ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κινδυνεύουν να αλλοιωθούν πανέμορφα σημεία στις παραλίες της Ανατολικής Αττικής

κινδυνεύουν-να-αλλοιωθούν-πανέμορφα-850999

Ακολουθώντας το παραλιακό μέτωπο της Ανατολικής Αττικής, μετά το Πόρτο Ράφτη και πριν τη Βραυρώνα, ο επισκέπτης συναντά μια πανέμορφη παραλία που μοιάζει με καρτ ποστάλ. Πρόκειται για έναν μικρό «κρυμμένο» κολπίσκο με τιρκουάζ πεντακάθαρα νερά που δίνει τη δυνατότητα στους λουόμενους να περάσουν ξέγνοιαστα αρκετές ώρες της ημέρας κάτω από τον καλοκαιρινό (και εδώ και μερικές ημέρες ημερολογιακά φθινοπωρινό) ήλιο. Είναι μια από τις παραλίες του οικισμού της Χαμολιάς που όσοι την επισκέπτονται μαγεύονται από το τοπίο και θέλουν να ξαναπάνε.

Ακριβώς δίπλα απ’ αυτό τον κολπίσκο όμως, στην κυριολεξία δίπλα, έχει στηθεί ένα ολόκληρο εργοτάξιο που διαταράσσει την ηρεμία του περιβάλλοντα χώρου. Καθημερινά μπαινοβγαίνουν μπουλντόζες και μηχανήματα καθώς σε εκείνο το σημείο αποφασίστηκε από την πολιτεία ότι θα πρέπει να χύνονται οι επεξεργασμένες ακαθαρσίες του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου – Παιανίας που θα ξεκινάει από τα Σπάτα και θα καταλήγει μέσω ενός δικτύου δεκάδων χιλιομέτρων στην Χαμολιά. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως όταν αρχίσει η λειτουργία του εργοστασίου, αυτός ο επίγειος παράδεισος θα αλλοιωθεί. Όπως τονίζουν κάτοικοι της περιοχής, «ακόμη και στην ιδέα ότι θα πέφτουν επεξεργασμένα λύματα στις θάλασσές μας ο κόσμος δεν θα έρχεται».

Τέτοιου είδους κινήσεις αναμένεται να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για την επίσκεψη όχι μόνο στον γραφικό οικισμό της Χαμολιάς, αλλά σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της Ανατολικής Αττικής αφού αποτελεί… κοινό μυστικό ότι τα νερά δεν είναι στατικά, αλλά με τη βοήθεια των ανέμων και των θαλάσσιων ρευμάτων κινούνται συνεχώς με αποτέλεσμα τα επεξεργασμένα λύματα να κινδυνεύουν να απλωθούν σε ολόκληρη την ακτογραμμή της Ανατολικής Αττικής, επηρεάζοντας άμεσα πολυσύχναστες παραλίες όπως είναι αυτές της Αρτέμιδας, του Μαρκόπουλου, του Πόρτο Ράφτη, της Ραφήνας, της Νέας Μάκρης και του Σχινιά που γεμίζουν ακόμη και αυτό τον καιρό καθημερινά από κόσμο και τις προτιμούν για το μπάνιο τους όχι μονάχα όσο μένουν εκεί κοντά αλλά και όσοι ξεκινούν από άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου αναζητώντας λίγες ανάσες δροσιάς, μιας και όλες τους απέχουν σχεδόν μια ώρα από την Αθήνα.

Το έργο του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου – Παιανίας κατασκευάζεται με ευθύνη της Περιφέρειας Αττικής και μόλις ολοκληρωθεί θα αναλάβει τη διαχείρισή του η Εταιρεία Υδρεύσεως και Αποχέτευσης Πρωτευούσης Α.Ε. (ΕΥΔΑΠ). Τόσο τους πολίτες της περιοχής της Χαμολιάς και του όμορου Πόρτο Ράφτη όσο και τον τοπικό δήμαρχο Μαρκοπούλου κ. Κωνσταντίνο Αλλαγιάννη, τους ανησυχεί το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα δεν έχουν δει κάποια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την ΕΥΔΑΠ για να γνωρίζουν τον βαθμό επικινδυνότητας του έργου για το φυσικό περιβάλλον και τον τόπο τους. «Η εταιρεία αρνείται πεισματικά να μας γνωστοποιήσει την τυχόν υπάρχουσα μελέτη» τονίζει με νόημα ο επικεφαλής της δημοτικής αρχής.

Δείτε το φωτορεπορτάζ

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου