ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το Πακιστάν τρέμει για τους παγετώνες των Ιμαλαΐων

το-πακιστάν-τρέμει-για-τους-παγετώνες-856768

Οι πρόσφατες πλημμύρες που κατέκλυσαν το ένα τρίτο του Πακιστάν αναδεικνύουν τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής για μια χώρα των 220 εκατομμυρίων κατοίκων που βρίσκεται κάτω από τους ευάλωτες παγετώνες των Ιμαλαΐων.

To λιώσιμο των παγετώνων συνδυάστηκε με τους ασυνήθιστα ισχυρούς φετινούς μουσώνες για να προκαλέσει την εφιαλτική πλημμύρα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 1.300 πνιγμούς και ζημιές άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια χώρα με αδύναμες υποδομές.

Το Πακιστάν ονομάζεται και «τρίτος πόλος» καθώς φιλοξενεί στην επικράτειά του τον μεγαλύτερο όγκο πάγων εκτός των πολικών περιοχών.

Ασυνήθιστοι μουσώνες πλημμύρισαν το 1/3 του Πακιστάν τις τελευταίες εβδομάδες (Reuters)

Περισσότεροι από 7.000 παγετώνες κυλούν αργά στις πλαγιές των Ιμαλαΐων στις βόρειες περιοχές του Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν και του Κιμπέρ-Πανκτούνκβα.

Φέτος, το Πακιστάν κατέγραψε τριπλάσιο αριθμό πλημμυρικών επεισοδίων λόγω απότομης απελευθέρωσης νερού από ορεινές λίμνες που τροφοδοτούνται από παγετώνες.

O παγετώνας του Μπαλτόρο είναι από τους μεγαλύτερους του Πακιστάν (Guilhem Vellut / CC-BY-SA-2.0)

Από τις αρχές του έτους έχουν αναφερθεί 16 τέτοια επεισόδια στο Γκιλγκίτ-Μπαλτιστάν, σε σχέση με 5 ή 7 τα προηγούμενα χρόνια, είπε στο Reutrers ο Σάρνταρ Σαρφαράζ, επικεφαλής της πακιστανικής μετεωρολογίας.

«Συμβαίνουν όταν οι παγετώνες λιώνουν λόγω αύξησης της θερμοκρασίας. Η κλματική αλλαγή είναι ο κύριος παράγοντας» είπε.

Οικογένεια βρήκε καταφύγιο σε εγκαταλειμμένο κτήριο που έμεινε σαν νησί στο Τζαφεραμπάντ (Reuters)

Το Πακιστάν πέφτει θύμα μιας κλιματικής αδικίας, καθώς ευθύνεται για λιγότερο από το 1% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, είναι όμως η όγδοη πιο ευάλωτη χώρα του πλανήτη στις επιπτώσεις της παγκόσμιας θέρμανσης, σύμφωνα με την κατάταξη Global Climate Risk Index.

Από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, το Πακιστάν δέχτηκε 190% περισσότερη βροχή σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων τριάντα ετών, συνολικά 3,9 μέτρα βροχόπτωσης.

Η επαρχία του Σινδ, με πληθυσμό 50 εκατομμυρίων, ήταν η χειρότερα πληγείσα με αύξηση του ύψους βροχοπτώσεων κατά 466%.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η μεγάλη πλημμύρα επηρέασε 33 εκατ. ανθρώπους, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 6,4 εκατ. χρήζουν άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για βοήθεια 160 εκατ. δολαρίων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «άνευ προηγουμένου κλιματική καταστροφή».

Ο εφιάλτης μπορεί να μην έχει ακόμα τελειώσει, καθώς το νερό ακολουθεί την πορεία του Ινδού ποταμού, του μεγαλύτερου της χώρας, και κινείται προς τον νότο.

Εκπρόσωπος της επαρχίας Σιντ δήλωσε στο Reuters ότι οι υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας θα δοκιμαστούν από αύξηση της ροής στον Ινδό που υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 17.000 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο.

in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου