ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Διαρροές «ραδιενεργού» νερού στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα

διαρροές-ραδιενεργού-νερού-στο-πυρ-386094

Περισσότερα από 600 λίτρα νερού διέρρευσαν από 14 διαφορετικές τοποθεσίες σε πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, αναγκάζοντας τη διαχειρίστρια εταιρεία, Tokyo Electric Power Co (Tepco), να διακόψει για μιάμιση ώρα περίπου το σύστημα ψύξης των αντιδραστήρων, μετέδωσε το ιαπωνικό κρατικό κανάλι, NHK.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό των 8,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στις 11 Μαρτίου 2011 είχε προκληθεί τεράστια διαρροή ραδιενέργειας από το εργοστάσιο Fukushima Daiichi, ωθώντας την κυβέρνηση να δώσει εντολή για την πλήρη εκκένωση όλων των περιοχών σε απόσταση 20 χλμ. περιμετρικά της πυρηνικής εγκατάστασης.

Εκτιμάται πως περισσότεροι από 80.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Σε μια προσπάθεια η Tepco να επαναφέρει σε κανονικά επίπεδα τη θερμοκρασία μέσα στους αντιδραστήρες, χρησιμοποίησε ειδικά συστήματα «καθαρισμού» που απομακρύνουν τις ραδιενεργές ουσίες από το «μολυσμένο» με ραδιενέργεια νερό (π.χ. ραδιενεργό καίσιο) πριν το οδηγήσουν μέσα στα συστήματα ψύξης τα οποία χρησιμοποιούνται για να διατηρούν «κρύες» τις ράβδους πυρηνικού καυσίμου.

Η Tepco ανακοίνωσε ότι παρατηρήθηκαν την Κυριακή, δύο σημαντικές διαρροές, η μια σε μια αντλία κοντά στο κτήριο γραφείων του εργοστασίου δίπλα από τον αντιδραστήρα Νο6 και η άλλη σε μια αντλία από το εφεδρικό σύστημα ψύξης στον αντιδραστήρα Νο4.

Όπως εξήγησε εκπρόσωπός της, η διαρροή οφείλεται στην αισθητή πτώση της θερμοκρασίας (-8 βαθμοί Κελσίου), η οποία σε συνδυασμό με τον «καυτό» ατμό που βγαίνει μέσα από τις κατεστραμμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις, προκάλεσε το «λιώσιμο» του παγωμένου νερού γύρω από τις αντλίες.

«Το νερό που χρησιμοποιείται για την ψύξη είναι από μια δεξαμενή πυρόσβεσης και δεν περιέχει ραδιενεργά υλικά. Μια ποσότητα του νερού από τη δεύτερη διαρροή κατέληξε σε μια αποχέτευση, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν μπορεί να ξεκαθαριστεί το κατά πόσον το νερό αυτό έφθασε στον ωκεανό ή όχι», υπογράμμισε.

«Δεν παρατηρήθηκε άνοδος της θερμοκρασίας στους αντιδραστήρες στη διάρκεια διακοπής των συστημάτων ψύξης. Εξετάζουμε τρόπους έτσι ώστε να αποφευχθούν νέες διαρροές», κατέληξε.

Από την πλευρά της η εφημερίδα Nikkei 225 επισημαίνει σε σημερινό της δημοσίευμα πως περίπου 40 λίτρα διέρρευσαν από το σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα Νο4, το πρωί της Κυριακής, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο 600 λίτρα νερού, που είχαν περάσει πρώτα από το ειδικό σύστημα «καθαρισμού», να διέρρευσαν από άλλο σημείο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου