ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Χαβάη: Σπάνια γεννητούρια για τον μοναδικό συγγενή της μεσογειακής φώκιας

χαβάη-σπάνια-γεννητούρια-για-τον-μονα-359

Δεδομένου ότι ο συνολικός πληθυσμός της φώκιας της Χαβάης δεν υπερβαίνει τα 1.400 άτομα, κάθε γέννηση είναι σημαντική.

Το φωκάκι που γεννήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε παραλία του νησιού Ουάχου είναι μια καλή είδηση για την απειλούμενη φώκια μοναχό της Χαβάης (Neomonachus schauinslandi), τον πλησιέστερο ζώντα συγγενή της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus.

Ένα άλλο συγγενικό είδος, η φώκια μοναχός της Καραϊβικής, παραμένει άφαντη από το 1952 και κηρύχθηκε εξαφανισμένη το 2008.

Το φωκάκι έλαβε το μάλλον άχαρο όνομα PO5 (NOAA Fisheries)

Η γέννηση στο Ουάχου απαθανατίστηκε σε φωτογραφίες και βίντεο από υπάλληλο του πολιτειακού υπουργείου Γης και Φυσικών Πόρων, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση για το σπάνιο χαρμόσυνο γεγονός.

«Μόλις έσπασε ο αμνιακός σάκος, ο μικρούλης άρχισε να κινείται» ανέφερε η Λέσλι Μακφέρσον, η οποία εργάζεται στο Τμήμα Πολιτειακών Πάρκων. Η μητέρα, η οποία είχε γεννήσει αρκετές φορές στο παρελθόν, χαιρέτισε το μωρό με τη φωνή της.

Το μικρό, το οποίο έλαβε την κωδική ονομασία PO5, θα παρακολουθείται μαζί με τη μητέρα του μέχρι να απογαλακτιστεί σε περίπου 6 εβδομάδες, οπότε θα του τοποθετηθεί δορυφορικός πομπός παρακολούθησης.

Μαμά και παιδί έριξαν έναν υπνάκο μετά τη γέννα (NOAA Fisheries)

Δύο ακόμα μικρά που γεννήθηκαν στο Ουάχου την περασμένη εβδομάδα χαίρουν άκρας υγείας, τρία άλλα όμως πέθαναν το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

Με μήκος μέχρι 2,4 μέτρα και βάρος έως 270 κιλά, η φώκια της Χαβάης είναι περίπου το ίδιο μέγεθος με τη μεσογειακή ξαδέλφη της.

Όμως ο πληθυσμός της μεσογειακής φώκιας βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση και κατατάσσεται στα «κρισίμως κινδυνεύοντα» είδη στην Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.

Από τον συνολικό πληθυσμό των περίπου 600 ατόμων, περίπου ο μισός ζει στην Ελλάδα.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου