ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Οι αναπτυξιακές ευκαιρίες που δημιουργούν οι πράσινες πολιτικές

οι-αναπτυξιακές-ευκαιρίες-που-δημιου-811195

Σύμμαχός σε αυτή την προσπάθεια είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ. Καθώς το 37% των πόρων αυτών θα κατευθυνθούν σε πράσινες δράσεις. Παρουσιάζεται συνεπώς μια διπλή ευκαιρία: Από τη μια πλευρά να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ουσιαστικής προστασίας του περιβάλλοντος. Και από την άλλη να το κάνουμε με τρόπο που θα ωφελεί την εθνική οικονομία

Tου Κωστή Χατζηδάκη,

Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Η χώρα δίνει μία μεγάλη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας. Πρέπει όμως παράλληλα να προετοιμαζόμαστε και για τη μάχη της επόμενης μέρας. Το πώς θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις της ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Μίας ανάπτυξης που τα δεδομένα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά προπαντός η ίδια η στρατηγική της κυβέρνησης, επιτάσσουν να σέβεται το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Αναφέρομαι στην πράσινη ανάπτυξη. Σύμμαχός σε αυτή την προσπάθεια είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ. Καθώς το 37% των πόρων αυτών θα κατευθυνθούν σε πράσινες δράσεις. Παρουσιάζεται συνεπώς μια διπλή ευκαιρία: Από τη μια πλευρά να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ουσιαστικής προστασίας του περιβάλλοντος. Και από την άλλη να το κάνουμε με τρόπο που θα ωφελεί την εθνική οικονομία. Θα παρουσιάσω πώς θα το πετύχουμε αυτό με 7 συγκεκριμένα παραδείγματα:

Εξοικονόμηση ενέργειας

Στις 11 Δεκεμβρίου ξεκινά το νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» μετά και τη δημοσίευση του Οδηγού του προγράμματος, το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο από οποιοδήποτε πρόγραμμα εξοικονόμησης του παρελθόντος. Θα χρηματοδοτηθεί με 850 εκατ. ευρώ! Και θα το ακολουθήσουν ακόμη μεγαλύτερες δράσεις, καθώς μόνο οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης για τέτοιες δράσεις μέχρι το 2023 θα φτάσουν τα 3 δισεκατομμύρια! Εκεί δηλαδή που αναβαθμίστηκαν ενεργειακά 130.000 κατοικίες την τελευταία δεκαετία, τώρα θα αναβαθμίζονται 60.000 κατοικίες το χρόνο! Ενώ θα δημιουργηθούν και πάνω από 22.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2030 σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Συνεπώς, σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας δεν μιλάμε απλά για πράσινα προγράμματα, αλλά για προγράμματα τα οποία θα βοηθήσουν παράλληλα την αγορά να κινηθεί τώρα που το χρειάζεται περισσότερο.

Ηλεκτρικές διασυνδέσεις

Προωθούμε παράλληλα με ταχύτητα τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών. Τελειώνουμε έτσι με τους ρυπογόνους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά. Εδώ θα έχει καθοριστικό ρόλο το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς έχουμε προτείνει να χρηματοδοτήσει το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης-Αττικής για την οποία έχουν ήδη πέσει οι υπογραφές- όπως και της τέταρτης φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων. Είναι δράσεις που ωφελούν τόσο το περιβάλλον όσο και τον κατασκευαστικό τομέα.

Πολιτική για την πράσινη ενέργεια

Ενισχύουμε τη διάδοση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με σημαντική απλούστευση των αδειοδοτήσεων που έχει ήδη προχωρήσει και το δεύτερο κύμα απλούστευσης το οποίο ακολουθεί. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής κλείνουν τα εργοστάσια της ΔΕΗ με λιγνίτη, ντίζελ και μαζούτ σε όλη τη χώρα. Αυτή η πολιτική απεξάρτησης από τον άνθρακα είναι επιβεβλημένη, όχι μόνο για λόγους περιβαλλοντικούς αλλά και για λόγους οικονομικούς για τη ΔΕΗ γιατί αυτά τα καύσιμα της στοιχίζουν πλέον πανάκριβα. Η πολιτική αυτή θα συνοδεύεται και από οικονομικά μέτρα στήριξης και δίκαιης μετάβασης στις τοπικές κοινωνίες.

Ηλεκτροκίνηση

Βάλαμε επίσης την Ελλάδα στην εποχή της ηλεκτροκίνησης! Το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» προχωράει, με το ηλεκτρικό ποδήλατο να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων. Είναι ένα πρόγραμμα που σε μία κρίσιμη περίοδο για την οικονομία θα επιδοτήσει με συνολικά 100 εκατομμύρια ευρώ την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι το τέλος του 2021! Ωστόσο στο σχεδιασμό μας βρίσκεται η άντληση επιπλέον πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για μια σειρά επιπλέον δράσεων: για τις υποδομές φόρτισης, για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής μπαταριών και φορτιστών, αλλά και τη ενίσχυση αυτής καθεαυτής της ηλεκτροκίνησης στις δημόσιες μεταφορές (σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών), τα ταξί και τα οχήματα του τουριστικού τομέα.

Προστασία της φύσης

Στις πράσινες δράσει μας, εμβληματική θέση κατέχει ο περιβαλλοντικός νόμος 4685/2020 με τον οποίο υιοθετήσαμε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο διαχείρισης των περιοχών Natura 2000. Τώρα, επιδιώκουμε να στηρίξουμε την ίδια την περιβαλλοντική προστασία με πολύ περισσότερα κονδύλια από αυτά που έδωσε οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στην ελληνική ιστορία!

Μεταρρύθμιση της χωροταξίας και της πολεοδομίας

Καταθέσαμε πριν λίγες μέρες στη Βουλή το νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού- μετά και την ιδιαίτερα εκτεταμένη δημόσια διαβούλευση που προηγήθηκε. Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο βάζει ξεκάθαρους κανόνες έτσι ώστε τόσο οι επενδυτές όσο και οι πολίτες να γνωρίζουν πού μπορούν να χτίσουν τι, απελευθερώνοντας με αυτό τον τρόπο την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας. Με αυτό το νομοσχέδιο επιχειρούμε να συνδυάσουμε την προστασία του περιβάλλοντος με την αξιοποίηση της περιουσίας των Ελλήνων. Αυτό ισχύει κατ’ εξοχήν για τις ρυθμίσεις μας σε σχέση με την εκτός σχεδίου δόμηση. Μία πολιτική άλλωστε που προστατεύει το οικιστικό περιβάλλον σε μια περιοχή, αυξάνει και την αξία της περιουσίας όλων!

Διαχείριση των αποβλήτων

Στη διαχείριση των αποβλήτων προσπαθούμε να κάνουμε σε 4 χρόνια όσα δεν έγιναν σε δεκαετίες ολόκληρες! Εκπονήσαμε ήδη τον οδικό χάρτη, το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), που έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, να αυξήσουμε σημαντικά την ανακύκλωση τα επόμενα χρόνια. Αυτή η προσπάθεια περιλαμβάνει τη δημοπράτηση 17 μονάδων σύγχρονης μηχανικής επεξεργασίας αποβλήτων έως το τέλος του χρόνου. Κλείνουν επίσης όλες οι παράνομες χωματερές μέχρι το τέλος του 2022. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για την εξάπλωση του καφέ κάδου (δηλαδή του κάδου για τα τρόφιμα) σε όλη την Ελλάδα. Ενώ στον προγραμματισμό μας περιλαμβάνεται και το νομοσχέδιο που παρουσιάσαμε για τα απόβλητα το οποίο ενισχύει την ανακύκλωση και θεσπίζει χωριστά ρεύματα συλλογής. Όλα αυτές οι πρωτοβουλίες συνθέτουν μία κατεύθυνση που έχει ως πρώτη προτεραιότητα φυσικά το περιβάλλον, δημιουργεί όμως και ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης.

Περιέγραψα μέσα από 7 συγκεκριμένα παραδείγματα το πώς οι πολιτικές της κυβέρνησης πετυχαίνουν αυτό που σε όλη την Ευρώπη ήταν δεδομένο, αλλά στην Ελλάδα ήταν μέχρι πρόσφατα ζητούμενο: Το «πάντρεμα» της οικονομικής ανάπτυξης με την ουσιαστική και όχι στα λόγια προστασία του περιβάλλοντος. Είναι ένας στόχος φιλόδοξος. Είναι όμως και ένας στόχος που είμαι βέβαιος ότι με σχέδιο και αποφασιστικότητα μπορούμε να κάνουμε πραγματικότητα!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου