ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στις ασκήσεις του ναυτικού αποδίδεται ο μαζικός θάνατος στα κητώδη

στις-ασκήσεις-του-ναυτικού-αποδίδετα-311466

Στις ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού οφείλεται, σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ελλάδα, η μαζική θανάτωση θαλάσσιων θηλαστικών σε ακτές της Κέρκυρας πριν από λίγους μήνες.

Οι ασκήσεις πολεμικού ναυτικού κατά τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν συστήματα στρατιωτικών σόναρ οδηγεί φάλαινες και δελφίνια να χάνουν τον προσανατολισμό τους.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, το Ινστιτούτο Προστασίας της θαλασσιας φώκιας και το , Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος, με επιστολή τους προς το ΥΠΕΚΑ ζητούν από το Υπουργείο να σχεδιάσει και να προβεί σε ενέργειες προκειμένου να αποφευχθούν αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον.

Στις 30 Νοεμβρίου 2011, εννέα θαλάσσια κητώδη, εκβράστηκαν στις ακτές της Κέρκυρας, και δύο στις απέναντι ακτές της Ιταλίας.

Συνολικά, τα περιστατικά των εκβρασμών ζιφιών στο ελληνικό Ιόνιο Πέλαγος κατά τη διάρκεια ναυτικών ασκήσεων με χρήση σόναρ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια είναι πλέον τέσσερα και ο αριθμός των ζώων που εκβράστηκαν είναι τουλάχιστον 40. Το μέγεθος της συνολικής καταστροφής στον πληθυσμό τους είναι άγνωστο, αφού μπορεί κάποια ζώα να προσβλήθηκαν από τους ήχους στο ανοικτό πέλαγος και να μην εντοπίστηκαν ποτέ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου