ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σταματούν τις σεισμικές έρευνες για να προστατεύσουν τα δελφίνια

σταματούν-τις-σεισμικές-έρευνες-για-ν-323862

Με τον αριθμό των νεκρών δελφινιών που ξεβράζονται στις ακτές της Λουιζιάνα να αυξάνεται, οι ομοσπονδιακές Αρχές των ΗΠΑ έδωσαν εντολή για «πάγωμα» των σεισμικών ερευνών στη θαλάσσια περιοχή, καθώς ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στέλνει ηχητικά κύματα με σοβαρές επιπτώσεις στα θαλάσσια θηλαστικά.

Ειδικότερα, το Γραφείο Διαχείρισης ενέργειας των Ωκεανών (BOEM) έδωσε εντολή στην εταιρεία Global Geophysical Services Inc., που ειδικεύεται στις έρευνες υδρογονανθράκων, να σταματήσει τις σεισμικές έρευνες μέχρι τον Μάιο, που ολοκληρώνεται η αναπαραγωγική περίοδος των ρινοδέλφινων.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι απέλυσε περίπου 30 εργάτες λόγω του περιορισμού, τον οποίο χαρακτήρισε «περιττό», όμως οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση θα έπρεπε να επεκταθεί και για τις έρευνες στον Κόλπο του Μεξικού.

Σε δηλώσεις της η Amy Scholik, βιολόγος στην Αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ), τόνισε ότι οι επιπτώσεις που έχει στα δελφίνια ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στις σεισμικές έρευνες δεν είναι γνωστές, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχει έντονη ανησυχία για τις ενδεχόμενες βλάβες στα νεογέννητα δελφίνια που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στο στρες.

Σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ, από τον Φεβρουάριο του 2010 στον κόλπο «Barataria Bay» ξεβράστηκαν 180 δελφίνια, δηλαδή το 18% των δελφινιών στην περιοχή, που ανέρχεται σε 1.000 άτομα.

Την ίδια περίοδο συνολικά 714 δελφίνια ξεβράστηκαν σε παραλίες από τη Φλόριντα μέχρι το Τέξας, σχεδόν όλα νεκρά.Τον περασμένο μήνα η Υπηρεσία ανέφερε ότι εντόπισε στον κόλπο 32 λιποβαρή δελφίνια, με πρόβλημα στους πνεύμονες και το συκώτι.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου