ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αποκολλήθηκε παγόβουνο 315 δισ. τόνων στην Ανταρκτική

αποκολλήθηκε-παγόβουνο-315-δισ-τόνων-στ-354940

Αποκολλήθηκε τεράστιο παγόβουνο 315 δισ. τόνων στην Ανταρκτική., το μεγαλύτερο τα τελευταία 50 χρόνια, καλύπτοντας επιφάνεια 1.636 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το παγόβουνο D28, όπως ονομάστηκε, συγκρίνεται σε μέγεθος με τη νήσο Skye της Σκωτίας, τόπος κατοικίας για περισσότερους από 10.000 ανθρώπους.

Το παγόβουνο αποσπάστηκε από το στρώμα πάγου Amery που είναι το τρίτο μεγαλύτερο στρώμα πάγου στην Ανταρκτική. Καθώς τα ανώτερα στρώματα πάγου που προστέθηκε τον χειμώνα λιώνουν αυτή την περίοδο, το νερό ρέει πάνω στο Amery προς τη θάλασσα.

Οι επιστήμονες ήξεραν πως αυτή η ημέρα θα ερχόταν. Το 2002, η καθηγήτρια Έλεν Φρίκερ από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps είχε προβλέψει την αποκόλληση, εκτιμώντας πως αυτό θα συνέβαινε μεταξύ του 2010 και του 2015. Όπως τονίζει η ίδια, η εξέλιξη αυτή στη συγκεκριμένη περιοχή δεν συνδέεται με την κλιματική αλλαγή. Ήδη από τη δεκαετία του 1990, τα δορυφορικά δεδομένα καταδείκνυαν ότι το Amery ήταν σε μία ασταθή ισορροπία με τη γύρω περιοχή.

«Αν και υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την Ανταρκτική, δεν υπάρχει λόγος αναστάτωσης για αυτό το συγκεκριμένο στρώμα πάγου, ακόμα».

Σύμφωνα τους υπολογισμούς των επιστημόνων, το παγόβουνο αποτελείται από 315 δισεκατομμύρια τόνους πάγου.

Το 2017 είχε αποκολληθεί το παγόβουνο A68 από το στρώμα πάγου Larsen, παίρνοντας μαζί του στο νερό ένα τρισεκατομμύριο τόνους πάγου.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου