ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ευημερία με οικολογικό πρόσημα, κεντρική προτεραιότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας

ευημερία-με-οικολογικό-πρόσημα-κεντρ-811184

Η βιολογική αφύπνιση των λαών είναι πολιτική ευθύνη και ηθικό χρέος. Το οφείλουμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές που θέλουν και πρέπει να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς μας. Η ευημερία με οικολογικό πρόσημα είναι κεντρική προτεραιότητα. Χρειάζεται συστράτευση όλων. Η επιτυχία θα έρθει από την ένωση πολλών μικρών προσπαθειών της καθημερινότητας

Του Κώστα Αγοραστού,

Περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε με «εξυπνότερο» τρόπο τους φυσικούς πόρους και την ενέργεια, σεβόμαστε το περιβάλλον και χτίζουμε μια οικονομία που δουλεύει για τους πολλούς. Οι συνεχείς κρίσεις που αντιμετωπίζουμε είτε με τη μορφή χαοτικού τύπου καιρικών φαινόμενων είτε με τη μορφή πανδημιών, όπως ο κορωνοϊός, μας οδηγεί να επαναξιολογήσουμε τη σχέση μας με το περιβάλλον. Και να χρησιμοποιήσουμε νέα εργαλεία και πολιτικές για να χτίσουμε τη βιωσιμότητα του αύριο, τη βιωσιμότητα του μέλλοντος. Η βιολογική αφύπνιση των λαών είναι πολιτική ευθύνη και ηθικό χρέος. Το οφείλουμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές που θέλουν και πρέπει να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς μας. Η ευημερία με οικολογικό πρόσημα είναι κεντρική προτεραιότητα. Χρειάζεται συστράτευση όλων. Η επιτυχία θα έρθει από την ένωση πολλών μικρών προσπαθειών της καθημερινότητας.

Η Θεσσαλία αποτελεί μια μικρογραφία της Ελλάδας, ένα καλειδοσκόπιο φυσικής ομορφιάς και μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στην εφαρμογή των 17 στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αλλά και στο στρατηγικό όραμα για μια Ευρώπη green και smart, αφού εδώ στη Θεσσαλία, έχουμε το κατ εξοχήν «πράσινο και «έξυπνο» έργο που ωφελεί όλους και δεν βλάπτει κανέναν: το έργο του Αχελώου.

Ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις.

Γι’ αυτό στη Θεσσαλία, με στρατηγικό σχεδιασμό και σε στενή συνεργασία με Δήμους και φορείς, χρηματοδοτούμε και υλοποιούμε:

*54 έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων, Νοσοκομείων, Διοικητηρίων, Επιμελητηρίων, Δικαστικών Μεγάρων και δεκάδων σχολικών συγκροτημάτων κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης, συνολικού προϋπολογισμού 45,4 εκατομμυρίων ευρώ. Μειώνουμε το ενεργειακό αποτύπωμα παλιών και ενεργοβόρων κτιρίων και αποδίδουμε σύγχρονες, λειτουργικές και φιλικές προς τους ανθρώπους και το περιβάλλον δημόσιες υποδομές. Τα πράσινα κτίρια της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έχουν επιλεγεί στα 200 καλύτερα «πράσινα» έργα του Green Deal της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ευρωπαϊκού προγράμματος «Πράσινη Συμφωνία με Τοπική Δράση». Παράλληλα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας επιδοτεί με 10 εκατ. ευρώ την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και με 6 εκατ. ευρώ τη χρήση φυσικού αερίου σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

*Η Θεσσαλία είναι η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που σχεδίασε, δημοπράτησε και ολοκληρώνει μέσα στο 2020 την ενεργειακή αναβάθμιση του φωτισμού στο σύνολο του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της, εγκαθιστώντας 7.900 σύγχρονα φωτιστικά σώματα τύπου LED. Είναι ένα έργο με βαθύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα που μειώνει κατά 79% την κατανάλωση ενέργειας. Μειώνουμε το αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα κατά 10.800 τόνους CO2 ετησίως και εξοικονομούμε στα επόμενα 12 χρόνια 24 εκατομμύρια ευρώ.

*Οι περιφερειακοί δρόμοι, οι είσοδοι των πόλεων και οι κυκλικοί κόμβοι που κατασκευάζουμε, αναβαθμίζουν όχι μόνο το επίπεδο οδικής ασφάλειας, αλλά και συνολικά την περιβαλλοντική ποιότητα του οδικού δικτύου. Πρόκειται για μια συντεταγμένη παρέμβαση, που εναρμονίζεται πλήρως με τους στόχους της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

*Οι ολοκληρωμένες στρατηγικές για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη (ΒΑΑ) στις πρωτεύουσες της Θεσσαλίας, οδηγούν σε 45 νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ -δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, προμήθεια ηλεκτρικών ποδηλάτων, ποδηλατόδρομους, αστικές αναπλάσεις- που συμβάλλουν στη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων και στον συγχρονισμό των πόλεων με την εποχή μας. Από το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων ωφελούνται και οι οικισμοί με πληθυσμό άνω των 5.000 κατοίκων, που δημιουργούν και αναβαθμίζουν υπαίθριους χώρους αλλά και οι πρωτεύουσες στα νησιά των Σποράδων

*Περιβαλλοντική ελάφρυνση φέρνει και το έργο της ηλεκτροκίνησης του «Θεσσαλικού σιδηροδρόμου» δηλ. του προαστιακού Παλαιοφάρσαλα – Καρδίτσα – Τρίκαλα – Καλαμπάκα. Αλλά και της γραμμής Λάρισα-Βόλος, που μετά από πολλές καθυστερήσεις προχωρά σε υλοποίηση καθώς η ΕΡΓΟΣΕ απέστειλε πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Ένωση την προκήρυξη του ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού για το έργο. Τα δύο έργα είναι συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ.

* Προχωράμε τακτικά σε ελέγχους και μετρήσεις της ποιότητας της ατμόσφαιρας, που αναρτώνται καθημερινά στο site της Περιφέρειας https://www.thessaly.gov.gr/ και σε μετρήσεις ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων. Εγκαθιστούμε τον πρώτο στη χώρα Σταθμό Μέτρησης της Κλιματικής Αλλαγής στο Πανεπιστημιακό Δάσος στο Περτούλι και τοποθετούμε νέους μετρητές ποιότητας του αέρα σε όλα τα αστικά κέντρα της Περιφέρειας.

*Με ανοιχτούς ορίζοντες και εξωστρέφεια συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκά προγράμματα με προστιθέμενη αξία, πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα. Από τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα EnerNETMob προμηθευτήκαμε το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο και εγκαθιστούμε Σταθμούς Ηλεκτρικής Φόρτισης σε Καρδίτσα, Λάρισα, Τρίκαλα και Βόλο. Το πρόγραμμα Condereff προωθεί την εφαρμογή «πράσινων» πρωτόκολλων στη διαχείριση Αποβλήτων από Εκσκαφή, Κατασκευή και Κατεδάφιση και τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία μέσω της ανακύκλωσης. Το WetmainAreas οδήγησε στην καταγραφή και φωτογραφική αποτύπωση των 91 υγροτόπων της Θεσσαλίας με στόχο την προστασία και τουριστική αξιοποίησή τους. Ενώ το πολυβραβευμένο BlueMed που οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου υποθαλάσσιου μουσείου στη χώρα ανέδειξε την Αλόννησο στους 8 καλύτερους αειφόρους προορισμούς του κόσμου σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό National Geographic Traveller. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι Περιφερειακό Σημείο Επαφής για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE «Φύση, Κλίμα και Περιβάλλον.

*Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πιο «πράσινη» Περιφέρεια της χώρας στο τομέα των απορριμμάτων, χωρίς περιβαλλοντικά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με δημόσιες υποδομές που δεν επιβαρύνουν οικονομικά τον πολίτη. Με τρεις ΧΥΤΑ (Βόλου, Λάρισας Τρικάλων), με το πρώτο έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων Δυτικής Θεσσαλίας για τη μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, με ανάλογες Μονάδες να δρομολογούνται σε Λάρισα και Βόλο. Το σύνολο των οικισμών με πληθυσμό 2.000-15.000 κατοίκους καλύπτεται με έργα συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων και αποκτούν όλοι, Βιολογικό Καθαρισμό.

*Χρηματοδοτούμε και κατασκευάζουμε έργα για την αντιπλημμυρική προστασία και έργα αρδευτικά που εκσυγχρονίζουν και μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα στην αγροτική παραγωγή, οδηγούν στην ορθή διαχείριση του νερού και προστατεύουν υποδομές, ανθρώπους και περιουσίες. Έργα ύδρευσης που διασφαλίζουν καθαρό, ποιοτικό, επαρκές πόσιμο νερό.

*Τέλος, το εμβληματικό έργο της ανασύστασης της λίμνης Κάρλα, είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο που έχει υλοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Βραβεύτηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, ως έργο «υποδειγματικής διαχείρισης φυσικών περιοχών και τοπίων εξαιρετικής ευρωπαϊκής σημασίας για τη διατήρηση της βιολογικής, γεωλογικής και τοπικής ποικιλομορφίας» και από το ευρύ κοινό ως το πρώτο σε δημοσιότητα έργο -καλή πρακτική της Ευρώπης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου