ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αφωνοι οι επιστήμονες με την εμφάνιση του ροζ σαλαχιού «Επιθεωρητής Κλουζό»

αφωνοι-οι-επιστήμονες-με-την-εμφάνιση-196010

Το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία μελετά ήδη εδώ και κάποια χρόνια το σπάνιο ζώο, αφότου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του το 2015

Τις προηγούμενες ημέρες είδε το φως της δημοσιότητας μια φωτογραφία που πολλοί πίστευαν πως είναι αποτέλεσμα photoshop. Αλλωστε, πόσο πιθανό είναι να υπάρχει ροζ σαλάχι; Ωστόσο, από ό,τι φαίνεται, είναι.

Το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία μελετά ήδη εδώ και κάποια χρόνια το σπάνιο ζώο, αφότου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του, το 2015. Το σαλάχι, που πήρε λόγω του χρώματός του το όνομα «Επιθεωρητής Κλουζό», είναι το μοναδικό με ροζ χρώμα στον κόσμο.

Στην αρχή είχε διατυπωθεί η εκτίμηση ότι έχει αυτό τον χρωματισμό λόγω κάποιας μόλυνσης στο δέρμα του, όμως η επιστημονική ομάδα που το παρακολουθεί απεφάνθη: «Το ροζ χρώμα οφείλεται σε ιδιομορφία του ζώου. Μάλλον έχει να κάνει με τη διατροφή».

Το συγκεκριμένο σαλάχι, που ζυγίζει δύο, περίπου, τόνους, παρακολουθείται από το Project Manta, μια αυστραλιανή οργάνωση η οποία προσπαθεί να κατανοήσει πού οφείλεται το παράξενο χρώμα του. Όλα συγκλίνουν, πάντως, ότι πρόκειται για αποτέλεσμα μιας γενετικής μετάλλαξης παρόμοιας με τον αλμπινισμό (λευκοπάθεια).

Και τι σχέση έχει η διατροφή; Φέρτε στον νου σας τα φλαμίνγκο. Γεννιούνται γκρι, αλλά ύστερα από κάποια χρόνια γίνονται ροζ επειδή τρώνε πολλές γαρίδες. Ο «Επιθεωρητής Κλουζό» έγινε αντιληπτός σε ένα νησί με πολλούς κοραλλιογενείς υφάλους και γαρίδες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου