ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έρευνα: H κλιματική κρίση υπερτροφοδοτεί τις βροχοπτώσεις κατά τους τυφώνες

έρευνα-h-κλιματική-κρίση-υπερτροφοδοτ-19932

Η βροχή που έπεσε κατά τους τυφώνες του 2020, μια χρονιά που σημαδεύτηκε από φυσικές καταστροφές – ρεκόρ, ήταν κατά 11% μεγαλύτερη εξαιτίας της προκαλούμενης από τον άνθρωπο κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, η υπερθέρμανση του πλανήτη υπερτροφοδότησε τα ωριαία ποσοστά βροχοπτώσεων στις τροπικές καταιγίδες και τους τυφώνες κατά 5% με 10%.

Μάλιστα, όσον αφορά ειδικά στους τυφώνες η αύξηση έφτασε το 8% με 11%.

Αυτό σημαίνει, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, ότι η κλιματική αλλαγή δεν επηρεάζει μόνο την περίοδο των τυφώνων, αλλά έχει αντίκτυπο και στην ίδια την ποιότητα του φαινομένου.

«Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και ήδη μας επηρεάζει», λέει στο CNNi ο Κέβιν Ριντ, επιστήμονας φυσικών φαινομένων.

Οι ερευνητές πείθονται όλο και περισσότερο ότι με τα χρόνια η κλιματική αλλαγή κάνει τους τυφώνες ακόμη πιο ισχυρούς.

Η επιστήμη της απόδοσης της κλιματικής αλλαγής, η οποία επικεντρώνεται στον ρόλο που παίζει η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη σε ορισμένα ακραία καιρικά φαινόμενα, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

Καθώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου συνεχίζει να βλάπτει την ατμόσφαιρα, η Γη θα συνεχίσει να θερμαίνεται και οι επιπτώσεις των τυφώνων θα γίνουν χειρότερες, λένε οι επιστήμονες.

«Η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα σε 70 χρόνια από τώρα: η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και επηρεάζει τον καιρό σε καθημερινή βάση», τονίζει ο Ριντ.

«Πρέπει να προσαρμοστούμε και να κάνουμε τα συστήματά μας πιο ανθεκτικά, αλλά πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε ως λογική για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το πώς να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα που παράγουν αυτά τα αέρια του θερμοκηπίου».

Οι επιστήμονες το 2020 ανέφεραν μια ακόμη σημαντική αλλαγή στους τυφώνες των ΗΠΑ: Διατηρούν τη δύναμή τους πολύ καιρό μετά την εμφάνισή τους.

Τυπικά, οι τυφώνες εξασθενούν μόλις μετακινηθούν πάνω από τη γη επειδή έχουν χάσει την πρόσβαση στο θερμό νερό του ωκεανού που τους συντηρεί.

Η αλλαγή σημαίνει ότι οι περιοχές πιο μακριά στην ενδοχώρα υφίστανται τώρα πιο σημαντικές επιπτώσεις από ό,τι τις προηγούμενες δεκαετίες.

Πηγή: cnn.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου