ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισραήλ: Μυστηριώδης πετρελαιοκηλίδα μολύνει τις ακτές με πίσσα

ισραήλ-μυστηριώδης-πετρελαιοκηλίδα-691470

Μια μεγάλη πετρελαιοκηλίδα άγνωστης προέλευσης έχει καταστρέψει τη θαλάσσια ζωή της μεσογείου και έχει σκορπίσει τόνους πίσσας, κατά μήκος περισσότερων από 100 μιλιών ακτογραμμής, από το Ισραήλ μέχρι τον νότιο Λίβανο. Όπως αναφέρουν Ισραηλινοί αξιωματούχοι στους Times της Νέας Υόρκης, πρόκειται για μια από τις χειρότερες οικολογικές καταστροφές που έχουν καταγραφεί εδώ και ολόκληρες δεκαετίες.

Ο Σολ Γκόλντσταϊν, διευθυντής της υπηρεσίας φυσικού περιβάλλοντος και πάρκων του Ισραήλ, δήλωσε ότι η κηλίδα μπορεί να διαγράψει τρεις δεκαετίες προσπαθειών για τη διατήρηση και τον εμπλουτισμό της βιοποικιλότητας κατά μήκος της ακτογραμμής.

«Αισθάνομαι ότι θέλω να κλάψω», δήλωσε ο Γκόλντσταϊν, που έχει περάσει τις τελευταίες ημέρες προσπαθώντας να καθαρίσει τις παραλίες από την πίσσα. «Είναι παντού. Σε κάποια σημεία έχει πάχος 10 εκατοστών».

Οι ισραηλινές αρχές αναφέρουν ότι διερευνούν τα αίτια που προκάλεσαν την κηλίδα, την οποία το υπουργείο περιβάλλοντος δήλωσε ότι δεν είχε εντοπίσει πριν την εμφάνιση χοντρών μαζών πίσσας σε παραλίες την περασμένη Τετάρτη. Έκτοτε έχει ξεκινήσει μια τεράστια προσπάθεια καθαρισμού της περιοχής, με στόχο την άμβλυνση της περιβαλλοντικής καταστροφής.

Όμως πολλές λεπτομέρειες γύρω από το περιστατικό παραμένουν άγνωστες, καθώς ένα ισραηλινό δικαστήριο στη Χάιφα εξέδωσε διαταγή αποσιώπησης, εκ μέρους της κυβέρνησης, απαγορεύοντας τη δημοσίευση πολλών στοιχείων που σχετίζονται με την υπόθεση. Ανάμεσά τους και κάθε λεπτομέρεια που αφορά τις μεθόδους της έρευνας, τους φορείς που εμπλέκονται σε αυτή και κάθε πληροφορία που προκύπτει από αυτή.

Ο Γιόνι Σαμίρ, συνήγορος υπεράσπισης της κυβέρνησης, δήλωσε σε δικαστήριο της Τρίτης ότι οι περιορισμοί ήταν αναγκαίοι για την αποτροπή της υπονόμευσης της έρευνας. Σε έρευνες που αφορούν εθνικά ζητήματα, ζητήματα ασφάλειας ή εγκληματικές υποθέσεις, δεν είναι ασυνήθιστο τα δικαστήρια να εκδίδουν τέτοιου είδους διατάγματα.

Χιλιάδες εθελοντές και εκατοντάδες στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν λάβει μέρος στην επιχείρηση απομάκρυνσης της κηλίδας, με τον Γκόλντσταϊν να δηλώνει ότι συνολικά θα χρειαστούν αρκετοί μήνες, ιδίως για τις πετρώδεις περιοχές, όπου η διαδικασία δυσχεραίνεται περαιτέρω.

Την Τρίτη, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επενδύσει εκατομμύρια δολάρια για τον καθαρισμό των ακτών και ότι σκοπεύει να καταγράψει την έκταση της καταστροφής.

Την περασμένη Πέμπτη, μια πτεροφάλαινα μήκους 17 μέτρων, ξεβράστηκε στην πόλη Άσοντ, στα νότια του Τελ Αβίβ. Κτηνίατροι ανέφεραν ότι εντόπισαν μαύρο υγρό στους πνεύμονες του κήτους κατά τη νεκροψία, όμως δεν κατάφεραν να συνδέσουν τον θάνατό του με βεβαιότητα με την κηλίδα.

Η υπουργός περιβάλλοντος, Γκίλα Γκαμλιέλ, και ο πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου, επισκέφθηκαν την παραλία του Άσοντ τη Δευτέρα, όπου είδαν με τα μάτια τους την πίσσα.

Το υπουργείο περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι έχει εντοπίσει περίπου 10 πλοία που είναι ύποπτα για «περιβαλλοντικά αδικήματα», ενώ πιστεύει ότι το περιστατικό σημειώθηκε έξω από τα χωρικά ύδατα του Ισραήλ, περίπου 31 μίλια από τις ακτές του. Υπήρξαν μάλιστα και αναφορές για πιθανή ενοχή πλοίου ελληνικών συμφερόντων, με τη ναυτιλιακή εταιρεία πάντως να διαψεύδει τις φήμες.

Την Κυριακή, αρκετές κρατικές υπηρεσίες προειδοποίησαν τους Ισραηλινούς να αποφύγουν τα θαλάσσια μπάνια, αλλά ακόμη και την άθληση στις παραλίε4ς, δίνοντας έμφαση στο ότι «η έκθεση στην πίσσα θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα υγείας».

Ένας μικρός αριθμός εργαζομένων της υπηρεσίας φυσικού περιβάλλοντος και πάρκων χρειάστηκε να λάβουν οξυγόνο, αφού ανέπτυξαν δύσπνοια από τις αναθυμιάσεις της πίσσας, όσο προσπαθούσαν να καθαρίσουν τις παραλίες, σύμφωνα με εκπρόσωπο της υπηρεσίας.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κηλίδα αποκάλυψε τα ευάλωτα σημεία της ναυτικής ασφάλειας του Ισραήλ και απέδειξε ότι οι αρχές θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες ελέγχου της ΑΟΖ της χώρας.

Από την πλευρά τους, οι ακτιβιστές για την προστασία του περιβάλλοντος προειδοποιούν ότι μπορεί η καταστροφή που προκλήθηκε από την πετρελαιοκηλίδα να ήταν σημαντική, όμως μια διαρροή φυσικού αερίου, από τις πλατφόρμες εξόρυξης που βρίσκονται κοντά στις ακτές της χώρας θα ήταν ακόμη πιο καταστροφική. Το Ισραήλ έχει επενδύσει τεράστια ποσά για την εξόρυξη φυσικού αερίου από τις ακτές του και έχει ξεκινήσει να κάνει εξαγωγές στην Αίγυπτο από τα τέλη του 2019.

«Αυτό θα έπρεπε να λειτουργήσει ως προειδοποίηση», αναφέρει στους Times η Μάγια Τζέικομπς, διευθύντρια του οργανισμού Zalul, που δρα για την προστασία των υδάτινων πόρων γύρω από το και στο Ισραήλ, που σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στο αφαλατωμένο νερό. «Θα πρέπει να αυξήσουμε την επιτήρηση των γεωτρήσεων άμεσα και να μετατοπιστούμε στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Στο Λίβανο, το γραφείο του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι το πετρέλαιο έφτασε μέχρι τις νότιες ακτές της χώρας. Επιπλέον, υποστήριξε ότι η διαρροή προέρχεται από ισραηλινό πλοίο, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει σχετικά στοιχεία.

Ο Γιασέρ αλ-Σαντί, επικεφαλής της Υπηρεσίας Υδάτων της Γάζας, δήλωσε ότι το πετρέλαιο δεν έχει φτάσει μέχρι τις ακτές της περιοχής, όμως οι αρχές παρακολουθούν την εξέλιξη της υπόθεσης.

Ο Μοσίκο Σαάντι, περιβαλλοντικός ακτιβιστής που συμμετείχε στις εργασίες για τον καθαρισμό μιας ακτής στα βόρεια του Ισραήλ, δηλώνει «καταρρακωμένος» από τις τεράστιες ποσότητες της πίσσας.

«Τόσο πολλοί άνθρωποι καθαρίζουν και γεμίζουν γρήγορα τη μια σακούλα μετά την άλλη», δήλωσε στους Times. «Όμως μετά κοιτάζεις και βλέπεις ότι ακόμη υπάρχουν τεράστιες ποσότητες παντού. Σε κάνει να αισθάνεσαι απελπισμένος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου