ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο κορωνοϊός θα καταστρέψει τους ωκεανούς

ο-κορωνοϊός-θα-καταστρέψει-τους-ωκεαν-93005

Ολες οι εμβληματικές φωτογραφίες της πανδημίας έχουν ένα κοινό και κυρίαρχο στοιχείο: το πλαστικό. Χειρουργικές μάσκες, πλαστικά γάντια, προστατευτικός εξοπλισμός, σάκοι για τις σορούς, η κρίση της COVID-19 έχει διευρύνει την παραγωγή πλαστικών προϊόντων, με τις κυβερνήσεις να δίνουν αγώνα δρόμου για να αυξήσουν τα αποθέματά τους. Ολα αυτά τα προϊόντα είναι απαραίτητα. Oμως, όλο το πλαστικό καταλήγει κάπου και οι οικολόγοι φοβούνται πως αυτό είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου, καθώς η πανδημία δημιουργεί μια σειρά εμποδίων στις προσπάθειές τους να μειώσουν τη ρύπανση του πλανήτη με πλαστικό. Από τους πολίτες που ρίχνουν πλαστικά γάντια και μάσκες στους δρόμους όλου του κόσμου μέχρι και τις οδηγίες για την απομάκρυνση των πλαστικών αυτών προϊόντων, το πρόβλημα μοιάζει να έχει παγώσει στη διάρκεια μιας από τις σοβαρότερες κρίσεις για τη δημόσια υγεία τις τελευταίες δεκαετίες. Οι επιπτώσεις αυτών των τάσεων θα μπορούσαν να επιδεινώσουν δραματικά την κατάσταση των ήδη δοκιμαζόμενων ωκεανών. «Ξέρουμε ότι η ρύπανση με πλαστικό είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Υπήρχε και πριν από την πανδημία», ανέφερε ο Νικ Μάλλος της αμερικανικής ΜΚΟ για την προστασία των ωκεανών στο CNN. «Εχουμε δει όμως πολλές προσπάθειες εκ μέρους της βιομηχανίας να αναστείλει την πρόοδο που έχει σημειωθεί».

«Πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί για το πού πάμε, μετά την πανδημία», πρόσθεσε ο Μάλλος. Η κρίση του κορωνοϊού έχει πυροδοτήσει διεθνείς προσπάθειες για την εξασφάλιση και αποθήκευση προστατευτικού εξοπλισμού, αφού ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός χωρών ενθαρρύνει τους πολίτες να φορούν μάσκες στους δημόσιους χώρους – κάτι που μέχρι πρότινος εθεωρείτο προσωπική επιλογή, αλλά τώρα είναι η ενδεδειγμένη οδηγία για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Κι ενώ τα βήματα αυτά είναι σημαντικά από άποψη δημόσιας υγείας, μια άμεση συνέπεια είναι σαφής διά γυμνού οφθαλμού στους δρόμους της υφηλίου. «Ακριβώς έξω από το σπίτι μου, υπάρχουν αφημένα γάντια και μάσκες σε ολόκληρη τη γειτονιά», επισημαίνει ο Τζον Χόσβαρ, στέλεχος της Greenpeace στις ΗΠΑ. Ο προστατευτικός εξοπλισμός έχει γίνει μια πρόσθετη απειλή για τους ωκεανούς του πλανήτη, που πνίγονται υπό το βάρος του πλαστικού με όλο και ταχύτερους ρυθμούς. Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, η παραγωγή πλαστικού σε όλο τον κόσμο έχει τετραπλασιαστεί, σύμφωνα με περυσινή μελέτη, και αν συνεχιστεί αυτή η τάση ο συγκεκριμένος τομέας θα ευθύνεται για το 15% των εκπομπών ρύπου έως το 2050.

kathimerini.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου