ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το κύμα καύσωνα σκοτώνει τα ψάρια στον ποταμό Ρήνο

το-κύμα-καύσωνα-σκοτώνει-τα-ψάρια-στον-779255

Η Ελβετία θα μειώσει τους δασμούς στις εισαγωγές ζωοτροφών και θα προσφέρει άτοκα δάνειαγια να βοηθήσει τους αγρότες να ανταπεξέλθουν στην ξηρασία, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εν μέσω ενός κύματος καύσωνα που σκοτώνει τα ψάρια στον Ρήνο.

Οι δασμοί στις εισαγωγές σανού και αραβοσίτου θα καταργηθούν, ενώ ανέρχονταν σε τρία ελβετικά φράγκα στα 100 κιλά, δήλωσε εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής υπηρεσίας γεωργίας.

«Η επίμονη ξηρασία δημιουργεί δύσκολη κατάσταση για τη γεωργία σε διάφορες περιοχές», αναφέρει η κυβέρνηση σε δήλωση που εξέδωσε, παρουσιάζοντας μέτρα συμπληρωματικά εκείνων που λαμβάνουν μεμονωμένα καντόνια.

Τα μέτρα για να βοηθηθούν οι ελβετοί αγρότες αποφασίσθηκαν καθώς το κύμα καύσωνα ανέβασε τη θερμοκρασία του νερού σε τμήματα του Ρήνου πάνω από τους 27 βαθμούς Κελσίου, σκοτώνοντας χιλιάδες ψάρια και αναγκάζοντας τις πέστροφες και τους θυμάλλους να προσπαθήσουν να βρουν πιο ψυχρά νερά.

Οι αρχές που είναι αρμόδιες για την αλιεία σε τρία ελβετικά καντόνια κατά μήκος του ποταμού ανακοίνωσαν πως, παρά τα μέτρα, περίπου ένας τόνος νεκρά ψάρια έχουν περισυλλεγεί μέχρι στιγμής, ποσότητα που αντιπροσωπεύει από το ένα τέταρτο μέχρι το ένα τρίτο του ετήσιου όγκου των αλιευμάτων.

«Δεδομένων των μετεωρολογικών συνθηκών, τις επόμενες λίγες ημέρες αναμένεται περαιτέρω αύξηση των νεκρών ψαριών. Ελπίζουμε ότι δεν θα συμβεί μαζική εξάλειψη όπως το θερμό καλοκαίρι του 2003, όταν είχε πεθάνει το 90% ολόκληρου του πληθυσμού των θυμάλλων», αναφέρεται στη δήλωση.

Αν και η εγχώρια συγκομιδή σανού ήταν καλή στις περισσότερες τοποθεσίες, η επίμονη ξηρασία σε ορισμένες περιοχές έχει προκαλέσει ελλείψεις στην προσφορά που μπορούν μόνο εν μέρει να αντιμετωπισθούν από εγχώριες πηγές, προστίθεται.

«Οι μειώσεις των δασμών εν μέρει αντισταθμίζουν την αύξηση των τιμών εισαγωγής και έχουν στόχο να ωφελήσουν τους αγρότες», αναφέρεται επίσης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου