ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Και τώρα ανεμογεννήτριες κατ’ οίκον

και-τώρα-ανεμογεννήτριες-κατ-οίκον-467992

Mε τον νέο νόμο για την «επιτάχυνση της εγκατάστασης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» δεν είναι ανάγκη να είναι κάποιος μεγαλοεπενδυτής για να αξιοποιήσει τα οφέλη της αιολικής ενέργειας. Αρκούν ένα ποσότης τάξεως των 4.000 – 5.000 ευρώ, ένα καλό αιολικό πεδίο και μια μικρή ανεμογεννήτρια. Έτσι ενισχύεται όχι μόνον η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά και η «διάχυση» των ωφελημάτων τους στην κοινωνία. Το ΟΙΚΟ, με τη συνδρομή δύο ειδικών, του Δημήτρη Μπεχράκη και του Ηλία Φωτιάδη, δίνει απαντήσεις σε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα «μίνι» αιολικά.

Μέχρι πρότινος το ρεύμα από την αιολική ενέργεια αγοραζόταν με την ίδια τιμή (80 ευρώ/μεγαβατώρα για το διασυνδεδεμένο σύστημα και 90 ευρώ για το μη διασυνδεδεμένο, δηλαδή τα νησιά), είτε προερχόταν από μεγάλα είτε από μικρά συστήματα. Κάτι που απέκλειε τους μικρούς παραγωγούς. Με τον νέο νόμο, όμως, η τιμή αγοράς για σταθμούς ισχύος μέχρι 50 κιλοβατώρες (kWh) υπερτριπλασιάζεται και φτάνει τα 250 ευρώ/MWh! Μάλιστα, οι τιμές αυτές θα αναπροσαρμόζονται αυτόματα κατά το ποσοστό αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ. «Αυτή η τιμή είναι πολύ καλό κίνητρο για την εγκατάσταση οικιακών αιολικών», λέει ο κ. Δημήτρης Μπεχράκης, ηλεκτρολόγος μηχανικός, με διδακτορικό στις μικρές ανεμογεννήτριες και εργαζόμενος στον ΔΕΣΜΗΕ.

Ποιο είναι το μέγεθός τους; Ποικίλλει ανάλογα με την ισχύ. Ενδεικτικά, για κάθε κιλοβάτ η διάμετρος των πτερυγίων δεν ξεπερνά τα 2 – 3 μέτρα. Οσες προορίζονται για σπίτια τοποθετούνται σε ύψος άνω των 10 μέτρων και σε σημείο όπου δεν εμποδίζεται ο άνεμος.

Με δύο τρόπους αξιοποιείται η ενέργεια που παράγεται: ή θα πουληθεί το ρεύμα στη ΔΕΗ ή θα αξιοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών της οικίας. Μάλιστα, ένα οικιακό αιολικό σύστημα, σε συνδυασμό και με άλλα συστήματα ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας, μπορεί να οδηγήσει σε ενεργειακά αυτόνομη οικία.

Αν και οι μικρές ανεμογεννήτριες είναι σχεδιασμένες για να δίνουν μέγιστη ισχύ ακόμα και με σχετικά χαμηλές ταχύτητες ανέμου, θεωρείται απαραίτητο ένα μέσο επίπεδο ανέμου 5 m/sec προκειμένου να είναι συμφέρουσα η εγκατάσταση. Αρα μέσα στον αστικό ιστό χρειάζεται πολύ καλό ψάξιμο, με πιο πιθανό να είναι συμφέρουσα η τοποθέτησή τους μόνο σε ψηλά σημεία.

Πόσο κοστίζουν

Στην αγορά, που αναπτύσσεται σιγάσιγά, μπορεί να βρει κανείς πλήθος τιμών και ποιότητας. «ο κόστος είναι περίπου 4.000 έως 7.500 ευρώ ανά εγκατεστημένο kW, με δύο χρόνια συντήρηση και όλες τις αιτήσεις να περιλαμβάνονται. Εάν μιλήσουμε όμως για το κόστος εγκατάστασης ενός αποδοτικού μικρού αιολικού συστήματος (με περισσότερες της μιας) το κόστος ανεβαίνει, διότι περιλαμβάνει και την εγκατάσταση, την πρόσβαση, τις ηλεκτρικές προστασίες, τα εσωτερικά δίκτυα, τους οικίσκους ελέγχου, τις εσωτερικές καταναλώσεις, και άδειες για τα μη συνδεδεμένα νησιά. Στην περίπτωση μιας ενεργειακά αυτόνομης κατοικίας, ένα σύστημα 3-4kW είναι αρκετό πάντως για να καλύψει τις ανάγκες της σε ρεύμα.

Σύμφωνα με την Greenpeace, μια μικρή ανεμογεννήτρια που αντικαθιστά μια ηλεκτρογεννήτρια σε ένα εξοχικό, συμβάλλει στο να αποφευχθεί η έκλυση δύο κιλών διοξειδίου του άνθρακα για κάθε κιλοβατώρα που χρησιμοποιούμε. Ανάλογο είναι το όφελος από την εξοικονόμηση ρεύματος του δικτύου, που κατά κύριο λόγο έχει παραχθεί από καύση υδρογονανθράκων. Ενδεικτικά, μια ανεμογεννήτρια ισχύος 1,5 – 2 kWh, με πολύ καλό αιολικό πεδίο, μπορεί να εξοικονομήσει το ρεύμα που καταναλώνει μια οικογένεια στην Αθήνα.

Για τις οικιακές ανεμογεννήτριες δεν απαιτείται οικοδομική άδεια, παρά μόνον αποδοχή των όρων σύνδεσης στο δίκτυο της ΔΕΗ Α.Ε. Στα μη συνδεδεμένα νησιά χρειάζεται ειδική άδεια από τη ΡΑΕ/ΔΕΗ. Κάτω από 20 kWh εγκατεστημένης ισχύος θεωρείται ήπια εγκατάσταση και δεν απαιτείται μελέτη περιβαλλοντικών όρων, εκτός εάν βρίσκεται σε περιοχή του δικτύου NATURA 2000.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου