ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αυστραλία: Οι περσινές καταστροφικές πυρκαγιές ενισχύθηκαν από την κλιματική αλλαγή

αυστραλία-οι-περσινές-καταστροφικές-742165

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν στην Αυστραλία το 2019 και το 2020 ενισχύθηκαν «ξεκάθαρα» από την κλιματική αλλαγή. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει νέα έρευνα αντικρούοντας όσους υποστηρίζουν ότι δεν έπαιξε ρόλο σε αυτή την καταστροφή.

Πυρκαγιές κατακαίνε κάθε χρόνο μεγάλες εκτάσεις στην Αυστραλία μετά το τέλος του χειμώνα, κάτι που συμβαίνει και φέτος. Όμως πέρυσι οι πυρκαγιές ήταν ιδιαίτερης σφοδρότητας και διήρκησαν εννέα μήνες, ως τον Μάρτιο του 2020.

Η πολιτεία Νέα Νότια Ουαλία ήταν η πλέον πληγείσα, με 11.000 πυρκαγιές να καταστρέφουν 55.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μια έκταση ίση με τη μισή Πορτογαλία.

Έπειτα από μήνες η κυβέρνηση της πολιτείας έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μια έκθεση 436 σελίδων για τις περσινές πυρκαγιές που προκάλεσαν τον θάνατο 26 ανθρώπων και κατέστρεψαν περισσότερα από 2.400 σπίτια.

«Η κλιματική αλλαγή, που οφείλεται στην αυξημένη έκλυση αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, διαδραμάτισε ξεκάθαρα ρόλο στις συνθήκες που οδήγησαν στο ξέσπασμα των πυρκαγιών (…) και στις συνθήκες που τους επέτρεψαν να εξαπλωθούν», αναφέρεται στην έκθεση όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι συντάκτες της έκθεσης παραδέχονται ωστόσο ότι είναι αδύνατο να καθοριστεί ο ακριβής ρόλος της κλιματικής αλλαγή στο περίπλοκο μείγμα κλιματικών συνθηκών που τροφοδότησαν και ενίσχυσαν τις πυρκαγιές.

Η έκθεση αναφέρεται ιδιαίτερα στην ξηρασία που διαρκεί χρόνια στην Αυστραλία, στους πολύ ισχυρούς ανέμους, τους κεραυνούς και τη χαμηλή υγρασία.

Σύμφωνα με την έκθεση, μόνο 11 πυρκαγιές στη Νέα Νότια Ουαλία οφείλονταν σε εμπρησμό, ενώ οι περισσότερες μεγάλες πυρκαγιές προκλήθηκαν από κεραυνούς σε απομονωμένες, επαρχιακές περιοχές.

Μια εθνική επιτροπή έρευνας για τις πυρκαγιές αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα τα αποτελέσματά της.

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου