωσε η Tepco, η εταιρεία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο.

Το ατύχημα σημειώθηκε όταν ένας εργάτης αφαίρεσε έναν σωλήνα που ήταν συνδεδεμένος με το σύστημα αφαλάτωσης, το οποίο επεξεργάζεται το ραδιενεργό νερό πριν αποθηκευτεί στις δεξαμενές.

Η Tepco μετρά τα επίπεδα ραδιενέργειας στους εργάτες, οι οποίοι φορούσαν προστατευτικό εξοπλισμό.

«Είναι σοβαρό που σημειώθηκε άλλο ένα ατύχημα από απροσεξία, ωστόσο δεν πιστεύω ότι οι εργάτες εκτέθηκαν σε ανησυχητική δόση», δήλωσε οShunichi Tanaka πρόεδρος της Πυρηνικής Ρυθμιστικής Αρχής της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με Ιάπωνες αξιωματούχους το μολυσμένο νερό με το οποίο ήρθαν σε επαφή οι εργάτες εκπέμπει ακτινοβολία Βήτα.

Τα σωματίδια Βήτα έχουν χαμηλό ρυθμό διείσδυσης και εκτιμάται ότι οι προστατευτικές στολές περιόρισαν σημαντικά την έκθεση των εργατών στο μολυσμένο νερό.

Επιπλέον, οι πιθανότητες οι εργάτες να κατάπιαν ποσότητα του ραδιενεργού νερού είναι ελάχιστες, καθώς δεν έπεσε στο πρόσωπό τους.

Το περιστατικό είναι το τελευταίο σε μια σειρά σοβαρών ατυχημάτων και διαρροών που εντείνουν τις αντιδράσεις για τον τρόπο που η Tepco διαχειρίζεται την κρίση.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τις αρχές Οκτωβρίου έχουν σημειωθεί τουλάχιστον δυο περιστατικά διαρροής ραδιενεργών υδάτων από τις δεξαμενές αποθήκευσης, ενώ το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το εργοστάσιο καταγράφονται αυξημένα κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς.

Το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα καταστράφηκε από τον φονικό σεισμό και το τσουνάμι του 2011.

Τα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων τέθηκαν εκτός λειτουργίας και έκτοτε η Tepco διοχετεύει μεγάλες ποσότητες νερού στους αντιδραστήρες ώστε να μειώσει τη θερμοκρασία τους.

Το αποτέλεσμα είναι να συσσωρεύονται τόνοι ραδιενεργών υδάτων οι οποίοι αποθηκεύονται σε δεξαμενές. Ωστόσο, συχνά σημειώνονται διαρροές και το νερό απελευθερώνεται στον Ειρηνικό.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης η Tepco ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει την κατασκευή ενόςτείχους πάγου γύρω από το εργοστάσιο που θα περιορίσει τις διαρροές των ραδιενεργών υδάτων.
econews

econews.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου