ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αποφύγετε τον κίνδυνο προσέχοντας αυτές τις 20 ενδείξεις φυσικών καταστροφών

αποφύγετε-τον-κίνδυνο-προσέχοντας-αυ-774656

Η φύση είναι μία τέλεια διαφυγή από την πραγματικότητα και την στιβαρή ρουτίνα και ένας από τους πιο αναζωογονητικούς τρόπους για να χαλαρώσετε και να εκτονωθείτε, αλλά όμως έχει και τους δικούς της κινδύνους πολλές φορές. Το άγριο τοπίο, όπως και ο ωκεανός, είναι όμορφο, ελκυστικό και υπέροχο, όμως αυτή η ομορφιά θέλει προσοχή, καθώς αυτά τα μέρη μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνα. Ευτυχώς, η φύση έχει τον τρόπο να μας προειδοποιεί γι’αυτές τις καταστροφές πρίν εμφανιστούν, αλλά αν δεν γνωρίζετε αυτά τα σημάδια, μπορεί να πέσετε θύμα σε κάποιες από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές!

1. Δέντρα σε σχήμα J

quora.com

Εάν περάσετε ποτέ μέσα από κάποιο δάσος, ίσως σε μια πεζοπορία, και δείτε πολλά δέντρα στην σειρά σε σχήμα J, αυτό είναι μια σαφής προειδοποίηση επερχόμενης κατολίσθησης. Τα δέντρα έχουν σταδιακά λυγίσει λόγω της αργής μετατόπισης του εδάφους. Ένα δάσος της Πολωνίας είναι γεμάτο τέτοιου είδους δέντρα και συγκατανέμεται σε ένα από τα πιό επικίνδυνα στον κόσμο. Ένα άλλο σημάδι πιθανής κατολίσθησης είναι οι ρωγμές στο έδαφος. Αν είχε υπάρξει μια κατολίσθηση εκεί πριν, ακόμη μία μπορεί να είναι καθοδόν!

2. Μια βύθιση της επιφάνειας του ωκεανού

bmmann-motherearth.blogspot.com

Όταν το νερό κατά μήκος των ακτών του Ειρηνικού Ωκεανού αρχίζει να υποχωρεί, μπορεί να κινδυνεύετε από επερχόμενο τσουνάμι. Θα πρέπει να μετακινηθείτε αμέσως σε απόσταση ασφαλείας! Τα τσουνάμι συνήθως δημιουργούνται από υποθαλάσσιους σεισμούς που μετατοπίζουν το νερό που βρίσκεται από πάνω, έτσι τα κύματα που δημιουργούνται ταξιδεύουν με ταχύτητα 500 μιλίων την ώρα! Τα τσουνάμι μπορούν να φτάσουν από λίγα εκατοστά πάνω την επιφάνεια της θάλασσας έως και τριάντα μέτρα, συνήθως όμως δεν ξεπερνάνε τα τρία μέτρα. Συνιστάται επίσης να προσέχετε το επίπεδο των ωκεανών που πέφτει κατά μήκος άλλων παραλιών, γιατί ενώ τα τσουνάμι είναι πιο συνηθισμένα στον Ειρηνικό Ωκεανό, μπορεί να συμβεί και αλλού.

3. Ένα σύννεφο-τείχος στον ουρανό

youtube.com

Τα σύννεφα-τείχη είναι ενδείξεις επικείμενων καταιγίδων. Επειδή η πίεση του αέρα αυξάνεται απότομα, το σύννεφο συνήθως πέφτει κάτω από τη θύελλα σχηματίζοντας ένα τείχος που μπορεί να έχει μήκος έως και 5 μίλια. Ωστόσο, οι περιστροφές του σύννεφου-τείχους μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφικό ανεμοστρόβιλο. Το ξέρατε ότι οι πιο πολλοί ανεμοστρόβιλοι παίρνουν μέρος στις Ηνωμένες Πολιτείες σε μία περιοχή που λέγεται Tornado Alley;

4. Ένα κανάλι από ταραγμένα νερά στην παραλία

britannica.com

Αν εντοπίσετε συντρίμμια, φύκια, ή ένα κανάλι από ταραγμένα νερά να απομακρύνονται από την ακτή και πρός μια συγκεκριμένη περιοχή, είναι ενδεχομένως ένα σήμα κινδύνου. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δημιουργηθεί ένα θανατηφόρο βελοειδές ρεύμα κάτω από την επιφάνεια του νερού. Άλλα σημάδια είναι ένα κενό στη γραμμή των κυμάτων ή ένα τμήμα αποχρωματισμένου νερού. Είναι πραγματικά θανατηφόρο, οπότε αν τυχαίνει να βρίσκεστε μέσα στο νερό εκείνη τη στιγμή, κολυμπήστε παράλληλα προς την ακτή μακριά από το ρεύμα!

5. Ζώα που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους

researchgate.net

Όταν αρουραίοι, έντομα και φίδια εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, είναι ώρα να σκεφτείτε να κάνετε κι εσείς το ίδιο. Από το 373 π.Χ. στην Ελλάδα, έχουν υπάρξει τέτοιες αναφορές διαφυγής ζώων σε επικείμενους σεισμούς. Αλλά σε αυτή την περίπτωση εσείς πρέπει να διαφύγετε γρηγορότερα, διότι ο σεισμός απέχει μόλις μερικά δευτερόλεπτα! Τα ζώα που θα φύγουν γρηγορότερα σε περίπτωση επικείμενου σεισμού είναι οι αρουραίοι, οι νυφίτσες και τα φίδια! Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι ακριβώς ανιχνεύουν τα ζώα — ή αν πραγματικά αισθάνονται τίποτα. Είναι επίσης πολύ δύσκολο να μελετηθεί η συμπεριφορά τους ακριβώς πριν από έναν σεισμό για να αποκτήσουμε μία τεκμηριωμένη άποψη.

Ζώα που τρέχουν προς τους ανθρώπους

texashunterproducts.com

Όταν πουλιά και θηλαστικά τρέχουν πρός τους ανθρώπους, τρέχουν για να γλιτώσουν από δασική πυρκαγιά. Ορισμένα ζώα, όπως τα αμφίβια, παραμένουν στη φωτιά, σκάβοντας υπόγεια για να ξεφύγουν, αλλά τα πιο πολλά τρέχουν όσο πιο γρήγορα μπορούν. Αν δεν είστε βέβαιοι, κοιτάξτε πίσω τους και θα δείτε καπνό από την πυρκαγιά. Σε μία τέτοια περίπτωση πρέπει να καλέσετε βοήθεια άμεσα! Πρόσφατα όταν υπήρξε η μεγάλη πυρκαγία στην Αυστραλία οι νεκροί άνθρωποι έφτασαν τους 28 ενώ 3.000 έχασαν τα σπίτια τους και περίπου ένα δισεκατομμύριο ζώα επηρεάστηκαν από αυτή!

7. Μαλλιά που στέκουν όρθια

tvtropes.org

Κοινά σημάδια ενός επερχόμενου κεραυνού είναι όταν τα κοσμήματα κάνουν ένα βουητό και όταν τα μαλλιά σας σηκώνονται όρθια! Αυτά σημαίνουν ότι κεραυνοί θα πέσουν πολύ κοντά σας οπότε αναζητήστε καταφύγιο άμεσα. Αν δεν προλαβαίνετε, πέστε στο έδαφος μπρούμυτα μέχρι να περάσουν, να αγγίζετε το έδαφος όσο το δυνατόν λιγότερο, ακουμπώντας στις άκρες των ποδιών σας και στη συνέχεια φύγετε από την περιοχή όταν μπορέσετε. Οι κεραυνοί ουσιαστικά είναι η διοχέτευση ηλεκτρισμού από την ατμόσφαιρα προς την γή, αλλά την ακριβής διαδικασία ακόμη δεν την γνωρίζουμε.

8. Καρχαρίες που βουτάνε σε πιο βαθιά νερά

livescience.com

Αν είστε μέσα σε βάρκα ή τζέτ σκί στον ωκεανό, και δείτε μια ομάδα από καρχαρίες να βουτάνε σε βαθύτερα νερά, είναι προειδοποιητικό σημάδι επερχόμενου τυφώνα ή τροπικής καταιγίδας. Η βαρομετρική πίεση πέφτει και το έχουν αισθανθεί. Οι καρχαρίες μπορούν να φτάσουν έως και τρις χιλιάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας!

9. Ένα βουητό από χείμαρρο νερού

iveybusinessjournal.com

Για όσους ζούν κοντά σε ρέματα και ποτάμια, ο ήχος ενός χειμάρρου, ειδικά όταν βρέχει, είναι μια προειδοποίηση για να μετακινηθούν σε υψηλότερο έδαφος όσο πιο γρήγορα γίνεται. Διαφορετικά μπορεί να γίνετε θύμα μιάς βίαιης, ξαφνικής πλημμύρας και να τραυματιστείτε σοβαρά, ή ακόμα χειρότερα – να χάσετε και την ζωή σας. Οι ξαφνικές πλημμύρες είναι τόσο ισχυρές και επικίνδυνες, που μπορούν να ισοπεδώσουν κτίρια, να παρασύρουν γέφυρες, να ξεριζώσουν δέντρα και να παρασύρουν ογκόλιθους. Εκτός από τους ανθρώπινους κινδύνους, οι πλημμύρες είναι απίστευτα θανατηφόρες και για το οικοσύστημα, αφού ξεριζώνουν ακόμη όλα τα φυτά που θα συναντήσουν!

10. Όταν τα ωδικά πτηνά με τα χρυσά φτερά πετάνε μακριά

audubon.org

Ένα καλό σημάδι ενός επικείμενου ισχυρού ανεμοστρόβιλου, είναι όταν όλα τα ωδικά πτηνά με τα χρυσά φτερά ξαφνικά πετάνε μακριά. Αν συμβεί αυτό, σκεφτείτε κι εσείς ν’αλλάξετε προσωρινά τοποθεσία. Οι άνθρωποι είναι αδύνατον να ακούσουν τους υπόηχους, αλλά τα πουλιά εύκολα μπορούν. Τα πουλιά όμως απο την άλλη αισθάνονται και την βαρομετρική πίεση, το οποίο τα κάνει έμπιστους προειδοποιητές για τέτοιου είδους καταστροφές μεγάλης κλίμακας.

11. Ένα δαχτυλίδι γύρω από τον ήλιο ή το φεγγάρι

alabamawx.com

Αν δείτε ένα λεπτό, λαμπερό δαχτυλίδι που μοιάζει με μυστηριώδες φωτοστέφανο γύρω από τον ήλιο ή το φεγγάρι, είναι κακό σημάδι. Τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν ακριβώς πριν τις καταιγίδες. Αυτό το δαχτυλίδι που θα δείτε έχει σχηματιστεί από πολύ μικρούς κρύσταλλους πάγου. Η βροχή πιθανώς πλησιάζει και προβλέπεται καταρρακτώδης μέσα στις επόμενες 24 – 48 ώρες. Ευτυχώς αυτός ο χρόνος είναι αρκετός για να βρείτε καταφύγιο. Σίγουρα ο αέρας είναι καθαρός τώρα, αλλά ένα βαρομετρικό χαμηλής πίεσης πιθανότατα έρχεται να το διαταράξει αυτό. Αλλά αξίζει τον κόπο να δείτε αυτά τα όμορφα φωτοστέφανα!

12. Ψάρια στην παραλία

jooinn.com

Εάν πολλά ψάρια και άλλα θαλάσσια ζώα ξεβράζονται στην ακτή, το νερό μπορεί να είναι μολυσμένο και τοξικό. Θα μπορούσε να είναι μια κόκκινη παλοίρρια από πολλά τοξικά φύκια. Επίσης, εξετάστε το χρώμα του νερού – ελέγξτε για ερυθρότητα ή καφέ χρώμα, αλλά μερικές φορές το νερό είναι διαυγές. Αυτό το φαινόμενο συναίβει το 2019 σε μία παραλία της Καλιφόρνια όπου χιλιάδες ψάρια βρέθηκαν στην ακτή, αποτέλεσμα των τοξικών φυκιών.

13. Εκπληκτικές αισθήσεις σκύλων

bluecross.org.uk

Δεν πρόκειται για φυσική καταστροφή, αλλά ο καρκίνος είναι επίσης μια καταστροφή. Ευτυχώς, εάν έχετε σκύλο κοντά σας οι όγκοι και η σήψη μπορούν να εντοπιστούν έγκαιρα. Εάν ο γούνινος φίλος σας ξαφνικά γλείφει ή μυρίζει ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματός σας όλη την ώρα, θα πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό. Τα σκυλιά μπορούν να εντοπίσουν καρκίνο με την οσμή, όπως επίσης να διακρίνουν τα καρκινικά ούρα από τα φυσιολογικά. Οι σκύλοι έχουν 20 φορές περισσότερους αισθητήριους υποδοχείς στην μύτη τους από τον άνθρωπο!

14. Ρωγμή στο χιόνι κάτω από τα πόδια σας

sierraavalanchecenter.org

Να είστε προσεκτικοί όταν κάνετε σκί, και να κοιτάτε για σημάδια ώστε να αποφύγετε μια καταστροφική χιονοστιβάδα στο βουνό. Ένας τρόπος είναι να παρατηρήσετε το χιόνι και να ελέγξετε αν το αισθάνεστε κοίλο, ή αν κάνει κάποιο περίεργο ήχο. Στη συνέχεια, φυσικά, ελέγξτε για ρωγμές κάτω ή γύρω από τα πέλματά σας. Αποφύγετε να πατάτε στον πάγο το βράδυ ή όταν χιονίζει γιατί τότε είναι πιό επικίνδυνα ακόμα για τυχόν σπασμούς της επιφάνειας. Επιπλέον, να προσέχετε για έντονο χιόνι ή βροχη ή σημαντικά θερμότερες θερμοκρασίες στην περιοχή, τα οποία όλα θα μπορούσαν να είναι οιωνοί για μία επικείμενη χιονοστιβάδα.

15. Άνοδος της στάθμης του νερού

psmag.com

Όταν βρέχει συνεχώς και έντονα, και η στάθμη του νερού στο ποτάμι ή το ρέμα αρχίζει ν’ανεβαίνει, είναι σημάδι επερχόμενης πλημμύρας. Επίσης το χρώμα του νερού μπορεί να είναι καφετί, λόγω λάσπης από το περιβάλλον. Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους για να μην κολλήσετε, ή ακόμα χειρότερα για να μην παρασυρθεί το αυτοκίνητό σας προς κάποια απρόβλεπτη κατεύθυνση. Οι πλημμύρες έχουν αποδειχθεί καταστοφικές ανά τον κόσμο, αλλά η χειρότερη πήρε μέρος το 1913 στην Κίνα, με νεκρούς να λέγεται ότι έφτασαν και τους τέσσερα εκατομμύρια!

16. Ένας παράξενος βροντερός ήχος από τον ωκεανό

twitter.com

Καμιά φορά μπορεί ν’ακούσετε έναν ασυνήθιστο ήχο να έρχεται από τον ωκεανό. Αυτό μπορεί να προμηνύει επερχόμενο τσουνάμι. Τα τσουνάμι, που συνήθως προκαλούνται από υποθαλάσσιους σεισμούς, είναι θανατηφόρα οπότε φύγετε από εκεί άμεσα. Το Τσουνάμι στην Ινδονησία του 2004 χτύπησε με το πρώτο κύμα 15-20 λεπτά αφού είχε γίνει πρώτα σεισμός.

17. Πράσινοι ουρανοί

wallpaperstock.net

Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Ομοίως, τα όμορφα χρώματα του ουρανού δεν είναι πάντα ουράνια τόξα. Μια επερχόμενη καταιγίδα μπορεί να δημιουργήσει ένα πράσινο χρώμα στον ουρανό και αυτό συμβαίνει διότι το κόκκινο χρώμα από τον ήλιο που δύει, συναντάει το μπλέ χρώμα κάτω από την καταιγίδα. Όταν βλέπετε πράσινα χρώματα στον ουρανό, να γνωρίζετε ότι το νέφος της καταιγίδας είναι πολύ ψηλό, και πλησιάζει ανεμοστρόβιλος ή χαλάζι. Βρείτε ασφαλές καταφύγιο αμέσως, διότι το πράσινο είναι ένδειξη ακραίων καιρικών φαινομένων.
Το 2011 περίπου πεντακόσια άτομα πέθαναν στην Αμερική απο ανεμοστρόβιλους. Για να αποφύγετε έναν ανεμοστρόβιλο ενώ οδηγάτε, το κόλπο δεν είναι να τρέξετε πιο γρήγορα από αυτόν, αλλά βρείτε ένα τρόπο να πάτε 90 μοίρες μακριά από την κατεύθυνση του ανεμοστρόβιλου!

18. Λίμνες δίπλα σε ηφαίστεια σε θερμά περιβάλλοντα

ourbreathingplanet.com

Οι λίμνες που βρίσκονται γύρω από ηφαίστεια και είναι πολύ θερμές χωρίς να ψύχονται ποτέ, είναι επικίνδυνες. Δεδομένου ότι είναι ζεστή όλο το χρόνο, η λίμνη δεν αναμιγνύεται ποτέ και το αέριο δεν έχει ποτέ την ευκαιρία να ξεφύγει. Μιά μέρα η λίμνη μπορεί να σκάσει, ή να εκτοξευθεί από την πίεση του πυθμένα, λόγω παρουσίας διοξειδίου του άνθρακα. Όταν συμβαίνει αυτό, τα πάντα γύρω σε ακτίνες μιλίων πεθαίνουν. Τέτοιες λίμνες μπορούν να φτάσουν pH 0.1 το οποίο θεωρείτε απίστευτα όξινο! Υπάρχουν μερικές από αυτές τις λίμνες στην Αφρική, αλλά μόλις εντοπίστηκαν, οι άνθρωποι άρχισαν να τις απαερώνουν.

19. Τετράγωνα κύματα στο νερό

worldatlas.com

Όταν δύο συστήματα κυμάτων συναντηθούν, ένα τετράγωνο μοτίβο δημιουργείται. Αυτό το ωκεάνιο μοτίβο δεν φαίνεται καν δυνατό, αλλά συμβαίνει όταν ένα από τα συστήματα κυμάτων συνεχίστηκε παρά τη μετατόπιση του ανέμου, δημιουργώντας αυτό που ονομάζεται “σταυροειδής θάλασσα.” Δείχνουν ελκυστικά και πανέμορφα, αλλά τα φαινόμενα απατούν, διότι είναι αρκετά επικίνδυνα ώστε να πάρουν τη ζωή σας ή να καταστρέψουν μεγάλα πλοία. Υπάρχει ένα πολύ ισχυρό ρεύμα κάτω από την επιφάνεια αυτών των τετράγωνων μοτίβων, το οποίο μπορεί να σας παρασύρει στα βαθιά. Κύματα από αυτό το μοναδικό φαινόμενο έχουν ειδωθεί να φτάνουν έως και τα τρία μέτρα.

20. Μια τρύπα στον ουρανό

krcgtv.com

Τρύπες στον ουρανό, κοινώς γνωστές ως σύννεφα διάτρησης οπών, αποτελούν ακόμη ένα προειδοποιητικό σημάδι. Τι είναι αυτές και πώς δημιουργούνται? Οι τρύπες αυτές οφείλονται σε μικροσκοπικά σταγονίδια στα μεσαίου έως υψηλού επιπέδου σύννεφα και δημιουργούνται ως αποτέλεσμα θερμοκρασιών κάτω του σημείου πήξης, ωστόσο δεν έχουν παγώσει ακόμη. Τα διερχόμενα αεροσκάφη μπορεί να μειώσουν περαιτέρω τη θερμοκρασία, βοηθώντας τα να παγώσουν. Καθώς οι κρύσταλλοι πάγου αυξάνονται, αρχίζουν να πέφτουν, και αυτό προκαλεί την εξάτμιση των σταγονιδίων νερού. Ακούγεται αθώο, αλλά μια μεγάλη τρύπα με ρίγες πάγου να κρέμονται από κάτω θα μπορούσε απλά να σπάσει, να πέσει από τον ουρανό και να αποδειχθεί απολύτως μοιραία! Κατά την διάρκεια χιονοθύελλας, αυτό το φαινόμενο συμβαίνει πολύ συχνά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου