ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ορκα κολυμπούσε για μέρες μαζί με το νεκρό μωρό της

ορκα-κολυμπούσε-για-μέρες-μαζί-με-το-νε-786055

Μία συγκινητική ιστορία που όμως δεν προκάλεσε έκπληξη στους επιστήμονες αλλά υπογραμμίζει την μεγαλύτερη τραγωδία που αντιμετωπίζουν οι όρκες και το οικοσύστημα τους

Στην περιοχή του Βανκούβερ, μία φάλαινα όρκα κολυμπούσε μαζί με το νεκρό μωρό της για τέσσερις μέρες ενώ αρνήθηκε να το εγκαταλείψει όταν το υπόλοιπο κοπάδι απομακρύνθηκε.

Η όρκα, που ονομάστηκε J35 από τους ερευνητές, γέννησε το μωρό της την Τρίτη. Σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών για τις Φάλαινες που έχει έδρα το Σιάτλ των ΗΠΑ, κολυμπούσε κοντά στην περιοχή της Βικτόρια, στον Καναδά. Μέσα σε λίγες ώρες το μωρό πέθανε και το υπόλοιπο κοπάδι απομακρύνθηκε. «Το κουφάρι του μωρού βυθιζόταν και η μητέρα του το επανέφερε στην επιφάνεια της θάλασσας» ανέφερε το Κέντρο.

«Η μητέρα συνέχισε να το υποστηρίζει και να κολυμπάει μαζί του ολόκληρη τη μέρα μέχρι τη δύση του ηλίου» συμπλήρωσε. Αυτό συνεχίστηκε τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή το πρωί, ανέφερε εκπρόσωπος του Κέντρου. Οι φάλαινας κολυμπούν κατά μέσο όρο 120 χιλιόμετρα την ημέρα.

Αυτή η ιστορία πάντως δεν είναι πρωτοφανής αφού θηλαστικά όπως οι όρκες και τα δελφίνια μπορεί να κολυμπούν με τα νεκρά μωρά τους ακόμα και για μία εβδομάδα. Το συγκεκριμένο περιστατικό πάντως υπογραμμίζει την μεγάλη τραγωδία με τις οι όρκες και το οικοσύστημα τους, στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από το Σιάτλ έως την περιοχή βορειότερα του Βανκούβερ.

Το Κέντρο Έρευνας για τις Φάλαινες αναφέρει πως έχουν περάσει τρία χρόνια από την τελευταία φορά που μια όρκα γέννησε ένα μωρό που επιβίωσε. Στην περιοχή παραμένουν μόνο 75 ζωντανές όρκες. Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι όρκες, συνδέεται με τους μειωμένους πληθυσμούς από ένα άλλο εμβληματικό είδος της περιοχής, τον σολομό. Και αυτό θεωρείται είδος που κινδυνεύει, επομένως υπάρχουν λιγότερα ψάρια για να τραφούν οι όρκες.

Σύμφωνα με τον Κεν Μπάλκομπ , ιδρυτή του Κέντρου Έρευνας για τις Φάλαινες, οι όρκες χρειάζονται πληθυσμούς από άγριο σολομό, όχι ψάρια που εκτρέφονται σε ιχθυοκαλλιέργειες. «Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό θέμα που προκύπτει από την ιστορία της J35 είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς πρέπει να εντείνουν την προσπάθειες τους ώστε να αυξηθεί ο πληθυσμός του σολομού. Τα ψάρια που προέρχονται από ιχθυοκαλλιέργειες δεν είναι κατάλληλα για τροφή για τις φάλαινες», λέει.

Για τις εναπομείνασες όρκες στην περιοχή είναι σημαντικό να ξαναρχίσουν να αναπαράγονται πριν φτάσουν σε ηλικία που είναι πολύ μεγάλες για να γεννήσουν. Αν δεν γίνει αυτό το είδος θα εξαφανιστεί…

Πηγή: Protagon.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου