ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φαινόμενο του Θερμοκηπίου: «Ξύπνησε» ο «κοιμώμενος γίγαντας» μεθανίου στη Σιβηρία

φαινόμενο-του-θερμοκηπίου-ξύπνησε-831505

Σε έξι σημεία η απελευθέρωση του μεθανίου – Έως και 400 φορές μεγαλύτερες οι τιμές από το κανονικό – Πώς επηρεάζει την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη

Κλιματική αλλαγή, άνοδος της μέσης θερμοκρασίας, καταστροφικές καταιγίδες σε μεγαλύτερη συχνότητα, ερημοποίηση περιοχών, έλλειψη πόσιμου νερού και πόρων… Όλα τα περικλείονται σε μία κατάσταση: Το «Φαινόμενο του Θερμοκηπίου». Η ανθρώπινη δραστηριότητα εντείνει την κατάσταση, επισπεύδοντας τις φυσικές διεργασίες στον πλανήτη. Όπως αποκαλύπτει ο Guardian, επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα μία τεράστια πηγή απελευθέρωσης μεθανίου στην Ανατολική Σιβηρία, η οποία είναι άγνωστο σε τι ποσοστό θα επηρεάσει το «Φαινόμενο του Θερμοκηπίου». Πρόκειται για την απελευθέρωση τεραστίων ποσοτήτων μεθανίου, από το κοίτασμα που αναφέρεται ως «κοιμώμενος γίγαντας του κύκλου του άνθρακα».

Υψηλά επίπεδα του ισχυρού αερίου, που ενισχύει το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου έχουν ανιχνευθεί σε βάθος 350 μέτρων στη Θάλασσα του Λάπτοφ κοντά στη Ρωσία, προκαλώντας ανησυχία μεταξύ των ερευνητών ότι μπορεί να έχει προκληθεί ένας νέος βρόχος ανατροφοδότησης του κλίματος που θα μπορούσε να επιταχύνει τον ρυθμό της παγκόσμιας θέρμανσης.

Τεράστιες ποσότητες μεθανίου στην περιοχή

Τα ιζήματα πλαγιάς στην Αρκτική περιέχουν μια τεράστια ποσότητα κατεψυγμένου μεθανίου και άλλων αερίων – γνωστά ως ένυδρα. Το μεθάνιο έχει αποτέλεσμα θέρμανσης 80 φορές ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα και διατηρείται για πάνω από 20 χρόνια. Η Γεωλογική Έρευνα των Ηνωμένων Πολιτειών ανέφερε προηγουμένως την αποσταθεροποίηση της ένυδρης Αρκτικής ως ένα από τα τέσσερα πιο σοβαρά σενάρια για απότομη κλιματική αλλαγή.

Η διεθνής ομάδα στο ρωσικό ερευνητικό πλοίο R/V Akademik Keldysh δήλωσε ότι οι περισσότερες φυσαλίδες διαλύονται επί του παρόντος στο νερό, αλλά τα επίπεδα μεθανίου στην επιφάνεια ήταν τέσσερα έως οκτώ φορές πάνω από αυτό που κανονικά θα περίμενε κανείς και αυτό εξαερώθηκε στην ατμόσφαιρα.

«Αυτή τη στιγμή, είναι απίθανο να υπάρξει σημαντική επίδραση στην υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά το θέμα είναι ότι αυτή η διαδικασία έχει πλέον ενεργοποιηθεί. Αυτό το σύστημα ένυδρου μεθανίου της ανατολικής Σιβηρίας έχει διαταραχθεί και η διαδικασία θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Σουηδός επιστήμονας janrjan Gustafsson, του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, σε δορυφορική κλήση από το πλοίο.

Οι επιστήμονες – που είναι μέρος μιας πολυετούς Διεθνούς Αποστολής Μελέτης Πλαγιών – τόνισαν ότι τα ευρήματά τους ήταν προκαταρκτικά. Η κλίμακα των απελευθερώσεων μεθανίου δεν θα επιβεβαιωθεί έως ότου επιστρέψουν, αναλύσουν τα δεδομένα και δημοσιεύσουν τις μελέτες τους σε ένα επιστημονικό περιοδικό.

Ωστόσο, η ανακάλυψη του δυνητικά αποσταθεροποιημένου κατεψυγμένου μεθανίου προκαλεί ανησυχίες ότι έχει επιτευχθεί ένα νέο σημείο ανατροπής που θα μπορούσε να αυξήσει την ταχύτητα της παγκόσμιας θέρμανσης.

Με τη θερμοκρασία της Αρκτικής να αυξάνεται πλέον με υπερδιπλάσια ταχύτητα σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, το ζήτημα του πότε – ή ακόμα και αν – θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα ήταν ζήτημα σημαντικής αβεβαιότητας στα μοντέλα υπολογιστών του κλίματος.

Η 60μελής ομάδα του Akademik Keldysh πιστεύει ότι είναι οι πρώτοι που επιβεβαιώνουν παρατηρητικά ότι η απελευθέρωση μεθανίου είναι ήδη σε εξέλιξη σε μια ευρεία περιοχή της πλαγιάς περίπου 600 χιλιόμετρα ανοικτά από τις ακτές.

Σε έξι σημεία η απελευθέρωση του μεθανίου

Σε έξι σημεία παρακολούθησης σε μια περιοχή κλίσης μήκους 150km και πλάτους 10km, είδαν σύννεφα φυσαλίδων να απελευθερώνονται από ιζήματα.

Σε μια τοποθεσία στην πλαγιά της Θάλασσας του Λάπτοφ σε βάθος περίπου 300 μέτρων, βρήκαν συγκεντρώσεις μεθανίου έως 1.600 νανογραμμομόρια ανά λίτρο, που είναι 400 φορές υψηλότερες από τις αναμενόμενες.

Ο Igor Semiletov, της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, ο οποίος είναι ο επικεφαλής επιστήμονας στο πλοίο, δήλωσε ότι οι απορρίψεις ήταν «σημαντικά μεγαλύτερες» από οτιδήποτε είχε βρεθεί προηγουμένως. «Η ανακάλυψη της απελευθέρωσης ενεργών υδριτών πλαγιών ραφιών είναι πολύ σημαντική και άγνωστη μέχρι τώρα», είπε. «Αυτή είναι μια νέα σελίδα. Ενδεχομένως να έχουν σοβαρές κλιματικές συνέπειες, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερη μελέτη για να το επιβεβαιώσουμε», πρόσθεσε.

Η πιο πιθανή αιτία της αστάθειας είναι η εισβολή θερμών ρευμάτων του Ατλαντικού στην ανατολική Αρκτική. Αυτή η «Ατλαντικοποίηση», όπως αποκαλείται από τους επιστήμονες, καθοδηγείται από την ανθρώπινη κλιματική διαταραχή.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η ομάδα του βρήκε κρατήρες στα ρηχά σημεία της Θάλασσας του Λάπτεβ και της Ανατολικής Σιβηρίας που εκτοξεύουν φυσαλίδες μεθανίου, οι οποίες φτάνουν στην επιφάνεια της θάλασσας σε επίπεδα δεκάδες έως εκατοντάδες φορές υψηλότερα από το κανονικό. Αυτό είναι παρόμοιο με τους κρατήρες και τις καταβόθρες που αναφέρθηκαν από την τούνδρα της Σιβηρίας στην ενδοχώρα το φθινόπωρο.

Οι θερμοκρασίες στη Σιβηρία ήταν 5 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από τον μέσο όρο από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, μια ανωμαλία που προκλήθηκε κατά πάσα πιθανότητα από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο. Ο θαλάσσιος πάγος του περασμένου χειμώνα έλιωσε ασυνήθιστα νωρίς. Το πάγωμα αυτού του χειμώνα δεν έχει ακόμη ξεκινήσει και έχει ήδη καθυστερήσει σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χρονιά.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου