ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εντυπωσιακό σμαράγδι ανακαλύφθηκε στη Ζάμπια: Βάρους 1,1 κιλών και 5.655 καρατίων [εικόνες]

εντυπωσιακό-σμαράγδι-ανακαλύφθηκε-σ-838381

Ο μεγαλύτερος παραγωγός πράσινων πολύτιμων λίθων στον πλανήτη μόλις ανακάλυψε ένα σμαράγδι 5.655 καρατίων στα μεταλλεία του στη Ζάμπια.

Ο πολύτιμος λίθος που ζυγίζει πάνω από 1,1 κιλά, βρέθηκε στο ορυχείο της Gemfield στο Κανγκέμ, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας τη Δευτέρα.

Το σμαράγδι ονομάζεται «Inkalamu» που σημαίνει «λιοντάρι» στην τοπική γλώσσα Bemba της Ζάμπιας. Θα κοπεί σε μικρότερα κομμάτια και θα δημοπρατηθεί στη Σιγκαπούρη τον Νοέμβριο.
Το σμαράγδι έχει αξιοσημείωτη καθαρότητα

Έχει «αξιοσημείωτη καθαρότητα και μια απόλυτα ισορροπημένη χρυσοπράσινη απόχρωση» ανέφερε η ανακοίνωση της εταιρείας.

Ο πολύτιμος λίθος βρέθηκε σε ένα ανοιχτό ορυχείο στις 2 Οκτωβρίου, από την γεωλόγο Ντεμπαπρίγκια Ρακσίτ και τον ανθρακωρύχο Ρίτσαρντ Καπέτα.

Τα σμαράγδια είναι σπάνια και πιο πολύτιμα από τα διαμάντια ενώ τα περισσότερα από αυτά εξορύσσονται στη Ζάμπια, την Κολομβία και την Βραζιλία.

Η Έλενα Μπασαλιά, γεμολόγος της Gemfield, δήλωσε πως υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα σμαράγδια της Ζάμπια, ιδιαίτερα από αντιπροσώπους στην Ευρώπη. «Βιώνουμε μια εντυπωσιακά αυξημένη ζήτηση για υψηλής ποιότητας σμαράγδια από την Ζάμπια, από τις μεγαλύτερες μάρκες, ειδικά στην Ευρώπη, και όλοι θαυμάζουν το πλούσιο χρώμα και τη μοναδική διαφάνεια των πολύτιμων λίθων μας» ανέφερε η Μπασάλια.

Ο συγκεκριμένος λίθος δεν είναι το μεγαλύτερο σμαράγδι που βρέθηκε στα ορυχεία της εταιρείας. Το 2010, οι ανθρακωρύχοι είχαν βρει ένα σμαράγδι 6.225 καρατίων που το ονόμασαν «ελέφαντα» λόγω του τεράστιου μεγέθους του.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου