ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αρχαίο πλάσμα σαν καλαμάρι ζούσε μέχρι & 200 χρόνια & είχε κέλυφος που έμοιαζε με γιγαντιαίο συνδετήρα

αρχαίο-πλάσμα-σαν-καλαμάρι-ζούσε-μέχρ-825666

Ένα πλάσμα σαν καλαμάρι, που ζούσε για περίπου δύο αιώνες πριν από 68 εκατομμύρια χρόνια, είχε κέλυφος μήκους 1,5 μέτρου, που έμοιαζε εκπληκτικά με γιγαντιαίο συνδετήρα!

Ένα… εξωγήινο πλάσμα, σαν καλαμάρι, που έζησε στη Γη πριν από 68 εκατομμύρια χρόνια, φαίνεται πως είχε κέλυφος μήκους 1,5 μέτρου, που έμοιαζε εκπληκτικά με γιγαντιαίο συνδετήρα, ενώ έφτανε ακόμη και τα 200 έτη ζωής!

Το ζώο, του οποίου η επιστημονική ονομασία είναι Diplomoceras maximum (D. maximum), ήταν ένας αμμωνίτης, μια υποομάδα εξαφανισμένων κεφαλοπόδων.

Μιλώντας για το μέγεθος αυτού του εκπληκτικού πλάσματος, η Linda Ivany, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών στη Νέα Υόρκη, είπε στο New Scientist: «Είναι δύσκολο να μην γοητευτείς. Ήταν τόσο ψηλό όσο είμαι εγώ»!

Αν και οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό το εντυπωσιακό του μήκος, εντούτοις δεν γνώριζαν πολλά για τη βιολογία του και, κυρίως, πόσο μπορούσε να ζήσει.

Η Δρ Ivany και η συνάδελφός της, Emily Artruc, πιστεύουν τώρα ότι το D. max έφτανε μέχρι και τα 200 χρόνια(!), αφού ανέλυσαν δείγματα από τμήμα μισού μέτρου του κελύφους ενός απολιθώματος.

Αν και ορισμένα σύγχρονα οστρακοειδή ζουν ακόμη και για περισσότερα από 200 έτη, η εκτιμώμενη διάρκεια ζωής του αρχαίου κεφαλόποδου είναι ασυνήθιστη, δεδομένου ότι οι σύγχρονοι συγγενείς του, όπως τα χταπόδια, συνήθως ζουν για λιγότερο από πέντε χρόνια.

Η έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε ένα διαδικτυακό συνέδριο που οργανώθηκε από την Geological Society of America, θα επιτρέψει στους ακαδημαϊκούς να μάθουν περισσότερα για αυτό το πλάσμα.

Το D. max έζησε στα νερά γύρω από την Ανταρκτική και ο πληθυσμός του υπέστη μαζική εξαφάνιση, σχεδόν ταυτόχρονα με τους δεινόσαυρους.

gazzetta.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου