Πακιστάν: Στο όριο υπερχείλισης η μεγαλύτερη λίμνη, απειλεί με νέο κατακλυσμό

Τελευταία ενημέρωση: 2022-09-06, 19:19:47
Πακιστάν: Στο όριο υπερχείλισης η μεγαλύτερη λίμνη, απειλεί με νέο κατακλυσμό

Με το ένα τρίτο του Πακιστάν να βρίσκεται ήδη καλυμμένο από πλημμύρα, οι Αρχές προσπαθούν την Τρίτη να παροχετεύσουν νερό από τη μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, μια από τις μεγαλύτερες της Ασίας, η οποία απειλεί να υπερχειλίσει και να κατακλύσει τις γύρω πόλεις.

Ο ασυνήθιστα ισχυρός μουσώνας, σε συνδυασμό με το λιώσιμο παγετώνων στη βόρεια οροσειρά του Πακιστάν λόγω του καύσωνα που είχε προηγηθεί, έφεραν πλημμύρες που έπνιξαν τουλάχιστον 1.325 ανθρώπους και επηρέασαν 33 εκατομμύρια, αναφέρει το Reuters.

«Έχουμε διευρύνει το ρήγμα που εμφανίστηκε νωρίτερα στη [λίμνη] Μαντσάρ για να περιορίσουμε την άνοδο της στάθμης» δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Τζαμ Καν Σόρο, υπουργός Άρδευσης της νότιας επαρχίας Σιντ.

Την περίοδο των μουσώνων η έκταση της λίμνης Μαντσάρ αυξάνεται κανονικά στα 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα (Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0)

Ενδεχόμενη υπερχείλιση θα επηρέαζε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην ευρύτερη περιοχή, την οποία έχουν ήδη εκκενώσει 100.000 άτομα.

Οι κάτοικοι προσπαθούν τώρα να δημιουργήσουν και να ενισχύσουν αναχώματα, τα οποία μέχρι στιγμής κρατούν πάνω από τη στάθμη του νερού την πόλη Τζόχι, η οποία έχει μετατραπεί σε νησί.

Βυθισμένο βρίσκεται ήδη το κοντινό αεροδρόμιο του Σεχουάν.

Τόσο η πακιστανική κυβέρνηση όσο και ο ΟΗΕ έχουν συνδέσει με την κλιματική αλλαγή τον πρωτοφανή καύσωνα που έπληξε τη χώρα πριν τον κατακλυσμιαίο φετινό μουσώνα.

in.gr

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
6
=