ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τεράστιο παγόβουνο που αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική απειλεί νησί

τεράστιο-παγόβουνο-που-αποκολλήθηκε-697055

Τεράστιο παγόβουνο που αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική το 2017, απειλεί με πρόσκρουση ακατοίκητο νησί του Νοτίου Ατλαντικού. Το γεγονός αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής που φιλοξενεί από φάλαινες μέχρι και πιγκουΐνους, ενώ επιστήμονες έσπευσαν στο σημείο για να αποτυπώσουν το μέγεθος της καταστροφής.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο παγόβουνο στον κόσμο. Σπάει σε τεράστια κομμάτια που πλέουν ανεξέλεγκτα. Το μεγαλύτερο έχει μέγεθος όσο η Κύθνος και πλέον, βρίσκονται μια ανάσα από το ακατοίκητο νησί Νότια Γεωργία, στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό. Επιστήμονες έσπευσαν στο σημείο καθώς πιθανές προσκρούσεις μπορούν να βλάψουν την άγρια ζωή της περιοχής.

Επιστρατεύουν υποβρύχια μηχανήματα όπου θα μετρούν τη θερμοκρασία και την αλατότητα των υδάτων καθώς το γλυκό νερό που λιώνει από τον πάγο επηρεάζει το γύρω θαλασσινό του νησιού. Επιπλέον θα καταγράφουν τυχόν επιπτώσεις στο ωκεάνιο πλαγκτόν που μπορούν να επηρεάσουν την τροφοδοσία των θαλάσσιων ειδών της περιοχής.

Το αρχικό παγόβουνο αποκολλήθηκε από παγετώνα της Ανταρκτικής το 2017. Επιστήμονες μελετούν αν το γεγονός αυτό οφείλεται στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

[in.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου