ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κομισιόν: Πώς θα επαναχρησιμοποιείται το νερό στη γεωργία

κομισιόν-πώς-θα-επαναχρησιμοποιείτα-854311

Κατευθυντήριες γραμμές για να βοηθήσει τις εθνικές αρχές και τις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με την ασφαλή επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων αστικών λυμάτων για τη γεωργική άρδευση εξέδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Καθώς η Ευρώπη πλήττεται όλο και περισσότερο από ξηρασίες, η επαναχρησιμοποίηση του νερού καθίσταται ζωτικής σημασίας για να εξασφαλιστεί μια συμπληρωματική, ασφαλής και προβλέψιμη πηγή νερού και παράλληλα να μειωθεί η πίεση που δέχονται οι υδάτινοι πόροι και να ενισχυθεί η προσαρμογή της ΕΕ στην κλιματική αλλαγή.

Ο κανονισμός για την επαναχρησιμοποίηση των υδάτων, ο οποίος θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιούνιο του 2023, καθορίζει ελάχιστες απαιτήσεις για την ποιότητα των υδάτων, τη διαχείριση κινδύνου και την παρακολούθηση, ώστε να καταστεί ασφαλής η επαναχρησιμοποίηση του νερού.

Μειώνει την πίεση που δέχονται τα επιφανειακά και τα υπόγεια ύδατα και προωθεί την αποτελεσματικότερη διαχείριση των υδάτων, σύμφωνα με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Ομοίως, και η πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής για την αναθεώρηση της οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές ενθαρρύνει την αποδοτικότερη κατανάλωση νερού σε όλες τις βιομηχανικές διεργασίες, μεταξύ άλλων μέσω της επαναχρησιμοποίησης του νερού.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Αλιείας και Ωκεανών Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους δήλωσε σχετικά: «Οι πόροι του γλυκού νερού σπανίζουν και δέχονται όλο και μεγαλύτερες πιέσεις. Σε καιρούς που καταγράφονται πρωτοφανείς θερμοκρασίες, είναι καθήκον μας να σταματήσουμε τη σπατάλη νερού και να χρησιμοποιήσουμε αυτό τον πόρο αποτελεσματικότερα για να προσαρμοστούμε στην κλιματική αλλαγή και να κατοχυρώσουμε την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα του γεωργικού μας εφοδιασμού. Οι κατευθυντήριες γραμμές που εκδόθηκαν σήμερα μπορούν να μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τον στόχο αυτό ώστε να εγγυηθούμε την ασφαλή κυκλοφορία, σε όλη την ΕΕ, διατροφικών προϊόντων που παράγονται με ανακυκλωμένο νερό» .

Η επικείμενη πρόταση της Επιτροπής για αναθεώρηση της οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων θα αποσκοπεί επίσης στη διευκόλυνση της επαναχρησιμοποίησης του νερού.

in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου