ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πράσινοι παπαγάλοι στην Αθήνα: Γιατί στην Ευρώπη θέλουν να τους εξοντώσουν

πράσινοι-παπαγάλοι-στην-αθήνα-γιατί-σ-338712

Μία βόλτα στον Εθνικό Κήπο, στην «καρδιά» της Αθήνας είναι αρκετή για να πειστεί κανείς ότι μία… αποικία εξωτικών παπαγάλων έχει βρει εκεί καταφύγιο και κάνει καθημερινά αισθητή την… παρουσία της με κακαρίσματα. Εντυπωσιακοί πράσινοι και «φασαριόζοι» παπαγάλοι πετούν από δέντρο σε δέντρο και κάνουν τους περαστικούς να απορούν για το πώς γίνεται παπαγάλοι που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε ζούγκλες και τροπικά δάση, ζουν στο κέντρο της Αθήνας.

Οι πράσινοι παπαγάλοι της Αθήνας είναι είδος που «κανονικά» ζει στους πρόποδες των Ιμαλαΐων και στην Αφρική. Όπως λένε οι ειδικοί, αρκεί ένα ζευγάρι από αυτούς για να αρχίσει ο πολλαπλασιασμός τους σε «ξένο» έδαφος. Μάλιστα, πρόκειται για είδος που αντέχει το κρύο. Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, στην Αθήνα ζουν περισσότεροι από 1.500 παπαγάλοι.

Πώς, όμως, βρέθηκε στην Ελλάδα ένα είδος που δεν μεταναστεύει και δεν είναι σε θέση να διανύσει μεγάλες αποστάσεις; «Υπάρχουν αστικοί μύθοι ότι απελευθερώθηκαν από κάποιο κοντέινερ που μετέφερε στη χώρα μας μαζικά παπαγάλους για να προμηθεύσει pet shops. Αυτό, όμως, είναι ένας μύθος. Πιο πιθανό είναι όλα να ξεκίνησαν από ιδιώτες που απελευθέρωσαν τους παπαγάλους που αγόρασαν από κάποιο pet shop ή από παπαγάλους που ξέφυγαν με κάποιο τρόπο από τα κλουβιά τους. Στο Λονδίνο, όπου επίσης ζουν πολλοί όμοιοι παπαγάλοι, υπάρχει ο αστικός μύθος ότι το πρώτο ζευγάρι απελευθερώθηκε από τον Τζίμι Χέντριξ. Στην Ελλάδα οι παπαγάλοι αυτοί δεν έχουν φυσικούς εχθρούς, δηλαδή άλλα πουλιά που θα μπορούσαν να τα κυνηγήσουν, γεγονός που βοηθά την αναπαραγωγή τους», εξηγεί στο ethnos.gr ο Στέλιος Πελασγός, υπεύθυνος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Μάλιστα, ο κ. Πελασγός αναφέρει και μία ενδιαφέρουσα ιστορία: «Κάποια στιγμή πήρε τηλέφωνο στην Ορνιθολογική Εταιρεία μία γυναίκα από την Ξάνθη και μας είπε ότι είδε πράσινους παπαγάλους. Της έκανε τρομερή εντύπωση, αφού όπως μας είπε όμοιους παπαγάλους έβλεπε σε ζούγκλες του Περού, χώρα στην οποία ζούσε πριν την εγκατάστασή της στην Ελλάδα».

Πανευρωπαϊκό ζήτημα

Στην πραγματικότητα το θέμα δεν είναι ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό. «Οι πράσινοι παπαγάλοι έχουν κυριεύσει την Ευρώπη. Η Βαρκελώνη έχει τεράστιο πρόβλημα, το ίδιο και το Λονδίνο, ενώ κάποιες κυβερνήσεις έχουν αποφασίσει να τους εξοντώσουν, καθώς ανταγωνίζονται τα ντόπια είδη και προκαλούν προβλήματα. Έχει ανοίξει ένα μεγάλο ντιμπέιτ στην Ευρώπη για το εάν πρέπει να θανατωθούν για να ευνοηθούν τα ντόπια είδη ή όχι. Στο Ισραήλ έχουν προκληθεί σοβαρές καταστροφές σε καλλιέργειες. Οι παπαγάλοι αυτοί είναι επιθετικοί. Στην Ελλάδα πάντως δεν έχουμε ακόμα ενδείξεις ότι ανταγωνίζονται τα ντόπια είδη. Έντονη είναι η παρουσία τους και στο πάρκο Τρίτση, όπου διοργανώνουμε εκπαιδευτικά προγράμματα για τα σχολεία με τίτλο “ήραν τα ήμερα να διώξουν τα άγρια”», εξηγεί ο Στέλιος Πελασγός.

1.500 παπαγάλοι στην Αθήνα

Ο διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Παναγιώτης Λατσούδης, έχει κάνει έρευνα για τα είδη των παπαγάλων που ζουν στην Αθήνα αλλά και καταγραφή του αριθμού τους. «Τέσσερα είδη παπαγάλων εμφανίστηκαν στην Αθήνα, εκ των οποίων το ένα έχει εκλείψει και έχουν μείνει τρία είδη. Συνολικά στην Αθήνα ζουν τουλάχιστον 800 παπαγάλοι του είδους «Δαχτυλιδολαίμης Ψιττακίσκος», τουλάχιστον 600 του είδους «Μυοψιττάκος» και περίπου 50 του είδους «Ευπατρίδης Ψιττακίσκος« ή «Αλεξανδρινός». Τους συναντάμε σε πάρκα της πόλης, όπου μπορούν να ζουν τροφή από τη φύση. Πρόκειται για πουλιά που προέρχονται από το εμπόριο και αναπαράχθηκαν στην πόλη», λέει στο ethnos.gr ο Παναγιώτης Λατσούδης.

[ethnos.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου