ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης: Ποια προϊόντα «κόβονται»

τέλος-στα-πλαστικά-μιας-χρήσης-ποια-πρ-336533

Ενα φιλόδοξο σχέδιο για τα πλαστικά μιας χρήσης, που ενδέχεται να υπερβεί ακόμα και όσα ορίζει η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, ετοιμάζει η κυβέρνηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο άμεσος περιορισμός στα πλαστικά μιας χρήσης ήταν ένα από τα βασικά πλάνα της κυβέρνησης, με ορίζοντα υλοποίησης το 2021. Παρά ταύτα, σε χθεσινές του δηλώσεις, ο υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης, υποστήριξε ότι «θέλουμε να εφαρμόσουμε την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης νωρίτερα από την καταληκτική προθεσμία της ΕΕ, που είναι ο Ιούλιος του 2021. Εμείς θέλουμε να το κάνουμε έναν χρόνο πιο πριν», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, αναφέροντας τον Ιούνιο του 2020.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα πλαστικά μιας χρήσης

Ο ΥΠΕΝ, σε παρουσίαση που έγινε χθες, σημείωσε ότι σύμφωνα με μελέτη της WWF κάθε μέρα 39 τόνοι πλαστικού καταλήγουν στις ελληνικές θάλασσες. Αυτό «σημαίνει μεταξύ άλλων πως μεγάλη ποσότητα πλαστικού καταναλώνεται από ψάρια που καταλήγουν στο πιάτο μας», τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, δίνοντας το έναυσμα για «τη μάχη κατά της πλαστικής ρύπανσης».

Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι το πρώτο βήμα είναι η υιοθέτηση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2019/904 για τον περιορισμό των πλαστικών μίας χρήσης. «Εξετάζουμε, μάλιστα, το πώς θα υιοθετήσουμε ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους από αυτούς που εμπεριέχονται στην εν λόγω οδηγία. Ώστε η Ελλάδα να γίνει πρωτοπόρος στην Ευρώπη στη μάχη κατά της πλαστικής ρύπανσης» προσέθεσε ο υπουργός.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το ΥΠΕΝ ζήτησε από το Κοινωφελές Ιδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη να συντονίσει τον διάλογο με τους φορείς και την κοινωνία, καθώς και τις δράσεις για την πιο αποδοτική εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές επιταγές σχετικά με την πλαστική ρύπανση. «Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε την εμπειρία του Ιδρύματος, που έχει υλοποιήσει μια σειρά από σημαντικές περιβαλλοντικές δράσεις τα τελευταία χρόνια, με ιδιαίτερη έμφαση στα πλαστικά. Αυτές περιλαμβάνουν πρωτοβουλίες καθαρισμού θαλασσών, δράσεις ευαισθητοποίησης πολιτών, αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα, με εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών» εξήγησε ο υπουργός.
Τα μέτρα που θα ληφθούν για τα πλαστικά -Ποια «κόβονται»

Στην παρουσίαση που έκανε η Αγγελική Κοσμοπούλου, εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, περιέγραψε τα βασικά σημεία για τα πλαστικά που προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία.

Τα εν λόγω μέτρα είναι τα εξής:

Μείωση και σταδιακή κατάργηση συγκεκριμένων κατηγοριών προϊόντων
Αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης
Επαναχρησιμοποίηση ανακυκλωμένων υλικών ως πρώτης ύλης (π.χ. 25% έως 2025, 30% έως 2030)
Συντεταγμένη μετάβαση στην κυκλική οικονομία
Απαιτήσεις για συγκεκριμένα προϊόντα
Απαιτήσεις σχετικά με τη σήμανση

Τα προϊόντα που αφορά η ευρωπαϊκή οδηγία για τα πλαστικά:

1. Μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια, ξυλάκια φαγητού), Πιάτα, Καλαμάκια, Αναδευτήρες ποτών
2. Περιέκτες τροφίμων Κύπελα-Ποτήρια
3. Περιέκτες ποτών
4. Λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς
5. Πακέτα και περιτυλίγματα από εύκαμπτο υλικό που περιέχουν τρόφιμα τα οποία προορίζονται για άμεση κατανάλωση

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου