Κλίμα: Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για το χειρότερο Λα Νίνια από τις αρχές του αιώνα

Τελευταία ενημέρωση: 2022-08-31, 19:49:38
Κλίμα: Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για το χειρότερο Λα Νίνια από τις αρχές του αιώνα

Το μετεωρολογικό φαινόμενο Λα Νίνια στον Ειρηνικό, το οποίο φέρνει ξηρασία σε ορισμένες περιοχές του κόσμου και πλημμύρες σε άλλες, θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) του ΟΗΕ.

Αυτό σημαίνει ότι το τρέχον επεισόδιο θα είναι το πρώτο από τις αρχές του αιώνα, και μόλις το τρίτο από το 1950, που διαρκεί τρεις συνεχόμενους χειμώνες στο βόρειο ημισφαίριο.

Το Λα Νίνια, ο ψυχρός αντίποδας που γνωστότερου φαινομένου Ελ Νίνιο, αφορά τη μείωση της θερμοκρασίας των επιφανειακών υδάτων στον τροπικό ανατολικό Ειρηνικό, κάτι που επηρεάζει το καιρικό σύστημα σε μεγάλο τμήμα του πλανήτη.

Στη διάρκεια του Λα Νίνια, η θερμοκρασία στον τροπικό ανατολικό Ειρηνικό πέφτει κατά 3-5 βαθμούς (μπλε χρώμα) Πηγή NOAA
 
Φέτος, το Λα Νίνια ενισχύθηκε λόγω της αυξημένης έντασης των αληγών ανέμων από τα μέσα Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου.

Η επιδεινούμενη ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής και τη Νότια Αμερική φέρνουν τα σημάδια του Ελ Νίνιο, όπως συμβαίνει και με τις αυξημένες βροχοπτώσεις στη νοτιοανατολική Ασία και την Αυστραλασία, ανέφερε ο WMO.

«Η τελευταία ενημέρωση για το Λα Νίνια δυστυχώς επιβεβαιώνει τις περιφερειακές κλιματικές προβολές που δείχνουν ότι η καταστροφική ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής θα επιδεινωθεί και θα επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Πέτερι Τάλας.

Στο Κέρας της Αφρικής, όπου ο κίνδυνος λιμού αυξάνει λόγω της ξηρασίας, προετοιμάζεται για την πέμπτη συνεχόμενη εποχή των βροχών με μειωμένες βροχοπτώσεις.

«Είναι πολύ ασυνήθιστο να έχουμε τρία συνεχόμενα χρόνια Ελ Νίνιο. Η ψύξη που φέρνει επιβραδύνει προσωρινά την αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών –όμως δεν θα σταματήσει ούτε θα αντιστρέψει τη μακροπρόθεσμη τάση θέρμανσης» είπε.

in.gr

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
6
=