Σε κίνδυνο εξαφάνισης περισσότερα από τα μισά είδη φοίνικα

Τελευταία ενημέρωση: 2022-09-27, 20:54:26
Σε κίνδυνο εξαφάνισης περισσότερα από τα μισά είδη φοίνικα

Περισσότεροι από 1.000 φοίνικες σε όλο τον κόσμο, περισσότερα από τα μισά γνωστά είδη, είναι πιθανό αντιμετωπίζουν κίνδυνο εξαφάνισης, υπολογίζει μελέτη που βασίστηκε σε αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης.

Η οικογένεια των φοινίκων, τα αρεκοειδή, περιλαμβάνει εκατοντάδες είδη μεγάλης οικονομικής σημασίας, είδη που προσφέρουν καρύδες, φοινικέλαιο, χουρμάδες, καθώς και καουτσούκ και υλικά που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή σπιτιών, επίπλων και σχοινιών.

Συνολικά 185 είδη με οικονομική σημασία περιλαμβάνονται στα περισσότερα από 1.000 είδη που εκτιμάται ότι απειλούνται, διαπιστώνει η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Ecology and Evolution.

Το φοινικέλαιο παράγεται από τον καρπό φοινίκων του γένους Elaeis, είδη με μεγάλη οικονομική σημασία (Wikimedia Commons / (CC BY-SA 4.0)

Η εκτίμηση του κινδύνου εξαφάνισης για κάθε επιμέρους είδους είναι μια δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία, κάτι που οδήγησε τους ερευνητές στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους του Κιου στη Βρετανία να χρησιμοποιήσουν μοντέλο μηχανικής μάθησης για να αναλύσουν τα διαθέσιμα στοιχεία και να προσδιορίσουν κατά προσέγγιση τον αριθμό των απειλούμενων ειδών.

Ο φοίνικας Pritchardia affinis, ενδημικό είδος της Χαβάης, βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης (Hawaiian Ecosystems at Risk Project)

«Οι προβλέψεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν στον καθορισμό προτεραιοτήτων στις προσπάθειες προστασίας και σε δράσεις σε χώρες που αντιμετωπίζουν τον μέγιστο κίνδυνο» δήλωσε στο BBC ο Στίβεν Μπάχμαν, επικεφαλής της μελέτης.

Ως χώρες προτεραιότητας κατονομάζονται η Μαδαγασκάρη, η Νέα Γουινέα, οι Φιλιππίνες, η Χαβάη, η Βόρνεο, η Τζαμάικα, το Βιετνάμ, το Βανουάτου, η Νέα Καληδονία και το Σουλαουέσι.

in.gr

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
3
=