ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Αυστραλία κατασκευάζει τον μεγαλύτερο φράχτη στον κόσμο για να σώσει τα μαρσιποφόρα

η-αυστραλία-κατασκευάζει-τον-μεγαλύτ-3745

Η άγρια ζωή στην Αυστραλία, σαφώς επηρεασμένη από τις ραγδαίες αλλαγές στο περιβάλλον, βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη πρόκληση. Πολλά είδη κινδυνεύουν να χαθούν, καθώς ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί σημαντικά. Τα μεγάλα αρπακτικά, υπακούοντας στον άγραφο νόμο που θέλει τον δυνατότερο να επικρατεί έναντι του πιο αδύναμου, έχουν εξαπλωθεί σε περισσότερες περιοχές και προκαλούν μεγάλες απώλειες στους πληθυσμούς των μικρών θηλαστικών, των πουλιών και ιδιαίτερα των μαρσιποφόρων, πολλά είδη των οποίων υπάρχουν μόνο στην Αυστραλία. Το θέμα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις σε πολιτικό επίπεδο. Μετά από συζήτηση σε επίπεδο κορυφής, η κυβέρνηση αποφάσισε την κατασκευή του μεγαλύτερου φράχτη στον κόσμο, προκειμένου να προστατεύσει τα αδύναμα και υπό εξαφάνιση είδη, κυρίως από τις αγριόγατες.

Το σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή φράχτη 27,3 μιλίων. Στόχος είναι η δημιουργία ενός περιφραγμένου χώρου 250 τετραγωνικών μιλίων, ο οποίος θα λειτουργήσει ως προστασία για τα εκατοντάδες είδη θηλαστικών, πουλιών και μαρσιποφόρων. Όπως ανακοίνωσε η αρμόδια υπηρεσία της Αυστραλιανής κυβέρνησης, 11 είδη κινδυνεύουν άμεσα με ολοκληρωτική εξαφάνιση. Ως εκ τούτου και ανεξαρτήτου κόστους, η κατασκευή του φράχτη θεωρήθηκε επιβεβλημένη και αναμένεται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς κάθε ημέρα που περνά, είναι κρίσιμη.

Μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, η Υπηρεσία Άγριας Ζωής στην Αυστραλία έχει αναλάβει να απομακρύνει από τις «επικίνδυνες ζώνες» τις αγριόγατες που έχουν κατακλύσει μεγάλες περιοχές. Όπως ανακοινώθηκε, έχουν ήδη μεταφερθεί περισσότερες απο 60 αγριόγατες από το Newhaven Wildlife Sanctuary στην Κεντρική Αυστραλία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι αγριόγατες εξολόθρευσαν μέσα σε έναν χρόνο πάνω από 73.000 πουλιά, θηλαστικά και μαρσιποφόρα, μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή. Οι αγριόγατες θεωρούνται υπεύθυνες για τον αφανισμό τουλάχιστον 20 ενδημικών ειδών της αυστραλιανής άγριας ζωής, μετά την έλευσή τους από Ευρωπαίους αποίκους.

Βάσει του σχεδίου, θα μεταφερθούν από την περιοχή όλες οι αγριόγατες και οι αλεπούδες, προκειμένου οι πληθυσμού των πιο αδύναμων ειδών να επανέλθουν σε κανονικά νούμερα τα επόμενα χρόνια.

Σε δεύτερη φάση, ο φράχτης των 27,3 μιλίων θα επεκταθεί άλλα 84 μίλια, προκειμένου να δοθεί περισσότερες χώρος και μεγαλύτερη προστασία στα υπό εξαφάνιση είδη.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου