ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παγκόσμια ανησυχία: Στη Γροιλανδία κατευθύνεται το κύμα καύσωνα

παγκόσμια-ανησυχία-στη-γροιλανδία-κα-427116

Την ανησυχία του εκφράζει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ αναφορικά με το κύμα καύσωνα που έπληξε τις τελευταίες ημέρες την Ευρώπη και το οποίο τώρα κατευθύνεται τώρα προς την Γροιλανδία.

Η διαφαινόμενη απειλή αφορά σε πρόκληση τήξης του στρώματος πάγου, ελαττώνοντας το πάχος του σε επίπεδα ρεκόρ, ενδεχομένως και κάτω από το επίπεδο του 2012.

Η ανησυχία έχει διαχυθεί σε κεντρικό επίπεδο στις τάξεις του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε ότι για τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών ευθύνονται μάζες θερμού αέρα που προέρχονται απο την Βόρεια Αφρική.

Χαρακτήρισε μάλιστα «τελείως απίστευτο» το γεγονός ότι σε πολλές χώρες της Ευρώπης καταρρίφθηκαν ρεκορ υψηλότερης θερμοκρασίας κατά 2, 3 και 4 βαθμούς Κελσίου. Σε Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Γερμανία η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς.

Ανάσα για την Ευρώπη

Σήμερα η Ευρώπη φαίνεται ότι πήρε μια ανάσα χάρη σε μια αξιοσημείωτη πτώση του υδράργυρου, που κυμαίνεται πλέον γύρω στους 30 βαθμούς Κελσίου στο μεγαλύτερο μέρος της βόρειας και δυτικής Ευρώπης, τα προβλήματα παραμένουν.

Η σφοδρή άνοδος της θερμοκρασίας προκάλεσε στη Γαλλία μεγάλες πυρκαγιές, μετατρέποντας σε στάχτη χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης δυτικά της Νορμανδίας και σε άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με το CNNi, το βασικό πρόβλημα πάντως που αντιμετώπισαν οι Ευρωπαίοι πολίτες σχετίζεται με την έλλειψη σχεδιασμού που υπάρχει σε πολλές πόλεις για μέριμνα… δροσιάς σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η χρήση κλιματιστικού δεν συνηθίζεται στα περισσότερα σπίτια της Γηραιάς Ηπείρου που επί χρόνια απολάμβανε χλιαρό κλίμα, ούτε έχει επιβλήθει ευρέως η τοποθέτησή του στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Αυτό το κενό στις υποδομές ήταν εμφανές ιδιαίτερα χθες στο Λονδίνο όπου επιβάτες δίχως μπλούζες εθεάθησαν στο μετρό να μεταφέρουν ακόμα και ανεμιστήρες για να δροσιστούν. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, λιγότερο από 5% των νοικοκυριών στην Ευρώπη διαθέτει κλιματιστικό εν αντιθέσει με άνω του 90% των αμερικανικών.

«Έκρηξη» στη ζήτηση για κλιματιστικά

Η ίδια ανάλυση ωστόσο περιλαμβάνει και την πρόβλεψη ότι αυτό θα αλλάξει τάχιστα τα επόμενα 30 χρόνια, καθώς τα κλιματιστικά θα αποτελέσουν βασικούς τροφοδότες της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος.

Αυτό ωστόσο αναμένεται να επιφέρει αρνητικές συνέπειες και στο περιβάλλον καθώς οι μονάδες κλιματιστικών καταναλώνουν πολύ ρεύμα την ίδια ώρα που διοχετεύουν ζεστό αέρα, κάνοντας την εξωτερική θερμοκρασία ακόμα υψηλότερη.

Ο αναμενόμενος τριπλασιασμός της ζήτησης για μονάδες κλιματισμού μέχρι το 2050 έχει οδηγήσει επιστήμονες, αρχιτέκτονες και σχεδιαστές πόλεων σε ζυμώσεις ώστε να βρεθούν εναλλακτικές ψυκτικές λύσεις για κτίρια, δρόμους και για τον ίδιο τον άνθρωπο. Υπό αυτό το πρίσμα, η δημιουργία περισσότερων πάρκων, πράσινων οροφών και κάθετων κήπων αποτελεί σαφή ανακουφιστική προοπτική.

Όπως αναφέρει ανάλυση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων στην Βρετανία, η θερμοκρασία της επιφάνειας σε ένα πράσινο αστικό τετράγωνο μπορεί να είναι 15-20 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερη από αυτή την παρακείμων δρόμων, κάτι που θα διαμόρφωνε τη θερμοκρασία του αέρα σε επίπεδο 2 έως 8 βαθμών Κελσίου χαμηλότερα.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα του CNN, πολλές από τις αλλαγές με στόχο την μείωση των θερμοκρασιών στις πόλεις θα συντελεστούν σε περιοχές του πλανήτη που συγκαταλέγονται στις λιγότερο ανεπτυγμένες και οι οποίες συμβαίνει να είναι και ανάμεσα στις πιο φτωχές. Περίπου 2,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε χώρες όπου η μέση ημερήσια θερμοκρασία υπερβαίνει τους 25 βαθμούς Κελσίου, με λιγότερο του 10% του πληθυσμού τους να έχει τη δυνατότητα κλιματιστικής κάλυψης στο σπίτι του. Μάλιστα έως το 2050 αυτός το ποσοστό αναμένεται να έχει αυξηθεί στο 75%.

Η σχετική αναφορά του ΟΗΕ για το θέμα αυτό είναι ανησυχητική καθώς εκτιμά ότι ο πλανήτης βρίσκεται ενώπιον ενός «κλιματικού απαρτχάιντ» μεταξύ των πλουσίων, που θα μπορούν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους από υψηλές θερμοκρασίες και τους φτωχούς που δεν θα το επιτυγχάνουν. Ενώ ο ΟΗΕ προειδοποιεί επίσης ότι ο αποσπασματικός περιορισμός της αύξηςης των θερμοκρασιών όπως περιγράφτηκε από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015 δεν θα επαρκεί για τη διάσωση των εκατομμυρίων ανθρώπων που ήδη υποφέρουν.

Ανησυχία από την ένταση και το εύρος των πυρκαγιών

Ενώ όπως μεταδίδει το BBC, η πύρινη λαίλαπα, απότοκο των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, κατακαίει μεγάλες εκτάσεις στη Σιβηρία, τη βόρεια Σκανδιναβία, την Αλάσκα αλλά και τη Γροιλανδία. Σύννεφα καπνού, μάλιστα, είναι ορατά ακόμα και από το Διάστημα.

Ο Μαρκ Πάρινγκτον, ειδικός μιας εκ των υπηρεσιών του προγράμματος παρακολούθησης της Γης υπο λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιγράφει αυτή την εικόνα ως μη έχουσα προηγούμενο.

Εκατοντάδες είναι οι φωτιές που καλύπτουν κυρίως μη κατοικημένες περιοχές κατά μήκος της ανατολικής Ρωσίας, της βόρειας Σκανδιναβίας, της Γροιλανδίας και της Αλάσκα.

Αλλά ο καπνός επηρεάζει ευρύτερες παρακείμενες περιοχές, καλύπτοντας μερικές εξ αυτών σχεδόν ολοκληρωτικά. Είναι ενδεικτικό σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC ότι πόλεις στην ανατολική Ρωσία καταγράφουν σημαντική μείωση της ποιότητας του αέρα από τη στιγμή που ξέσπασαν οι πυρκαγιές.

Ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο καπνός έχει αγγίξει περιοχή της δυτικής Σιβηρίας η οποία βρίσκεται έξι χρονικές ζώνες μακριά από τις φωτιές στην ανατολική ακτή.

Οι φωτιές στον αρκτικό κύκλο είναι συνηθισμένες μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου ενώ οι μεγάλες πυρκαγιές είναι ένα φυσικό κομμάτι του οικοσυστήματος, αυτό που καθιστά τις συγκεκριμένες ασυνήθιστες είναι η έντασή τους αλλά και το εύρος της περιοχής που έχουν καλύψει.

Σύμφωνα με τον κ. Πάρινγκτον, οι θερμοκρασίες στον Αρκτικό αυξάνονται σε πολύ γρηγορότερο βαθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο ενώ οι θερμότερες καιρικές συνθήκες φαίνεται ότι ευνοούν την επέκταση των πυρκαγιών και την δυσκολή κατάσβεσής τους εφόσον προκληθεί ανάφλεξη.

Οι δορυφόροι παρακολουθούν μια πύρινη ζώνη μέσα στον Αρκτικό Κύκλο, επισημαίνει ο αναλυτής του BBC. Αυτές οι διαμορφωθείσες συνθήκες -αξίζει να σημειωθεί – σημειώθηκαν τον Ιούνιο, που ήταν και ο πιο καυτός Ιούνιος σε επίπεδο θερμοκρασίας που έχει παρατηρηθεί ποτέ.

Χαρακτηριστικό πάντως της δυσκολίας αντιμετώπισης της κατάστασης είναι η πληροφορία που μεταφέρει το δημοσίευμα σύμφωνα με την οποία οι ρωσικές αρχές δεν στρέφονται προς την κατεύθυνση αναγκαστικής κατάσβεσης της πλειοψηφίας των περιστατικών καθώς εκτιμούν ότι το κόστος καταπολέμησής τους θα είναι μεγαλύτερο από την ζημιά που θα προκαλέσουν εν τέλει, καθώς δεν απειλούν σπίτια ή την οικονομία.

Τα hashtag όμως #putouttheSiberianfires και #saveSiberianforests συγκαταλέγονται στα πιο δημοφιλή των τελευταίων ωρών.

[cnn.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου