Ινδία: Λίμνη 50.000 ετών έγινε ροζ & οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί

Τελευταία ενημέρωση: 2020-06-12, 12:25:17
Ινδία: Λίμνη 50.000 ετών έγινε ροζ & οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί

Τι συμβαίνει και η η λίμνη έγινε ροζ; Αυτό το ερώτημα απασχολεί τους επιστήμονες και τους κατοίκους της πολιτείας Μαχαράστρα της Ινδίας, καθώς η τοπική λίμνη Λόναρ άλλαξε ξαφνικά απόχρωση τις τελευταίες ημέρες.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αλλαγή πιθανότατα οφείλεται είτε στην αυξημένη αλατότητα στο νερό, στην παρουσία φυκιών ή στο συνδυασμό και των δύο - όπως είχε συμβεί σε τμήματα της Λίμνης Γκρέιτ Σαλτ στη Γιούτα των ΗΠΑ ή τη λίμνη Χίλιερ στην Αυστραλία.

Ο Γκατζαναν Καράτ, τοπικός γεωλόγος, ότι το φαινόμενο αυτό έχει ξανασυμβεί, αλλά δεν ήταν τόσο εμφανές. «Φαίνεται ιδιαίτερα κόκκινη φέτος, γιατί φέτος η αλατότητα του νερού έχει αυξηθεί», είπε. «Η ποσότητα του νερού στη λίμνη έχει μειωθεί και η λίμνη έχει γίνει πιο ρηχή, οπότε η αλατότητα έχει αυξηθεί και προκάλεσε κάποιες εσωτερικές αλλαγές», εξήγησε.

Ο Καράτ είπε επίσης ότι οι ερευνητές εξετάζουν παράλληλα το ενδεχόμενο η παρουσία κόκκινων φυκιών να προκάλεσε την αλλαγή του χρώματος.

Τα δείγματα αποστέλλονται σε πολλά εργαστήρια, είπε, και «αφού τα μελετήσουν, θα είμαστε σε θέση να πούμε οριστικά γιατί το νερό της λίμνης έχει γίνει ροζ».

Η λίμνη, η οποία βρίσκεται περίπου 500 χιλιόμετρα ανατολικά της Βομβάης, σχηματίστηκε αφού ένας μετεωρίτης χτύπησε τη Γη πριν από 50.000 χρόνια, σύμφωνα με το CNN News 18.

CR SHELARE VIA GETTY IMAGES
 
Πρόκειται για ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο, που έχει μελετηθεί από επιστήμονες σε όλο τον κόσμο.

(με πληροφορίες από CNN)

 

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
6
=