ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το εντυπωσιακό υποβρύχιο δάσος από έλατα μέσα σε λίμνη

το-εντυπωσιακό-υποβρύχιο-δάσος-από-έλ-811916

Ανά τον κόσμο υπάρχουν υπέροχα τοπία με δάση και εξίσου υπέροχα τοπία με λίμνες. Ή τοπία με λίμνες που περιβάλλονται από καταπράσινα δάση. Όταν, όμως, το ένα από τα δύο αυτά στοιχεία, και πιο συγκεκριμένα το δάσος, βρίσκεται στην κυριολεξία μέσα στο άλλο, τότε μια μικρή ανατριχίλα η αλήθεια είναι ότι την νιώθετε.

Όπως το τοπίο που αντικρίζει κανείς στην λίμνη Kaindy στο Εθνικό Πάρκο Kolsay Lakes National Park, κοντά στην πόλη Almaty, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, στο νοτιοανατολικό Καζακστάν. Μια κατολίσθηση, λοιπόν, πριν από έναν αιώνα ήταν αρκετή για να δημιουργηθεί αυτό το μοναδικό σε όλο τον κόσμο τοπίο με ένα δάσος από έλατα να βρίσκεται στο βυθό μιας λίμνης.

Όλα ξεκίνησαν το 1911, όταν ένας ισχυρός σεισμός στα βουνά Tian Shan προκάλεσε μια μεγάλη κατολίσθηση, η οποία κατέστρεψε ένα υπάρχον φαράγγι και σχημάτισε ένα φυσικό φράγμα. Με την πάροδο του χρόνου, οι βροχοπτώσεις γέμισαν την περιοχή, βυθίζοντας το δάσος από έλατα και σχηματίζοντας τη λίμνη Kaindy μήκους 400 μέτρων.

Σήμερα τα έλατα δυστυχώς είναι «νεκρά», με τις ρίζες τους να έχουν θαφτεί κάτω από την επιφάνεια του νερού, ωστόσο, η εικόνα που αντικρίζει κανείς με τους γυμνούς κορμούς τους να αναδύονται από το βυθό της λίμνης προκαλεί θαυμασμό και δέος. Το θέαμα γίνεται ακόμα απολαυστικότερο όταν στην περιοχή υπάρχει μια ελαφριά ομίχλη πάνω από το νερό, ενώ, κατά κοινή ομολογία, η πιο εντυπωσιακή θέα του δάσους είναι αυτή κάτω από το νερό.

Εκεί, οι κορμοί των δέντρων κατάφεραν να αντισταθούν στην αποσύνθεση, διατηρώντας τέλεια συντηρημένες τις βελόνες στα κλαδιά των ελάτων, ακόμη και μετά από τόσα χρόνια. Κάτι που οφείλεται στις ψυχρές θερμοκρασίες της λίμνης, οι οποίες σπάνια υπερβαίνουν τους 6 βαθμούς Κελσίου, ακόμη και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ευτυχώς, το νερό είναι τόσο διαυγές που η ορατότητα σε αρκετά μεγάλο βάθος είναι εφικτή από την ασφάλεια της ακτής, χωρίς να χρειαστεί κάποιος να βουτήξει στα παγωμένα νερά της λίμνης. Κατά την διάρκεια του χειμώνα η λίμνη παγώνει και τα παγωμένα νερά της γίνονται δημοφιλή για ψάρεμα πέστροφας και καταδύσεις στον πάγο.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου