ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κρήτη: Σοβαροί κίνδυνοι από τη διάβρωση των ακτών

κρήτη-σοβαροί-κίνδυνοι-από-τη-διάβρωσ-370845

Η επαπειλούμενη διάβρωση στις ακτές των Χανίων αποτελεί μια αδιέξοδη πραγματικότητα και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια δρόμων, οικημάτων και ανθρώπων για αυτό και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, για την προστασία και διαφύλαξη της παράκτιας ζώνης και την ανάσχεση όλων των παράνομων δραστηριοτήτων που συμβάλουν στη δημιουργία του προβλήματος, επισημαίνει με ερώτηση του στον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο Βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης.

Η διάβρωση των ακτών στο παραλιακό μέτωπο από Κολυμπάρι έως και Πλατανιά υπογραμμίζει ο βουλευτής, έχει προχωρήσει τόσο, ώστε σε αρκετά σημεία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των παραλιακών δρόμων, των οικημάτων, αλλά και των ανθρώπων που προσεγγίζουν την ακτή. Κάτι τέτοιο, είναι φανερό ότι έχει τεράστιο κοινωνικοοικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος, αλλά και επιπτώσεις στο Τουριστικό προϊόν εν γένει, εξαιτίας της υποβάθμισης των παραλιών και των τουριστικών εγκαταστάσεων και καταλυμάτων.

Ένα γεγονός το οποίο καταγράφεται ως μια από τις βασικές αιτίες για την απογύμνωση των ακτών, από φερτά υλικά και συνεπώς στην έκθεσή τους στη διάβρωση συνεχίζει ο Χανιώτης πολιτικός, είναι οι παράνομες αμμοληψίες από τους χειμάρρους της περιοχής και από τον ποταμό Ταυρωνίτη.

Η έκταση της παράνομης αυτής δραστηριότητας είναι τέτοια, ώστε, αν αυτή δεν κατασταλεί, οποιαδήποτε παρέμβαση στο φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών θα είναι μάταια και ουτοπική.

Για την προστασία του κόλπου των Χανίων από τη διάβρωση καταλήγει ο κ. Βαλυράκης εκκρεμούν δύο προτάσεις, μια μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και μια μελέτη του Εργαστηρίου Φυσικών Καταστροφών και Παράκτιας Μηχανικής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ερωτά τον Υπουργό, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει προς την κατεύθυνση εφαρμογής ενός σχεδίου δράσης, για την ανάσχεση του φαινομένου της διάβρωσης των ακτών και των αιτίων που το προκαλούν, με γνώμονα πάντα, την αειφορία των συστημάτων των παρακτίων ζωνών.

econews.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου