ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ταξίδι στον Ηλιο: Διαστημική πτήση στο αστέρι του ηλιακού μας συστήματος για 20 μέρες [Βίντεο]

ταξίδι-στον-ηλιο-διαστημική-πτήση-στο-861556

Η διαστημική αποστολή Solar Orbiter “πλησίασε” τον Ήλιο, για να παρατηρήσει το κοντινότερο αστέρι της Γης επί 20 ημέρες, από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Οκτωβρίου, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό timelapse βίντεο.

Ειδικότερα, το timelapse τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα ενεργής περιόδου, εξ ου και τα μεγάλα σύννεφα πλάσματος που “ξεπηδούν” από τον Ήλιο.

Να σημειώσουμε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) διαχειρίζεται την αποστολή Solar Orbiter και έδωσε στη δημοσιότητα το απίστευτο timelapse που τραβήχτηκε με την υψηλής ανάλυσης Extreme Ultraviolet Imager (EUI) του διαστημικού σκάφους. Το EUI βρισκόταν σε λειτουργία πλήρους ηλιακής ακτινοβολίας, η οποία επιτρέπει στους επιστήμονες να βλέπουν ολόκληρο το άστρο.

Καθώς το αστέρι περιστρέφεται στο βίντεο βλέπει κανείς πόσο ενεργό είναι. Η ατμόσφαιρα γύρω του φτάνει σε θερμοκρασίες έως και 1,8 εκατομμύρια βαθμούς Φαρενάιτ (1 εκατομμύριο βαθμούς Κελσίου).

Solar Orbiter: Χρειάζονται ημέρες ή βδομάδες για να φτάσουν τα δεδομένα στη Γη

Οι θεατές με “μάτια αετού” ίσως παρατηρήσουν ότι η εικόνα μεταπηδά ελαφρώς προς το τέλος της ακολουθίας. Αυτό συμβαίνει επειδή ο EUI μερικές φορές αποτυγχάνει να στείλει δεδομένα πίσω στη Γη.

Ανάλογα με το πού βρίσκεται το Solar Orbiter κατά μήκος της τροχιάς του, μπορεί να χρειαστούν ημέρες ή εβδομάδες για να μεταδοθούν τα δεδομένα που καταγράφει πίσω στη Γη.

Το Solar Orbiter πραγματοποιεί τακτικά κοντινά περάσματα από τον Ήλιο που βρίσκονται εντός της τροχιάς του Ερμή. Δεν πλησιάζει τόσο κοντά όσο το Parker Solar Probe της NASA, αλλά φέρει κάμερες υψηλής ανάλυσης που δεν θα επιβίωναν στις θερμότερες θερμοκρασίες στις οποίες ταξιδεύει το Parker.

Όπως σημειώνει το Space, το Solar Orbiter κάνει επίσης τακτικά “δρομολόγια” γύρω από τον πλανήτη Αφροδίτη, χρησιμοποιώντας τη βαρύτητά του για να γείρει σταδιακά την τροχιά του έξω από το εκλειπτικό επίπεδο στο οποίο κινούνται οι πλανήτες. Αυτοί οι ελιγμοί θα επιτρέψουν τελικά στο Solar Orbiter να δει λεπτομερώς τους πόλους του Ήλιου, κάτι που δεν έχει κάνει κανένα διαστημικό σκάφος στο παρελθόν. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι πολικές περιοχές κρύβουν στοιχεία για το πώς το άστρο δημιουργεί το μαγνητικό του πεδίο, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί τον 11ετή κύκλο δραστηριότητάς του στην παραγωγή ηλιακών κηλίδων, ηλιακών εκλάμψεων και εκρήξεων.

thetoc.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου