ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κλιματική αλλαγή: «Αναπόφευκτα» τα καλοκαίρια των 40 βαθμών στη Βρετανία

κλιματική-αλλαγή-αναπόφευκτα-τα-κα-496378

Ακόμα και αν υλοποιηθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, η Βρετανία είναι πιθανό να δει τον υδράργυρο να ανεβαίνει τα επόμενα καλοκαίρια στο πρωτοφανές επίπεδο των 40 βαθμών Κελσίου, προειδοποιεί έκθεση κορυφαίων κλιματολόγων, η οποία προβλέπει επίσης αύξηση των βροχοπτώσεων.

Τα ρεκόρ θερμοκρασίας καταρρίπτονται όλο και συχνότερα τον τελευταίο αιώνα, επισημαίνει η ετήσια έκθεση «Κατάσταση του Κλίματος στο Ηνωμένο Βασίλειο» που δημοσιεύεται στο International Journal of Climatology.

Το 2020 ήταν το πέμπτο πιο υγρό και το τρίτο πιο θερμό καλοκαίρι για τη χώρα. Ο τελευταίος χειμώνας ξεπέρασε κατά το ανησυχητικό νούμερο των 1,6 βαθμών τον μέσο όρο των 5,3 βαθμών την περίοδο 1981-2010.

Οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες ανέβηκαν κατά 0,4 βαθμούς πάνω από το μέσο επίπεδο των 14,8 βαθμών, με τη θερμοκρασία να υπερβαίνει τους 34 βαθμούς για έξι συνεχόμενες ημέρες τον Αύγουστο του 2020.

Τα επόμενα χρόνια είναι πιθανό να καταρριφθεί και το απόλυτο ρεκόρ θερμοκρασίας, οι 38,7 βαθμοί Κελσίου που καταγράφηκαν στο Κέμπριτζ τον Ιούλιο του 2019.

Ακόμα και αν η ανθρωπότητα πετύχει τον στόχο να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό μέχρι το τέλος του αιώνα, «είναι πιθανό να φτάσουμε τους 40 βαθμούς στη Βρετανία, θερμοκρασίες που δεν έχουμε ξαναδεί» είπε στο Associated Press η Λιζ Μπέντλεϊ της Βασιλικής Εταιρείας Μετεωρολογλιας.

Η έκθεση δημοσιοποιείται λίγες εβδομάδες μετά τον πρωτοφανή καύσωνα που έπληξε τμήμα της Σιβηρίας και τη δυτική ακτή της Βόρειας Αμερικής, με τη θερμοκρασία σε περιοχές του Καναδά να φτάνει το αφόρητο επίπεδο των 48 βαθμών.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου