ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

COP26: Ο Yπουργός του Τουβαλού μίλησε για την κλιματική κρίση μέσα στη θάλασσα

cop26-ο-yπουργός-του-τουβαλού-μίλησε-για-την-321007

Ο υπουργός εξωτερικών του νησιωτικού συμπλέγματος Τουβαλού, Simon Kofe, έστειλε το εύγλωττο μήνυμά του διαρκείας τεσσάρων λεπτών στη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκώβη, μιλώντας μέσα από το νερό, καθώς τα νησιά αυτά στον κεντρικό Ειρηνικό απειλούνται άμεσα με εξαφάνιση.

Πρόκειται για μια σειρά από εννέα κοραλλιογενείς βραχονησίδες με πρωτεύουσα την ατόλη Φουναφούτι, όπου και γυρίστηκε το βίντεο. Το κράτος έχει 11.000 κατοίκους και ανήκει στη βρετανική κοινοπολιτεία, είναι δε πολύ πιθανόν να αφανιστεί πλήρως, καθώς το υψηλότερο σημείο του έχει υψόμετρο πέντε μέτρα. Ακόμα χαμηλότερες υψομετρικά είναι οι Μαλδίβες.

«Η δήλωση αυτή αντιπαραθέτει το σκηνικό της COP26 με τις πραγματικές καταστάσεις, που αντιμετωπίζει το Τουβαλού λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και υπογραμμίζει την τολμηρή δράση που λαμβάνει το Τουβάλου για να αντιμετωπίσει τα πολύ πιεστικά ζητήματα της ανθρώπινης κινητικότητας για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Kofe στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Το βίντεο τραβήχτηκε από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό TVBC στην άκρη του Φονγκαφάλε, της κύριας νησίδας της πρωτεύουσας Φουναφούτι, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Πρόκειται να παρουσιαστεί στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα την Τρίτη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου