Εθνικό Αστεροσκοπείο: Πάμε για καύσωνα ρεκόρ 150 ετών [χάρτες-βίντεο]

Τελευταία ενημέρωση: 2020-05-15, 14:46:55
Εθνικό Αστεροσκοπείο: Πάμε για καύσωνα ρεκόρ 150 ετών [χάρτες-βίντεο]

"Καμίνι" αναμένεται να γίνει η χώρα τις επόμενες ημέρες, παρόλο που βρισκόμαστε ακόμα στον Μάιο!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, εξαιρετικά θερμές συνθήκες θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες στη χώρα, με το θερμόμετρο να αναμένεται να ξεπεράσει κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και νότια τμήματα το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Μαϊου.

Τέτοιες θερμοκρασίες θα αποτελέσουν ρεκόρ για τις τελευταίες τουλάχιστον δεκαετίες. Από τον πίνακα που ακολουθεί και συνοψίζει τις υψηλότερες μέγιστες που έχουν καταγραφεί σε επιλεγμένες περιοχές, προκύπτει ότι η υψηλότερη θερμοκρασία τον Μάιο σημειώθηκε στο Άργος και ήταν ίση με 40.2 βαθμούς, ενώ ακολουθούν η Λάρισα με 40 και η Λαμία με 39.6. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr θα παρακολουθήσει την εξέλιξη της θερμοκρασίας μέσα από το πυκνό του δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών και θα είναι σε θέση να ενημερώσει με ακρίβεια για τα νέα πιθανά ρεκόρ κατά τις επόμενες ημέρες.

"Πάμε για ρεκόρ 150 ετών"

"Μέχρι σήμερα οι υψηλότερες θερμοκρασίες για τον Μάιο καταγράφονταν το τελευταίο δεκαήμερο και δεν είχαν περάσει ποτέ τους 37 βαθμούς Κελσίου¨, είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Νίκος Μιχαλόπουλος.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί το πρώτο δεκαήμερο "ήταν οι 35,6 βαθμοί Κελσίου στις 11 Μαΐου του 2003. Οπως καταλαβαίνετε, εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις (σ.σ. για 40 – 41 βαθμούς Κελσίου) πάμε για ρεκόρ των τελευταίων 150 ετών".

Οι θερμοκρασίες της θάλασας το Σαββατοκύριακο

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπέίο Αθηνών, οι θερμοκρασίες της θάλασσας θα είναι κοντά στις κανονικές για την εποχή τιμές και θα κυμαίνονται μεταξύ 18 και 21 βαθμών Κελσίου, με τις υψηλότερες τιμές να εντοπίζονται στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και τις χαμηλότερες στο Βόρειο Αιγαίο και στη Θάλασσα των Κυθήρων, όπως φαίνεται και στον χάρτη που ακολουθεί.

Οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 5 μποφόρ, ενώ οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα κατά τις επόμενες ημέρες θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Σπάνιο φαινόμενο αυτές οι υψηλές θερμοκρασίες

Ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου 2020. Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται η πρόγνωση της κίνησης των αερίων μαζών σε ύψος περίπου 1500 μέτρων έως τη Δευτέρα 18 Μαϊου. Με κόκκινες αποχρώσεις χρωματίζονται οι θερμές και με γαλάζιες οι ψυχρές αέριες μάζες. Όπως φαίνεται, οι θερμές αέριες μάζες θα παραμείνουν στη χώρα μας έως και τη Δευτέρα, οπότε και θα αρχίσουν να κινούνται ανατολικά.

 

[thetoc.gr]

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
7
=