ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΟΗΕ: Ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση

οηε-ένα-εκατομμύριο-είδη-απειλούνται-536353

Έως και ένα εκατομμύριο είδη πανίδας και χλωρίδας αναμένεται να απειληθούν με εξαφάνιση μέσα στις προσεχείς δεκαετίες, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα.

Η διακυβερνητική επιστημονική και πολιτική πλατφόρμα για τη βιοποικιλότητα και τις οικοσυστημικές υπηρεσίες (IPBES) θα συνεδριάσει από τις 29 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου στο Παρίσι, για να κάνει μια αποτίμηση της πορείας των οικοσυστημάτων τα τελευταία 15 χρόνια. Θα συζητηθούν θέματα όπως, το πόσιμο νερό,τα δάση που απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα κ.ά.

Η έκθεση των 1.800 σελίδων για την οποία εργάζονται 150 ειδικοί από 50 χώρες εδώ και τρία χρόνια θα συνοδεύεται από μια «ανασκόπηση για αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις» η οποία αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς και να υιοθετηθεί από τις 130 χώρες μέλη του IPBES.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της σύνοψης, αναμένεται μια ταχεία αύξηση του ποσοστού εξαφάνισης των ειδών, παρότι οι παράγοντες της εξαφάνισης αυτής δεν ισχυροποιούνται.

Από τα 8 εκατομμύρια είδη που υπολογίζεται ότι υπάρχουν στον πλανήτη (5,5 εκατομμύρια είναι έντομα), μισό με ένα εκατομμύριο, αναμένεται να απειληθούν με εξαφάνιση, πολλά εκ των οποίων μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Οι εκτιμήσεις αυτές ανταποκρίνονται στις προειδοποιήσεις πολλών επιστημόνων που εκτιμούν ότι η Γη είναι στην αρχή της 6ης «μαζικής εξαφάνισης», της πρώτης που αποδίδεται στον άνθρωπο, ο οποίος είναι η αιτία για την εξαφάνιση τουλάχιστον 680 ειδών σπονδυλωτών τα τελευταία 500 χρόνια.

Παράγοντες που καταστρέφουν τη βιοποικιλότητα

Η έκθεση βασίζεται εν μέρει στην ανάλυση καλά μελετημένων ειδών, κυρίως των σπονδυλωτών, όμως δίνει έμφαση στην «αβεβαιότητα» που περιβάλλει πολλά ακόμη, λιγότερο γνωστά ζώα (κυρίως έντομα).

Η εξαφάνιση αυτής της βιοποικιλότητας έχει άμεση επίδραση στον άνθρωπο που αντλούν από τη φύση πολλά βασικά προϊόντα. Ωστόσο, οι άνθρωποι είναι οι βασικοί υπεύθυνοι γι’ αυτή την κατάσταση με τη χρήση των εδαφών (γεωργία, δασική εκμετάλλευση, ορυχεία) και την άμεση εκμετάλλευση πόρων (αλιεία, κυνήγι).

[ethnos.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου