ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ινδονησία: Εικόνες ντροπής σε ζωολογικό κήπο

ινδονησία-εικόνες-ντροπής-σε-ζωολογι-341934

Σκανδαλώδεις χαρακτηρίζονται οι συνθήκες που επικρατούν στο μεγαλύτερο ζωολογικό κήπο της Ινδονησίας. Εξουθενωμένες τίγρεις, στοιβαγμένοι πελεκάνοι που δεν μπορούν να ανοίξουν τα φτερά τους και ο πρόσφατος χαμός μιας καμηλοπάρδαλης στην κοιλιά της οποίας βρέθηκε πλαστικό πώμα, είναι η εικόνα που σχηματίζει κάποιος επισκέπτης του.

Μετρώντας μισό αιώνα ζωής, μπορούσε να καυχηθεί πως αποτελούσε μία από τις πιο «ζεστές» γωνιές του πλανήτη και πως διέθετε την πιο εντυπωσιακή συλλογή στη νοτιοανατολική Ασία.

Ωστόσο, η σημερινή κατάσταση στον ζωολογικό κήπο της πόλης Surabaya χαρακτηρίζεται εφιαλτική. Συγκεκριμένα, μαστίζεται από ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή και ελλείψει χρηματοδότησης οι συνθήκες φύλαξης των ζώων είναι απαράδεκτες.

Ακόμη, έντονες είναι οι υποψίες ότι τα μέλη του προσωπικού της συμμετέχουν στο παράνομο εμπόριο άγριας ζωής. Σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση είδη ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, σε κλουβιά με πολλή βρωμιά.

«Αυτό είναι εξαιρετικά τραγικό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν προκαλεί έκπληξη σε ζωολογικούς κήπους, όπως σε αυτόν στην Ινδονησία, δεδομένου του φρικτού τρόπου διαχείρισής τους στο σύνολό τους» δήλωσε ο Ίαν Σίνγκλετον, πρώην εργαζόμενος στο ζωολογικό κήπο, ο οποίος διευθύνει τώρα ένα πρόγραμμα προστασίας του ουραγκοτάγκου στο νησί Sumatra.

Σημειώνεται πως πριν από δύο χρόνια ο ζωολογικός κήπος κάηκε. Από τα 4000 ζώα που φιλοξενούσε, 25 πέθαιναν πρόωρα κάθε μήνα, μεταξύ αυτών ένα αφρικανικό λιοντάρι, μία τίγρη από το νησί Sumatra και πολλοί κροκόδειλοι.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου