ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

UNESCO: Απειλεί να εντάξει τη Βενετία στη λίστα με τα απειλούμενα μνημεία αν δεν απαγορεύσει τα κρουαζιερόπλοια

unesco-απειλεί-να-εντάξει-τη-βενετία-στη-λίσ-545703

Η υπηρεσία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προσθέσει τη Βενετία στη λίστα με τα απειλούμενα μνημεία, σε περίπτωση που η εμβληματική ιταλική πόλη δεν εκδώσει μόνιμο απαγορευτικό για τα κρουαζιερόπλοια.

Όπως ανέφερε η UNESCO τη Δευτέρα, πρόκειται να συζητήσει το ζήτημα στην Ολομέλειά της, στις 16 – 31 Ιουλίου. Αν η πρόταση εγκριθεί, η υπηρεσία θα μπορούσε να απαιτήσει από την ιταλική κυβέρνηση να λάβει άμεσα δράση, έως και τον επόμενο Φεβρουάριο.

Στις αρχές Ιουνίου, οι Βενετοί ξαφνιάστηκαν όταν ένα κρουαζιερόπλοιο διέσχισε τα κανάλια της πόλης για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας, παρά την ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης ότι θα απαγόρευε την είσοδο πλοίων στο ιστορικό κέντρο.

Το σχέδιο ήταν τα πλοία να δένουν στο βιομηχανικό λιμάνι της Μαργκέρα.

Το διάταγμα εγκρίθηκε από το ιταλικό κοινοβούλιο τον Απρίλιο, όμως προκειμένου να εφαρμοστεί θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εκτεταμένα έργα.

Εντωμεταξύ, ο μόνος τρόπος να εισέλθουν τα πλοία εντός της Βενετίας, είναι μέσω του καναλιού Τζιουντέκα, όπου τον Ιούνιο του 2019 ένα πλοίο 13 ορόφων είχε συγκρουστεί με προβλήματα και ένα τουριστικό σκάφος, τραυματίζοντας πέντε άτομα.

«Υπάρχει άμεση ανάγκη για μια μακροπρόθεσμη λύση», τόνισε η UNESCO. «Μια λύση που δεν θα επιτρέπει την πλήρη πρόσβαση στα κανάλια και θα ανακατευθύνει τα πλοία σε πιο κατάλληλα λιμάνια της περιοχής».

«Δυστυχώς, η απόφαση της UNESCO έχει μείνει στον αέρα εδώ και πολύ καιρό», υποστηρίζει από την πλευρά του ο υπουργός πολιτισμού της Ιταλίας, Ντάριο Φραντσεσκίνι.

«Αν η Βενετία ενταχθεί στην λίστα της UNESCO με τα απειλούμενα μνημεία, η χώρα μας θα έχει σοβαρό πρόβλημα και δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Ένα σημαντικό βήμα έχει ήδη πραγματοποιηθεί με το τελευταίο διάταγμα, όμως πρέπει να κάνουμε περισσότερα και να απαγορεύσουμε άμεσα την είσοδο μεγάλων πλοίων στο κανάλι Τζιουντέκα», σημείωσε.

Διάσημες μορφές των τεχνών, όπως ο Μικ Τζάγκερ και η Τίλντα Σουίντον, συνυπέγραψαν πρόσφατα επιστολή, παροτρύνοντας τη Ρώμη να λάβει άμεση δράση για την προστασία της ιστορικής πόλης.

Με πληροφορίες από Guardian

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου