ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στερεύουν οι πόροι της Γης

στερεύουν-οι-πόροι-της-γης-295482

Η ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ

Τις οικολογικές «επιδόσεις» 149 χωρών καταγράφει έρευνα της WWF. Ανάμεσα στους ουραγούς η Ελλάδα, που εξακολουθεί να ζει εις βάρος του φυσικού κεφαλαίου

Διπλάσιους φυσικούς πόρους από όσους παράγει η Γη καταναλώνει o παγκόσμιος πληθυσμός, γεγονός που ενδέχεται τα επόμενα χρόνια να φέρει προ αδιεξόδου την ανθρωπότητα. Σύμφωνα με έρευνα της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, το 2030 και εφόσον δεν έχουν μεταβληθεί οι ενεργειακές συνήθειες των κατοίκων της Γης τα αριθμητικά δεδομένα θα είναι ακόμη χειρότερα. Την ίδια στιγμή, τα φυσικά αποθέματα στερεύουν, με αποτέλεσμα όλοι να αναρωτιούνται πόσο βιώσιμος θα είναι ο πλανήτης στο μέλλον.

Η έρευνα εξέτασε το οικολογικό αποτύπωμα 149 χωρών, δηλαδή το σημάδι που αφήνουν στον πλανήτη οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες και η κατανάλωση πόρων. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει η χώρα που προκαλεί τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση, δηλαδή το Κατάρ και ακολουθούν το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Δανία και οι ΗΠΑ.

Η Ελλάδα είναι 22η στην κατάταξη, με το οικολογικό της αποτύπωμα να είναι πολύ υψηλότερο του παγκόσμιου μέσου όρου και τους ειδικούς να εξηγούν πως αν όλα τα κράτη κατανάλωναν όπως η Ελλάδα, τότε θα χρειαζόμασταν 3 πλανήτες για να καλυφθούν οι παγκόσμιες ανάγκες.

«Στην Ελλάδα συνεχίζουμε να ζούμε εις βάρος του φυσικού μας κεφαλαίου και ο υπερ-δανεισμός αυτός θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε πολύ μεγαλύτερο βάθος χρόνου», σχολίασε ο Δ. Καραβέλας, διευθυντής της WWF Ελλάς. «Ας αποτελέσει η κρίση τουλάχιστον αφορμή για μια εκ βαθέων επανεξέταση των προτύπων ανάπτυξης».

ΟικοσυστήματαΠαράλληλα, στην έρευνα γίνεται λόγος για τις μεταβολές που σημειώθηκαν στην κατάσταση των οικοσυστημάτων. Παρακολουθώντας 9.000 πληθυσμούς 2.600 ειδών διαπιστώθηκε ότι από το 1970 έως σήμερα κατεγράφη μείωση των ειδών κατά σχεδόν 30%, με τα τροπικά είδη να έχουν δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα – 60% μείωση σε λιγότερο από 40 χρόνια.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι το 2050 δύο στους τρεις ανθρώπους θα ζουν στις πόλεις και το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών θα βαθαίνει. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πλουσιότερες οικονομίες έχουν σχεδόν πενταπλάσιο οικολογικό αποτύπωμα από τα φτωχά κράτη, όμως οι απώλειες σε βιοποικιλότητα τα τελευταία χρόνια ήταν ραγδαίες στις ασθενέστερες οικονομίες, οι οποίες «επιδοτούν» τον τρόπο ζωής των πλουσιότερων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου