ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι άνεμοι φέτος έσπασαν… ρεκόρ: Τα πιο ισχυρά φαινόμενα της οκταετίας

οι-άνεμοι-φέτος-έσπασαν-ρεκόρ-τα-πιο-539060

«Μας πήρε και μας σήκωσε» φέτος, κυριολεκτικά, καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το φθινόπωρο και ο χειμώνας του 2019 είχαν για πολλές ελληνικές περιοχές τους πιο ισχυρούς ανέμους της τελευταίας οκταετίας.

Σε ανάλυσή του, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών αναφέρει ότι από τα χαρακτηριστικά για το εξάμηνο Οκτώβριος 2018 – Μάρτιος 2019 ήταν ο μεγάλος αριθμός ημερών με ισχυρούς ανέμους, και ιδιαίτερα στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα.

Σε κάποιες περιοχές μάλιστα οι άνεμοι αποτελούσαν καθημερινότητα. Στην Παξιμάδα Καρύστου, για παράδειγμα, τις 110 από τις 180 ημέρες του φθινοπώρου και του χειμώνα φυσούσε, με τις ριπές του ανέμου να ξεπερνούν τα 60 χλμ. την ώρα.

Ο… χάρτης

Οπως αναφέρουν στην έκθεσή τους οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου, Κ. Λαγουβάρδος και Β. Κοτρώνη, περιοχές όπως είναι η Σαμοθράκη, η Σκύρος, η Παξιμάδα Καρύστου, η Πεντέλη και το Λαύριο κατέγραψαν το μεγαλύτερο των τελευταίων οκτώ ετών αριθμό ημερών με ριπές ανέμου μεγαλύτερες των 60 χλμ./ώρα για τους μήνες Οκτώβριο – Μάρτιο.

Σε άλλες περιοχές όπως η Νάξος και η Μονεμβάσια, ο αριθμός των ημερών με δυνατούς ανέμους ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος της οκταετίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αξιοσημείωτη είναι η καταγραφή στον πολύ ανεμώδη, όπως λένε, μετεωρολογικό σταθμό στην Παξιμάδα Καρύστου, όπου επί 110 ημέρες φυσούσε με ριπές μεγαλύτερες των 60 χλμ./ώρα.

Βοριάδες

Οπως αναφέρουν ο κ. Λαγουβάρδος και η κ. Κοτρώνη, τις περισσότερες ημέρες που φυσούσε με ισχυρές ριπές παρατηρήθηκε ότι οι άνεμοι έπνεαν από βόρειες διευθύνσεις. Το γεγονός αυτό εξηγεί την αίσθηση ψύχους που υπήρχε επί μακρόν όλους αυτούς τους μήνες σε πολλές περιοχές της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της προχθεσινής ημέρας, Σάββατο 20 Απριλίου,, οι υψηλότερες ριπές του ανέμου κατεγράφησαν στην Ανάφη (69 χλμ./ώρα), στον Φουρφουρά Ρεθύμνου (68 χλμ./ώρα), στην Αμοργό και την Κατταβιά Ρόδου (64 χλμ./ώρα), στον Κόρωνο Νάξου (63 χλμ/ώρα), στην Παξιμάδα Καρύστου, στην Πλακιά Ρεθύμνου και στη Σχοινούσα (61 χλμ./ώρα).

Βελτίωση

Πάντως, και ο Απρίλιος μέχρι σήμερα δεν ήταν ιδιαίτερα… ανοιξιάτικος, καθώς σημειώθηκαν ισχυρές βροχοπτώσεις ενώ και η θερμοκρασία κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα ορισμένες ημέρες.

Καλύτερος φαίνεται ο καιρός για τη Μεγάλη Εβδομάδα, με αρκετά καλές θερμοκρασίες, χωρίς να προβλέπεται κάποιο ισχυρό φαινόμενο για την ημέρα του Πάσχα. Δεν θα λείπουν ωστόσο οι τοπικές βροχοπτώσεις. Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πρόσκαιρες βροχές στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα σημειωθούν και σήμερα και αύριο, την ώρα που ευνοείται η μεταφορά σκόνης. Τη Μεγάλη Τετάρτη η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω άνοδο, ωστόσο και εκείνη την ημέρα θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές στα ηπειρωτικά, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν 6 μποφόρ στα πελάγη. Δυνατοί άνεμοι έως 7 μποφόρ θα πνέουν τη Μεγάλη Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά. Χωρίς να είναι ξεκάθαρη η εικόνα για τον καιρό ανήμερα του Πάσχα, φαίνεται ωστόσο πως δεν θα υπάρξουν ισχυρά φαινόμενα, παρά μόνο πιθανότητα βροχής στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες για χθες, Κυριακή των Βαΐων, κατεγράφησαν στις περιοχές: Τρίκαλα 21.6 βαθμοί, Κόνιτσα 21.4 βαθμοί, Σέρρες 21.1 βαθμοί, Σέρρες-Θερμά 21 βαθμοί, Λάρισα 20.7 βαθμοί, Γαβαλού Αιτωλ/νίας 20.6 βαθμοί, Μακρακώμη 20.5 βαθμοί, Αμφιλοχία 20.4 βαθμοί, Αγρίνιο 20.3 βαθμοί, Αρφαρά Μεσσηνίας, Λιβαδειά και Λουτράκι 20.2 βαθμοί Κελσίου.

[eleftherostypos.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου