Υποβρύχια σπηλιά έφερε στο φως ένα από τα αρχαιότερα ορυχεία του κόσμου

Τελευταία ενημέρωση: 2020-07-05, 19:13:02
DONALD MIRALLE VIA GETTY IMAGES
Υποβρύχια σπηλιά έφερε στο φως ένα από τα αρχαιότερα ορυχεία του κόσμου

Εμπειρογνώμονες και δύτες στη Χερσόνησο Γιουκατάν, στο Μεξικό, ανακάλυψαν ένα ορυχείο ώχρας το οποίο θεωρείται από τα αρχαιότερα στον κόσμο. Αυτό εξηγεί, άλλωστε, και τους ανθρώπινους σκελετούς που βρέθηκαν στους στενούς διαδρόμους της εντυπωσιακής υποβρύχιας σπηλιάς. 

Μετά τον εντοπισμό οστών από ανθρώπους όπως η «Νάια», μια νεαρή γυναίκα που υπολογίζεται ότι πέθανε εκεί πριν από 13.000 χρόνια, οι επιστήμονες προσπαθούσαν να καταλάβουν πως είχαν καταλήξει νεκροί στην - εκείνη την εποχή στεγνή - σπηλιά.

Πριν από περίπου 8.000 χρόνια, η άνοδος της θαλάσσιας στάθμης πλημμύρισε τη σπηλιά, που βρίσκεται στο παραθαλάσσιο θέρετρο Τουλούμ της Καραϊβικής. Συνολικά, είχαν βρεθεί οστά από τουλάχιστον εννέα άτομα και το ερώτημα ήταν αν είχαν πέσει εκεί κατά λάθος ή είχαν μπει σκόπιμα αναζητώντας τροφή και νερό είτε καταφύγιο.

Πρόσφατα ευρήματα σε βάθος 900 μέτρων, από ίχνη φωτιάς που είχαν βάλει άνθρωποι, υπολείμματα εξορύξεων και πέτρινα εργαλεία αποκάλυψαν ότι οι άνθρωποι είχαν βρεθεί εκεί πριν από 12.000 χρόνια, αναζητώντας κόκκινη ώχρα - την οποία στα προϊστορικά χρόνια χρησιμοποιούσαν, μεταξύ άλλων, για διακόσμηση και τελετουργίες.

 
 
 
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
2
=